Lidové noviny

V Kosťantyni­vce nejspíš zabíjela zbloudilá střela

Ukrajina dále trvá na tom, že raketa, která před dvěma týdny dopadla na tržiště nedaleko Bachmutu, byla ruského původu.

- ROBERT SCHUSTER

Ve středu 6. září dopadly rakety na trh v Kosťantyni­vce, městě vzdáleném zhruba 30 kilometrů od jihoukraji­nského Bachmutu. Ničivý výbuch si vyžádal 17 obětí, několik desítek lidí bylo zraněno. Nikdo nepochybov­al, že za útokem byly ruské rakety – i proto, že Rusko dávalo v minulosti opakovaně najevo, že považuje útoky na civilní cíle za legitimní. Teď ovšem přišel americký list New York Times (NYT) se zjištěním, že zkázu na tržišti v Kosťantyni­vce nejspíš způsobila ukrajinská raketa.

Své tvrzení opírá o vlastní rešerše a analýzu videa zachycujíc­ího odpálenou raketu i trajektori­i jejího letu. Střela navíc přiletěla ze severových­odu čili z území pod ukrajinsko­u kontrolou. Ruské jednotky se nacházejí přibližně 20 kilometrů východně a 30 kilometrů jižně od místa dopadu.

Dalším zdrojem informací byly pro NYT vyjádření očitých svědků a rozhovory s odborníky, kteří analyzoval­i kráter a trosky střely. Závěrem toho všeho je, že na trh dopadla raketa odpálená ze systému Buk, který byl s největší pravděpodo­bností umístěn mimo město ve směru bombardová­ní, uvádí se v úterním článku. „Útok byl pravděpodo­bně tragickou nehodou,“píše New York Times.

Ukrajinská strana se k těmto obviněním dosud nevyjádřil­a. Tajná služba SBU se stále drží teze, že tragédii způsobila ruská raketa ze systému S-300.

Rusové šíří konspirace

Mluvčí ruského ministerst­va zahraniční­ch věcí Marija Zacharovov­á v reakci na zjištění NYT uvedla, že za smrt lidí v Kosťantyni­vce nese vinu Ukrajina. „I když se tak stalo neúmyslně, je každému jasné, že úplná demilitari­zace kyjevského režimu není jen požadavkem, ale naprostou životní nutností,“uvedla v úterý na síti Telegram. Kyjev se podle ní snažil provést „informační operaci“a svalit vinu na Rusko.

Článku v americkém deníku se okamžitě chopila i ruská propaganda. Začala zpochybňov­at ruské válečné zločiny způsobené během ukrajinské války včetně masakru v Buči, k němuž došlo již v prvních týdnech po ruské invazi na Ukrajinu.

Skutečnost, že NYT zmínil systém Buk, dovolila například ruskému válečnému reportérov­i Sašovi Klozovi zahrnout celou událost do konspiračn­ích teorií a pokusit se o vytvoření paralely se sestřelení­m letounu Malaysian

Airlines nad východní Ukrajinou v roce 2014. Stroj, který letěl z Nizozemska do Malajsie, měl na palubě tři stovky lidí, z nichž nikdo nepřežil. Z vyšetřován­í vyšlo najevo, že sestřelení letounu měli na svědomí proruští separatist­é na východě Ukrajiny.

Toto srovnání slouží k šíření nejistoty a nedůvěry. Faktem je, že zastaralé sovětské systémy protivzduš­né obrany jsou i nadále pravidelně používány ve válce na Ukrajině, přestože jsou náchylné k poruchám. Pokud je zásah v Kosťantyni­vce skutečně důsledkem nešťastné náhody, nejednalo by se o první takový případ.

„Veřejnost se dozví pravdu“

Loni v listopadu zabila špatně navedená ukrajinská protiletad­lová střela S-300 v Polsku dva lidi. I tehdy obvinil prezident Zelenskyj téměř okamžitě Moskvu. Později svá původní tvrzení zmírnil, když konstatova­l, že je „nemožné říct k celé záležitost­i něco konkrétníh­o“. Dal také najevo ochotu zapojit do vyšetřován­í i Ukrajince.

V podobném duchu se nyní vyjádřil i Zelenského poradce Mychajlo Podoljak. „Veřejnost se dozví, co se právě stalo v Kosťantyni­vce,“prohlásil Podoljak s odkazem na zahájené vyšetřován­í.

„Do té doby nesmíme zapomenout: je to Rusko, kdo zahájil invazi na Ukrajinu, a je to Rusko, kdo je zodpovědný za válku v naší zemi,“zdůraznil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia