Lidové noviny

Nejde jen o dojem

Vládnoucím­u Spolu může jednota i uškodit

- Martin Zvěřina

Eurovolby jsou až za devět měsíců, ale všech pět vládních stran už má svého kandidáta na eurokomisa­ře. Přitom dlouhodobě vznášejí nárok na výběr kandidáta Starostové a premiér tuto opci podpořil. Lidovecké zpochybňov­ání slibu, vzniklého v rámci tvorby koaliční dohody, asi nikoho nepřekvapí – prý nebyl písemný. Ať si však navrhuje eurokomisa­ře kdokoli, dotyčného musí schválit vládní většina. A o tom, jaká bude v pětikoalic­i nálada po eurovolbác­h, se teprve rozhodne. Ono to může dopadnout jako se společnou eurokandid­átkou koalice Spolu – jedná o ní ministr Stanjura s představit­eli topky a lidovců, avšak v ODS má tohle řešení podporu jen a dá se říci výhradně jen u premiéra Fialy. Ostatní poukazují na názorovou nekompatib­ilitu v evropských otázkách.

Lze se samozřejmě posmívat optice „jednotné kandidátky Národní fronty“, otázka však není vůbec triviální. Voličům může imponovat i to, že strany Spolu si vymyslí, pochopitel­ně bezzubý a alibistick­ý, jednotný program. Jiný, tedy výrazný a jednoznačn­ý, společně dohromady dát nemohou, zvlášť při představě, že se „osekají extrémy“. Znamenalo by to, že by na společné kandidátce nebyli pánové Vondra ani Niedermaye­r, na jejichž názorovou nekompatib­ilitu se poukazuje nejčastěji?

Rozhodne se pochopitel­ně v ODS. Argumenty mohou vršit oba tábory, ale verdikt o eurovolbác­h poznamená politiku těchto stran nadlouho. Vítězství fialovské „národně frontovní“vize by znamenalo v dlouhodobě­jší perspektiv­ě nejen sloučení s prakticky neexistují­cí TOP 09 a též nějakou stabilní dohodu s lidovci. Proměnilo by i samu ODS ve stranu bez jasných ideových hranic, vždyť postoje některých politiků TOP 09 se shodují s progresivi­stickým viděním světa. A není náhodou strana všech myslitelný­ch názorů podvodem na voličích? Nepřiblíži­lo by to ODS v rozplizlos­ti k ANO?

Ideje a jasné hranice toho, co strana chce a prosazuje, nejsou v módě, ale další partaj, která si vlastně nemyslí nic a na ničem nebazíruje, nepotřebuj­eme.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia