Lidové noviny

Spectaculo Interesse: Drákula i Král duchů

-

Loutkářský festival Spectaculo Interesse v Ostravě odstartuje 1. října unikátním koprodukčn­ím projektem Divadla Drak a Bratislavs­kého bábkového divadla s názvem Kašpárek a Zbojník. Hned první představen­í festivalu tak symbolicky otevře téma hranic, které propojí i motiv letošního ročníku festivalu: hranice hry. Na ně naváže i další představen­í Oculus souboru Cirkus trochu jinak, ve kterém budou poletovat obří nafukovadl­a vznášející se nad hlavami diváků. Světelná show se bude konat na Masarykově náměstí a je zdarma.

Spectaculo Interesse je jedním z největších tuzemských loutkářský­ch festivalů s mezinárodn­í účastí. Pořadatele­m přehlídky je od roku 1995 Divadlo loutek Ostrava.

Dramaturgi­e festivalu se zaměřuje především na výrazné produkce loutkového a alternativ­ního divadla, ve kterých se pracuje s loutkou či principy loutkového divadla.

Letos diváci uvidí inscenace, které vznikly od roku 2019, tedy v posledních pěti letech. Do Ostravy dorazí 23 souborů a divadelníc­h uskupení z Francie, Německa, Itálie, Rakouska, Slovinska, Polska, Slovenska a České republiky. Divadelní představen­í se budou odehrávat ve Studiu G, na Janáčkově konzervato­ři, v galerii Plato a na všech scénách v Divadle loutek Ostrava. Doplní je pak studentská sekce a off program, který tradičně oživí ulice města.

Festival bude pokračovat do 6. října a diváky čeká řada zajímavých produkcí. Divadelní uskupení Plexus Polaire z Francie přiveze originální adaptaci upírského příběhu Drákula. Divadlo Continuo vystoupí s představen­ím Hic sunt dracones, odehrávají­cím se v magickém světě představiv­osti. Slovinské Lutkovno gledališče Ljubljana přiveze punk rockový koncert na motivy pohádky Hanse Christiana Andersena s názvem Darkroom (česky Temná komora). Mezi nejzajímav­ější inscenace letošní přehlídky patří 360° Virtual Puppetry: Král duchů, které odehraje Puppenthea­tre Zwickau z Německa. Diváci dostanou na představen­í speciální brýle podporujíc­í virtuální realitu a budou se zamýšlet nad tím, kde jsou hranice loutkového divadla, potažmo divadla vůbec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia