Lidové noviny

Arménský případ

Rusko dalo ruce pryč od jižního Kavkazu

- Marek Hudema

Někdy je těžké odlišit příčinu a následek a záleží na tom, jak se dotyčná událost vysvětluje. Něco takového brzy uvidíme okolo současného dění v Náhorním Karabachu a podle toho, jaká interpreta­ce převládne, to buď oslabí vliv Ruska na Kavkaze a ve Střední Asii, nebo naopak to jeho vliv na nějakou dobu uchová.

O co jde? Po krátkých, ale krvavých bojích podle včerejších zpráv separatist­ická arménská republika v Náhorním Karabachu uzavřela příměří s Ázerbájdžá­nem. Arméni přistoupil­i na návrh, který válčícím stranám předložily ruské mírové síly, které měly dohlížet na klid zbraní mezi Armény a Ázerbájdžá­nci. Součástí příměří je prý to, že Arméni odevzdají Ázerbájdžá­ncům svou výzbroj. Neboli kapitulace. Možná přijdou i etnické čistky, kterých se Arméni tak bojí. Přitom podle představ Arménů je před tímto koncem mělo ochránit právě Rusko. Ale neochránil­o, a dokonce se o to ani nepokusilo.

Podle jedné interpreta­ce Rusko prostě nemělo sílu separatist­ickou republiku bránit. Ostatně před tím nedávno varoval arménský prezident Nikol Pašinjan. Stěžoval si, že ruští mírotvorci neplní své poslání a nedokázali zabránit ázerbájdžá­nské blokádě Náhorního Karabachu ani pomalému posunu ázerbájdžá­nských pozic. Pašinjan k tomu dodal, že Moskva stahuje z jižního Kavkazu, kde Arménie leží, své síly, protože je pohlcují boje na Ukrajině. Kreml to tehdy velmi důrazně odmítl jako nesmysl. Teď se to ale potvrzuje. Je tu však i druhý výklad. Arménská vláda svojí kritikou tak rozzlobila Kreml, že za to Rusko Jerevan potrestalo. Za vyjádření Pašinjana i za to, že arménská armáda pořádá vojenské cvičení s Američany.

V případě, že převládne první výklad, se začnou ruští spojenci v postsověts­kém prostoru od Ruska odtahovat a hledat oporu jinde. V případě, že druhý, role Moskvy zůstane zachována. Skutečnost je taková, že do jisté míry jsou pravdivé obě interpreta­ce a Rusko je jak oslabené, tak pomstychti­vé. Rozhodně to není ideální a spolehlivý spojenec.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia