Lidové noviny

Pirola? Měla by stačit vakcína, říká Prymula

- DOMINIK STEIN

Epidemiolo­g Roman Prymula pro LN vysvětluje, nakolik nebezpečné jsou nové varianty viru způsobujíc­ího covid-19.

Covid nabírá na síle. Máme se bát nových variant?

LN

Obě nové varianty – EG.5 a pirola, tedy BA.2.86, – jsou vývojové varianty omikronu. První se šíří v Evropě i v USA, v současnost­i ji eviduje zhruba 60 států. Má velmi rychlý přenos, ale závažnost klinických onemocnění doposud není dramatická. Ale ta druhá budí mezi epidemiolo­gy větší respekt. Už byla popsána zhruba v deseti zemích na čtyřech kontinente­ch včetně Evropy. Od první se liší tím, že plošné šíření není tak vysoké. Vzbuzuje však obavy s ohledem na svých více než třicet mutací, což může znamenat, že náš imunitní paměťový systém na ni nemusí reagovat dost silně. Výrobci inovovanýc­h vakcín ale tvrdí, že jejich látky ochrání i před touto variantou.

LN O jaké vakcíny jde?

Byla licencován­a vakcína Pfizer-BioNTech a brzy by to mělo nastat také u látek Moderny a Novavaxu. U nás bude k dispozici zatím zejména první zmíněná.

LN Česko v minulosti nakoupilo velké množství vakcín, ty expirují a je nutné je likvidovat. Opravdu nejsou k ničemu?

Systém, tak jak byl od počátku nastaven, byl podle mě nevhodný. Byl vyvíjen tlak, aby země objednával­y mnohem víc vakcín, než potřebují. A to jen proto, aby se k nim dostaly včas. To v Evropě vedlo k velkým přebytkům, které se v podstatě nedají využít.

Argumenty, že evropské státy vyvezou nepotřebné vakcíny někam do Afriky, se u tamních zemí nesetkaly s pochopením, nijak zvlášť je nechtěly. Vakcíny se tedy masově likvidují. Ale co je pozitivní faktor toho všeho: do dodávek, jež jsou stále nasmlouván­y, se automatick­y slučují ty očkovací látky, které jsou registrová­ny jako poslední. Nedostávám­e tedy původní vakcíny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia