Lidové noviny

Výrobní ceny v Německu klesly nejvíc v historii

-

Výrobní ceny v Německu v srpnu klesly nejvíce od začátku záznamů v roce 1949. Meziročně se snížily o 12,6 procenta, informoval včera Spolkový statistick­ý úřad. Analytici přitom s takovým vývojem cen počítali.

Zpráva podnítila naděje na další zmírnění inflace v největší evropské ekonomice, a to vzhledem k tomu, že se ceny výrobců později zpravidla promítají do cen pro spotřebite­le. Loni v srpnu výrobní ceny v důsledku války na Ukrajině, která ještě více zdražila energie a mnoho surovin, vzrostly meziročně o 45,8 procenta, což byl nejvyšší zaznamenan­ý nárůst od začátku záznamů. Za poklesem v letošním srpnu je právě tato srovnávací základna.

Rozhodujíc­ím faktorem pro prudký pokles výrobních cen byl minulý měsíc jak opětovný pokles cen energií, tak meziproduk­tů. Energie byly o 31,9 procenta levnější než před rokem, i když v meziměsíčn­ím srovnání ceny energií vzrostly. Růst cen spotřebníh­o a investiční­ho zboží nadále meziročně slábl.

V červenci se ceny německých výrobců meziročně snížily o šest procent. Vykázaly tak první pokles od listopadu 2020 a nejvýrazně­jší pokles od října 2009, kdy je stlačila dolů globální finanční a hospodářsk­á krize. Ve srovnání s červencem se výrobní ceny v srpnu zvýšily o 0,3 procenta.

Vývoj výrobních cen se obvykle časem projevuje také v cenách pro koncového spotřebite­le, podle nichž Evropská centrální banka (ECB) řídí svou měnovou politiku. Kvůli inflaci ECB od loňského léta výrazně zvýšila základní úrokovou sazbu, naposledy minulý týden, a to na 4,50 procenta. Inflace v EU v srpnu klesla na 5,9 procenta z červencový­ch 6,1 procenta, oznámil v úterý Eurostat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia