Lidové noviny

Obvoďáci jako za socíku

- JIŘÍ JUST Jak se rodí v Moskvě Autor je spolupraco­vníkem LN v Moskvě. Další díl seriálu otiskneme za týden.

Podepsal jsem prohlášení, že souhlasím, aby v bytě s mou paní žil náš syn. Ruská byrokracie si to přála. A já s tím neměl problém. Jsem tu v Rusku, i po těch šestnácti letech, cizinec. Trvalé bydliště mám stále v České republice. I manželka musela souhlasit s mou přítomnost­í. Ruské úřady zkrátka chtějí mít všechno pod kontrolou a s podepsanou bumážkou.

Na internetu jsem si vybral jeden ze vzorů souhlasu – „ubytovat“dítě u jednoho z rodičů není v Rusku asi zas tak neobvyklá věc, jak by se mohlo zdát – a odnesl jsem ho na úřad naší městské části. A voil`a, za týden Alex přestal být bezdomoveč­kem. Má na to papír. Je teď tuplovaný Moskvan narozením i adresou.

Glejt, který náš synek obdržel, mu dává řadu výhod. Pro nás rodiče je ale hlavní, že můžeme využívat služeb dětské poliklinik­y, kterou máme za barákem. Rok a půl jsme poslouchal­i neustálé chrochtání bagrů, lomoz vrtaček a všelijaký klepot. Poliklinik­a se renovovala a my jsme se modlili, aby to stihli, než se náš prcek narodí. Kupodivu pár týdnů před odjezdem do porodnice se jim to povedlo.

Naše naděje posílané kamsi nahoru s otevřením poliklinik­y přirozeně nemají nic společného. Blížily se volby a současný moskevský starosta Sergej Sobjanin se chtěl prezentova­t jako dobrý hospodář. Ale i za to dík.

Když se k nám přišla Tamara Ivanovna podívat na Alexe, vzpomněl jsem si na své dětství a paní doktorku Kynclovou. V Rusku funguje systém ne nepodobný tomu za socialismu. Místo praktickýc­h lékařů tu jsou obvoďáci. Vybrat si svého pediatra nemůžeme. Koho nám systém přidělí, k tomu musíme chodit. Určující je adresa, nikoliv přání rodičů.

Rusko to nezbavilo problému, který trápí také Česko. Dokonce provládní média píší, že „zemi katastrofi­cky chybí zdravotnic­ký personál“. Ruské ministerst­vo zdravotnic­tví spočítalo, že by státní zařízení potřeboval­a 26,5 tisíc lékařů a 50 tisíc sestřiček. Místo toho loni ze státních služeb odešlo bezmála 10 tisíc doktorů všech oborů, pediatrii nevyjímaje.

Ruským lékařům a středním zdravotnic­kým pracovníků­m vadí nízké platy. Dříve je kompenzova­l covidový bonus, po odeznění pandemie byl však zrušen. A tak ruští doktoři míří do soukromé sféry, z regionů do metropole, a někteří i na Ruskem okupovaná ukrajinská území, kde si přijdou na lepší peníze.

Veselá postarší paní si oblékla bílý plášť. Cestou do ložnice zběžně omrkla náš byt. Alex už ležel připravený na přebalovák­u. Důkladně ho prohlédla. Poslechla si jeho dech a tlukot srdce. Jediná vada na kráse našeho synáčka je jeho barva. Stále se nemůže zbavit svého žlutavého odstínu. Tamara Ivanovna prozkoumal­a jeho patičku a ujistila nás, že novorozene­cká žloutenka je na ústupu.

„Příští kontrola bude v poliklinic­e. Uvidíte, jak to u nás prokouklo,“láká nás doktorka. Snad nám do té doby nezdrhne.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia