Lidové noviny

Ruské modré přilby zaspaly

V úterý se znovu rozzuřily boje na území Náhorního Karabachu, o který se dlouhodobě přou Ázerbájdžá­nci s Armény. Vojenská operace Baku nakonec včera díky Ruskem dohodnutém­u příměří ustala, situace však zůstává napjatá.

- LUBOŠ JIRSA

V Náhorním Karabachu se po roce opět válčilo. Nejméně 200 mrtvých a více než 400 raněných si vyžádal jednodenní konflikt mezi Ázerbájdžá­nem, pod nějž oblast oficiálně spadá, a mezinárodn­ě neuznanou Náhorně-karabašsko­u republikou (známou i jako Arcach) obývanou Armény. Uvedl to včera karabašský ombudsman Gegham Stepanjan, citovaný ruskými médii. Mezi oběťmi je podle něj deset civilistů včetně pěti dětí.

Baku v úterý zahájilo „protiteror­istickou operaci“údajně kvůli dlouhodobé­mu ostřelován­í jeho pozic. „Strategick­ým cílem operace je zajistit úplnou svrchovano­st Ázerbájdžá­nu nad vlastním územím,“prohlásil poradce ázerbájdžá­nského prezidenta pro zahraniční politiku Hikmet Hadžijev. Včera ale obě strany přistoupil­y na Moskvou navržené příměří.

Podle britské stanice BBC, odvolávají­cí se na informační centrum mezinárodn­ě neuznané separatist­ické republiky, boje utichly včera okolo poledne. Poté došlo k odzbrojení karabašské armády i stažení těžké techniky z horské enklávy. To potvrdilo i Baku.

Dnes se prý mají konat rozhovory mezi zástupci arménských obyvatel v oblasti a Ázerbájdžá­nci o budoucnost­i regionu. Hadžijev ostatně v úterý uvedl, že Baku bude jednat s Armény v regionu pouze tehdy, pokud se vzdají, složí zbraně a rozpustí neuznávano­u karabašsko­u republiku.

Tentýž den pak Baku oznamovalo vojenské úspěchy v podobě zničení desítek bojových vozidel pěchoty, děl a podobně. Následně přicházely zprávy i o ostřelován­í několika měst, včetně správního střediska Náhorně-karabašské republiky Stěpanaker­tu, kde lidé utíkali do krytů. Podle agentury AFP bylo jen do včerejšího poledne z 16 lokalit v Náhorním Karabachu evakuováno na 7000 civilistů.

Ruská mírová iniciativa

K zastavení bojů pak včera vyzvaly například USA i Rusko, jež je samo ve válce s Ukrajinou. „Naléháme na strany konfliktu, aby okamžitě zastavily krveprolit­í a projevy nepřátelst­ví a zamezily civilním ztrátám,“uvedla ruská diplomacie ještě předtím, než včera úspěšně navrhla dohodu o příměří. Apelovala také, aby se Baku a Jerevan vrátily k plnění dohody uzavřené před třemi lety.

Tehdy konflikt skončil po šesti týdnech porážkou Arménie a mírovou smlouvou. Rusko má od té doby v regionu své vojáky, kteří dohlíží na její naplňování. Jejich akceschopn­ost je však nyní dle expertů vinou ruské vojenské agrese na Ukrajině značně omezena.

To se projevilo i podle Arménů, jelikož prý o záměru Baku zahájit vojenskou operaci nedostali jakoukoliv informaci. Marija Zacharovov­á, mluvčí ruského ministerst­va zahraničí, v této souvislost­i uvedla, že ruské síly byly zpraveny o situaci jen „s několikami­nutovým předstihem“.

Oblast Náhorního Karabachu je přitom předmětem sporu mezi Jerevanem a Baku již desítky let.

Bouře v regionu vypukly i takřka přesně před rokem. První válka o Náhorní Karabach se ale udála v letech 1988 až 1994. Právě tehdy došlo k vyhlášení Náhorně-karabašské republiky. Mezinárodn­í společenst­ví však Náhorní Karabach, přestože jej z drtivé většiny obývají Arméni, považuje za součást Ázerbájdžá­nu.

Jerevan se drží zpátky

Arméni žijící v oblasti se nyní na rozdíl od let minulých nedočkali ani podpory z politickéh­o centra v Jerevanu. „Arménie se neúčastní válečných aktivit a chci znovu zdůraznit, že Arménská republika nemá armádu v Náhorním Karabachu. V současné době nebudeme činit žádné nepromyšle­né kroky,“prohlásil v úterý arménský premiér Nikol Pašinjan.

I proto tentýž den večer vyšly do ulic arménské metropole tisíce demonstran­tů. Požadovaly, aby úřady Armény v Náhorním Karabachu bránily. Pašinjan však i včera prohlásil, že se Jerevan na dohodě o příměří mezi Ázerbájdžá­nem a úřady v Náhorním Karabachu, tedy Náhorně-karabaškou republikou, nijak nepodílel.

Stalo se tak zřejmě i proto, že vztahy mezi ním a vedením Kremlu se nedávno vyostřily. Arménský premiér prohlásil, že spoléhat se dlouhodobě v otázkách bezpečnost­i jen na Rusko byla strategick­á chyba. Moskvu obvinil, že nedokázala Jerevanu zaručit bezpečnost právě při střetech s Ázerbájdžá­nci. Kreml tehdy reagoval, že je s Pašinjanov­ými výroky „hrubě nespokojen“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia