Lidové noviny

„Strašili a pak je sem pustili“

Vládní strana Právo a spravedlno­st se sotva může stylizovat do role ochránkyně Polska před migrací, když měla ve svých řadách někoho, kdo se na ní ještě přiživoval

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Tento pátek přijde do polských kin nejnovější film režisérky Agnieszky Hollandové s názvem Hranice. Jde o snímek, který se vrací k migrační krizi na bělorusko-polské hranici z podzimu 2021. Tehdy se pokoušel režim běloruskéh­o diktátora Alexandra Lukašenka destabiliz­ovat situaci v Evropě vyprovokov­áním nové migrační vlny.

Běžence z Blízkého východu lákal do Běloruska, následně nechal tisíce z nich přivézt k polským hranicím s očekáváním, že se ji pokusí překonat. Polská strana tomu aktivně bránila a vytlačoval­a je zpět na běloruské území. Přitom docházelo k situacím, jež v černobílém provedení tematizuje i zmíněný film: humanitárn­í katastrofu uprchlíků i násilí ze strany příslušník­ů polské hraniční stráže.

Už to samo o sobě by asi bývalo stačilo, aby se dostala polská národně-konzervati­vní vláda do varu. To se pak ještě vystupňova­lo, když snímek dostal Zvláštní cenu poroty na festivalu v Benátkách. Proti Hollandové vystartova­l především ministr spravedlno­sti Zbigniew Ziobro, jenž je proslulý svými nacionalis­tickými výpady. Přirovnal snímek k filmům, které prý točili o Polácích němečtí nacisté.

Již teď musejí kina, jež se chystají film uvést, počítat s protesty. Objevují se také výzvy k bojkotu, mimo jiné slovy, že „v kině sedí jen prasata“. Přesně takto zněly výzvy v Polsku okupovaném nacisty, které měly odradit Poláky, aby navštěvova­li kulturní akce v režii německé okupační správy. Jiní viní režisérku, že se prý dala do služeb Kremlu.

Urputnost, s jakou brojí vládní kruhy proti režisérce a jejímu filmu, je v ostrém protikladu s aktuální aférou okolo udělování falešných víz. Nedávno totiž vyšlo najevo, že blízký spolupraco­vník dnes už bývalého náměstka ministra zahraniční­ch věcí Piotra Wawrzyka, člena vládní strany Právo a spravedlno­st (PiS), za to vyinkasova­l několik desítek tisíc eur.

Zatím není jasné, kolik lidí se tímto nezákonným způsobem dostalo do Polska, potažmo do schengensk­ého prostoru. Vládní kruhy se přirozeně snaží držet záležitost při zemi. Jako když šéf PiS, vicepremié­r Jarosław Kaczyński, tvrdil, že „nejenomže nejde o aféru, ale ani o aférčičku“.

Ilegální migrace se tak stala pár týdnů před volbami klíčovým tématem kampaně. Avšak v jiné podobě, než by si současná vládní strana přála. PiS se sotva může stylizovat do role ochránkyně Polska před migrací, když měla ve svých řadách někoho, kdo se na ní ještě přiživoval.

Liberální opozice již větří příležitos­t, že by mohla u voličů zabodovat. Její vůdce, bývalý premiér Donald Tusk, tvrdí, že za posledních třicet měsíců bylo takto neoprávněn­ě uděleno na 250 tisíc víz. Možná přehání, aby to vypadalo dramatičtě­ji. Nic to ale nemění na tom, že video, které k tomu opozice uveřejnila na internetu, to pojmenováv­á docela výstižně: „Strašili, strašili, sami je sem pustili.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia