Lidové noviny

Valná většina návrhů na změnu balíčku neprošla

-

Sněmovní rozpočtový výbor včera podle očekávání odmítl hlasy koalice téměř všechny opoziční úpravy vládního konsolidač­ního balíčku. Negativní stanoviska prosadili koaliční zástupci u návrhů ANO a SPD, které by až na výjimky zvýšily výdaje státního rozpočtu.

Výbor dával doporučení k jednotlivý­m návrhům, jichž bylo předloženo na osmdesát. Sněmovna má balíček a jeho případné úpravy začít schvalovat v pátek na mimořádné schůzi. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) po jednání řekl, že výsledek hlasování výboru očekával, dodal ale, že rozhodujíc­í je hlasování na plénu. Balíček by chtěl mít schválený do půlky října.

Předloha má podle vlády pomoci zlepšit stav státního rozpočtu. V příštím roce by se měl snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 o 150 miliard. Opozice tvrdí, že cílem balíčku je pouze zvyšování daní, může zrychlit inflaci a uškodit ekonomice. Chce proto řadu změn z balíčku vypustit, nebo je zmírnit.

Balíček mění především daňové zákony. U daní z příjmů ruší některé výjimky. V případě daně z přidané hodnoty zavádí pouze dvě sazby místo nynějších tří, a to 12 a 21 procent. Proti původnímu vládnímu návrhu budou do nižší sazby spadat i noviny. Opoziční poslanci navrhli do nižší sazby zařadit třeba nealkoholi­cké nápoje, palivové dříví, dámské hygienické pomůcky nebo řezané květiny.

Podporu výboru i ministra financí získal z opozičních úprav pouze návrh Zuzany Ožanové (ANO), aby blokové pokuty mohly do budoucna ukládat v elektronic­ké podobě všechny správní orgány včetně obecní policie, nejen republikov­í policisté a celníci.

Balíček zvyšuje daň z nemovitost­í, a to o 1,8násobek. Veškerý výnos z této daně zůstane podle koaličního kompromisn­ího pozměňovac­ího návrhu obcím, zatímco původní vládní návrh počítal s tím, že část dostane stát. Výměnou za to se sníží podíly obcí na některých daních z příjmů v rámci rozpočtové­ho určení daní. Opozice navrhovala podíly zachovat.

Firmám se podle balíčku zvýší sazba daně z příjmů z 19 na 22 procent. Proti původnímu vládnímu návrhu se nebude zvyšovat renta pro expreziden­ty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia