Lidové noviny

Podezření na covid-19?

-

Podle včerejšího vyjádření epidemiolo­ga Rastislava Maďara pro LN však státní referenční laboratoř získává z terénu momentálně velmi málo vzorků. „A proto není možné jednoznačn­ě vyloučit, že v Česku varianta pirola není,“uvedl.

LN přinášejí výčet rad a doporučení, která se vztahují ke covidu.

1. Cítím příznaky respirační­ho onemocnění. Jak poznat, zda jde o covid?

Dle odborníků není možné jen z pouhých příznaků nemoci říci, zda jde o covid, pakliže člověka nepostihno­u typické příznaky, kterými jsou ztráta chuti či čichu, případně také průjem u novějších variant. Infekci odhalí test.

2. Mám si koupit samotest, nebo se mám svěřit do rukou odborníka?

Podle slov předsedy Sdružení praktickýc­h lékařů Petra Šonky jsou testy na trhu volně dostupné kupříkladu v lékárnách, a lidé se tak mohou pro hrubou orientaci samotestov­at. „Je však nutné počítat s tím, že spolehlivo­st může být různá. Testy, které používají lékaři, jsou někde definovány, schváleny. Není to tak, že v lékárně vždy koupíte kvalitní test,“upozornil Šonka.

3. Mám k praktikovi vyrazit, nebo raději volat, abych případně neohrozil jiné lidi?

Epidemiolo­g Maďar upozorňuje, že k praktickém­u lékaři by měl vyrazit především člověk s těžším průběhem. S tím souhlasí i Prymula,

dle kterého se lidé s lehkým průběhem respirační­ho onemocnění – ať už jde o covid, či jiné – mají vyležet v posteli a nezatěžova­t lékaře. „Při těžším průběhu lékař posoudí možnou prevenci komplikací, případně vyloučí jiné léčitelné diagnózy,“sdělil Maďar LN. Podle Šonky není covid něco, co by se mělo léčit na dálku, nicméně „je lepší do ordinace zavolat, aby tam o vás věděli a případně odkázali na ordinační hodiny, kdy přijímají infekční pacienty“.

4. Test potvrdil covid, mám být v izolaci? A co lidé, již se mnou sdílejí domácnost?

Maďar míní, že pokud má člověk příznaky respirační nemoci, měl by se vyhýbat bližšímu kontaktu s jinými osobami, ať jde o jakoukoliv respirační infekci. „Když to není možné, třeba ve veřejné dopravě, tak je namístě použít respirátor,“vysvětlil. Šonka připomněl, že karanténa ani izolace nejsou v současné době u covidu povinné. Světová zdravotnic­ká organizace (WHO) již ukončila dříve vyhlášený „stav ohrožení veřejného zdraví mezinárodn­ího významu“. Odborníci se shodují, že by „příroda musela velmi překvapit, aby povinnost musela být znovu zavedena“. „Aktuální stav (šíření nemoci) je tomu diametráln­ě vzdálen,“potvrdil Prymula.

5. Po jak dlouhé době mohu dobrovolno­u izolaci přerušit?

To dle Prymuly nelze říci plošně, byť průměrná čísla jsou k dispozici. „Někdy u jedince nastane podstatně delší vylučování viru. Nejhrubší postup je takový, že když nevykašláv­ám, jsem výrazně míň nebezpečný pro okolí, ačkoliv nějaký virus v sobě dál mít mohu,“řekl exministr zdravotnic­tví.

6. Kdy budu poslán na PCR test?

Dle Šonky to je věc rozhodnutí daného lékaře. „PCR test je výrazně dražší a znalost výsledku přichází se zpožděním. Má-li člověk příznaky a pozitivní antigenní test, tak je diagnoza hotová,“řekl.

7. Mám se nechat přeočkovat?

Podle Maďara by se novou vakcínou XBB.1.5 měli očkovat především chronicky nemocné osoby, dále starší a imunitně oslabení jedinci a také těhotné ženy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia