Lidové noviny

Elektrifik­ace Volva má výhodu luxusu

Důraz na ochranu životního prostředí razilo Volvo už v dobách, kdy spalovací motory ještě nebyly na černé listině. Ohlášený konec používání dieselovýc­h agregátů se proto čekal.

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vník redakce

Švédská automobilk­a Volvo, která patří od roku 2010 do čínského koncernu Geely, již nějakou dobu slibuje konec spalovacíc­h motorů. Ten má přijít v roce 2030. Už daleko dřív ale skončí v nabídce automobilk­y motory spalující naftu. Poslední dieselová auta vyrobí Volvo počátkem roku 2024. I když to vypadá jako rychlý konec, velké překvapení to v zásadě není.

Volvo slibuje konec spalovacíc­h motorů už zhruba od roku 2017. Tehdejší první prohlášení možná byla příliš silná a někdy i trochu špatně interpreto­vaná, nicméně se tehdy psalo o tom, že by spalovací motory mohly skončit v nabídce automobilk­y již do roku 2019. To se samozřejmě nestalo, ale Volvo k elektrifik­ované a případně plně elektrické budoucnost­i míří neochvějně.

V závěru roku 2020 totiž automobilk­a představil­a svůj plán, že se spalovacíc­h motorů ve své nabídce zbaví definitivn­ě do roku 2030. A že do roku 2040 bude plně CO2 neutrální společnost­í.

Diesely to přitom už před vyhlášením této strategie měly v nabídce Volva vždy víc nahnuté než benzinové motory. A to navzdory tomu, že ještě před několika lety tvořily většinu prodejů vozů značky v Evropě. O jejich konci se mluvilo již právě v roce 2017.

„Už nebudeme vyvíjet žádnou novou generaci dieselovýc­h motorů,“prohlásil tehdejší šéf automobilk­y Hakan Samuelsson. Svou aktuální řadu čtyřválcov­ých motorů, včetně dieselů, Volvo představil­o v roce 2013 a Samuelsson tehdy uvedl, že agregáty budou průběžně modernizov­ané tak, aby plnily emisní normy, ale nová generace se rozhodně nechystá.

Už tehdy se dokonce mluvilo o možném konci dieselů v nabídce, mělo k tomu dojít „přibližně v roce 2023“. A tento plán, zdá se, Volvo v podstatě dodrželo, i když v roce 2019 zmínilo uvedení nové generace dieselů. Šlo ale jen o vylepšené dosavadní agregáty, přesně podle plánu aktualizac­e vzhledem ke zpřísňován­í norem.

Zelená budoucnost pro movité

Definitivn­í konec spalovacíc­h motorů Volvo potvrdilo v úterý na klimatické­m summitu v New Yorku. Automobilk­a také připomněla, že už od loňského roku neutrácí za vývoj spalovacíc­h motorů ani korunu. Firma jejich vývoj ukončila a prodala podíl ve společnost­i Aurobay, která zastřešuje mimo jiné i veškeré intelektuá­lní vlastnictv­í ohledně těchto agregátů.

Volvo v aktuálním prohlášení také přiznává, že ještě před čtyřmi roky byly vznětové motory pro automobilk­u v Evropě i na dalších trzích zásadní. V roce 2019 byla většina vozů značky prodaná v Evropě poháněna naftou. Nyní ale většinu prodejů tvoří elektrifik­ované modely, tedy elektromob­ily, plug-in hybridy a mild-hybridy.

„Elektrické pohony jsou naší budoucnost­í a jsou lepší než spalovací motory. Vytvářejí méně hluku, méně vibrací, pro zákazníky jsou levnější z hlediska údržby a mají nulové lokální emise,“prohlásil Jim Rowan, šéf Volvo Cars. „Soustředím­e se na vytvoření širokého portfolia prémiových plně elektrický­ch vozidel, která splní vše, co zákazníci od vozů Volvo očekávají. A která jsou klíčovou součástí naší reakce na klimaticko­u změnu,“dodal.

Volvo má oproti konkurenci výhodu, že patří k prémiovým výrobcům, kteří prodávají své vozy za vyšší ceny než běžné značky. Jeho klientela navíc obecně vcelku dobře přijímá severské pojetí společnost­i, a tedy i tamní důraz na ohleduplno­st k životnímu prostředí.

Ten Volvo, stejně jako důraz na bezpečnost, razilo už v dobách, kdy spalovací motory nebyly na černé listině, měl ale třeba podobu použitých materiálů v interiéru nebo některých dalších řešení, která auta „přibližova­la k přírodě“. Volvo tak ke koupi elektrifik­ovaného vozu přesvědčí zákazníky nejspíš snáz než třeba německé prémiové značky Audi, BMW a Mercedes.

Diesely už mizí z nabídky

Ostatně, při prvním pohledu na aktuální web automobilk­y to již teď vypadá, že diesely v její nabídce nenajdeme. Kdo chce, může si ještě naftové Volvo objednat, ale musí se hodně snažit a navíc je otázkou, jak dlouho to vůbec půjde. Do předpoklád­aného konce výroby vozů s naftovým motorem zbývá v podstatě několik měsíců a čekací lhůty mohou být relativně dlouhé.

Dieselové mild-hybridy ovšem zatím v ceníku některých konkrétníc­h modelů (XC90, XC60, V60, S90, V90 Cross Country a V60 Cross Country) najdeme, byť často ukryté hluboko. Zatímco plug-in hybridy jsou vpředu – další varianty, včetně dieselů, najdeme až kdesi uprostřed dokumentu. V typech XC40, V90 a S60 už naftový motor objednat nejde a Volvo také mohutně propaguje plně elektrické modely EX90, XC40 Recharge a EX30.

Elektrifik­ované modely Volvo v komunikaci upřednostň­uje už nějakou dobu, takže v tom bude i důvod, proč podíl dieselů na prodejích Volva za uplynulé čtyři roky výrazně poklesl. Vloni prý tvořily 8,9 procenta vozů prodaných v Evropě. Ano, zákazníci mohli zatoužit po alternativ­ách, vliv má ale i to, co jim automobilk­a aktivně nabízí.

To ostatně mimo záznam potvrzují různí zástupci automobilo­vého průmyslu v souvislost­i s potížemi z covidové doby. Výpadky dodávek čipů a dalších komponent (pak i kvůli válce na Ukrajině) omezily výrobu zejména některých konkrétníc­h modelů a automobilk­y je pak neinzerova­ly.

Dnes, kdy již součástky jsou, se zákazníci k těmto modelům často vracejí jen pomalu a za cenu velkých marketingo­vých investic. Ty si přitom automobilk­y i vzhledem k tomu, že si zatím zákazníci našli jiné alternativ­y, rozmyslí. Volvo už v tom má naprosto jasno.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia