Lidové noviny

Ceny ojetin stagnují, výběr vzrostl

Neznamená, že je pro každého výběr snadný – zejména v nižších cenových hladinách. Vozy určené k prodeji jsou navíc starší.

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Trh s ojetými automobily má za sebou období intenzivní­ho růstu cen. Zdá se však, že ten v letošním roce ustal a ceny ojetých aut spíš stagnují. Nabídka na trhu je také bohatší, což ale

Průměrný věk vozového parku v Česku se dlouhodobě zvyšuje, letos v prvním čtvrtletí už dosáhl rovných šestnácti let. A to navzdory tomu, že podle statistik společnost­i Cebia, jež ojetiny prověřuje a trh dlouhodobě sleduje, byla prodávaná auta v průměru mladší než vloni. Průměrné stáří nabízených ojetin v prvním pololetí dosáhlo 9,1 roku, tedy asi o pět měsíců méně než ve stejném období vloni. Může za to ale nabídka mladších ojetin s českým původem, u nich činilo průměrné stáří 7,2 roku (asi o třináct měsíců méně než před rokem). Auta z dovozu naopak trochu zestárla, průměr je teď 10,8 roku (asi o tři měsíce víc než před rokem). Růst průměrného věku nabízených ojetých vozů tak poukazuje na to, že si je čeští řidiči nechávají déle, než tomu bylo v minulosti.

Trh stagnuje

Důvodem může být aktuální období ekonomické nejistoty ve spojení s vysokou cenou ojetin. Ta totiž v uplynulých letech rostla meziročně často i o více než deset procent. Teď se však zdá, že se růst zastavil a celý trh spíše stagnuje. „Ceny ojetých aut narazily na strop a přestaly růst, což je dobrá zpráva pro všechny, kteří se chystají k nákupu. Samozřejmě ale také přestaly růst výkupní ceny vozidel, což naopak nepotěší druhou stranu obchodu,“říká Martin Pajer, ředitel společnost­i Cebia.

Podle statistik firmy zatím za letošní první pololetí vzrostla průměrná cena ojetiny meziročně jen o 2,5 procenta, a to na 296 000 korun. Vloni to za první pololetí bylo 289 000 korun a za celý rok pak 288 000. Pokud budeme zkoumat jednotlivá čtvrtletí, tak v tom prvním došlo k růstu průměrné ceny na 299 000 korun, ale ve druhém klesla na 293 000 korun. Bude-li tento trend pokračovat, je možné, že se za celý letošní rok dočkáme velmi podobného průměru jako za rok loňský.

To, že trh spíš stagnuje, ukazují také statistiky skupiny Aures Holdings, jež u nás provozuje sítě autobazarů AAA Auto a Mototechna. Její optimistic­ká letní tisková zpráva hlásí, že skupina prodala za červenec a srpen celkem 17 787 automobilů, což je pro ni jedno z nejsilnějš­ích čísel v historii. Jenže bohužel se v tomto případě nejedná o údaj za Českou republiku, ale za všechny země, kde Aures Holdings působí, tedy kromě Česka i v Polsku a na Slovensku. A například v mnohem větším Polsku se skupina v poslední době na svůj růst docela soustředí, důkazem toho je, že od září tam otevřela další nové autocentru­m.

Statistiky skupiny za prvních osm měsíců roku říkají, že na trhu bylo celkem 595 000 aut, což je o 25 000 více než ve stejném období loňského roku. Aures potvrzuje i určité zdražení ojetin, byť daleko mírnější než v uplynulých letech. Ceny podle skupiny rostly meziročně o 20 000 korun, prodávaná auta i podle těchto statistik mírně omládla (z 11,1 na 10,8 roku). Spojení s dalšími údaji ukazuje, že na bohatší a mladší nabídce ojetých aut v Česku se skutečně podílí zejména domácí ojetiny, dovoz ze zahraničí významně poklesl. Zatímco vloni se do Česka od ledna do konce srpna dovezlo 114 789 ojetých aut, letos to bylo 106 692 vozů.

Konzervati­vní zákazník

Za pozornost stojí, že preference českých zákazníků se mění jen pomalu. Nejprodáva­nější značkou je samozřejmě Škoda, následují Volkswagen, Ford a BMW, teprve poté Mercedes a Audi – ty si v žebříčku popularity prohodily pozici (Mercedes je tedy pátý). I desítka nejprodáva­nějších modelů na trhu je poměrně stabilní, obsahuje stejných deset aut jako vloni i jako na začátku letošního roku, jen s drobnými změnami pořadí. Nejžádaněj­ší je Škoda Octavia, následovan­á modelem Fabia a dalším mladoboles­lavským vozem, typem Superb. Pak následují Volkswagen­y Golf a Passat, druhou pětku potom tvoří Ford Focus, Škoda Rapid, Hyundai i30, BMW 3 a Volkswagen Touran.

Kde můžeme pozorovat přece jen změnu požadavků zákazníků, je trh s mladšími ojetinami. Je to logické, mezi novými auty už jasně dominují vozy SUV, a to se promítá i do stavu trhu.

Růst průměrného věku nabízených ojetých vozů ukazuje na to, že si je čeští řidiči nechávají déle, než tomu bylo v minulosti

Nejprodáva­nější značkou v ČR je tradičně Škoda, následují Volkswagen, Ford a BMW, teprve poté Mercedes a Audi

Podle statistik Aures Holdigs činila střední hodnota ceny zánovních vozů (auta do pěti let stáří) v prvním čtvrtletí letošního roku 652 000 korun, šlo o auta v průměru 1,7 roku stará a s nájezdem 19 180 kilometrů. Právě tyto vozy pomáhají k omlazení nabídky na trhu, v prvním čtvrtletí jich bylo na prodej o 6,4 % více než ve stejném období vloni. Zcela v tomto segmentu dominuje domácí automobilk­a Škoda, patří jí sedm z deseti prvních pozic nejprodáva­nějších modelů. A právě tady se objevují vozy SUV. Nejžádaněj­ší mladou ojetinou je sice Fabia následovan­á Octavií a Scalou, pak jsou tu ale právě modely Kami, Karoq, tradiční Superb a velké SUV Kodiaq. Další dvě příčky obsadily modely Hyundai, typ i30 a právě SUV Tucson. Desítku oblíbených „mladíků“uzavírá Volkswagen Golf.

Vzrostla i nabídka vozů s elektrický­m a hybridním pohonem. U elektromob­ilů došlo k nárůstu o 103,8 procenta, u hybridů o 27 %. Z elektromob­ilů dominuje ojetá Škoda Enyaq následovan­á BMW i3 a Teslou Model 3, mezi hybridy vládne japonská Toyota.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia