Lidové noviny

Diesely budou vzácností

Na trhu roste nabídka levnějších ojetých aut ze zahraničí. Pozor ovšem na zvýšené servisní náklady

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Auta s naftovým motorem obecně ztrácejí v Evropě oblibu, na českém trhu se ale tento trend projevuje jen minimálně. Češi ojeté diesely kupují stále velmi rádi, což dokazuje i nárůst počtu dovezených vznětových aut ze zahraničí. Výběr pro zákazníky ale bude časem obtížnější, nových dieselů je málo.

Na trhu ojetých aut stále dieselové vozy dominují, podle statistik společnost­i Cebia tvoří 49,57 procenta trhu, tedy téměř polovinu. Ojetá auta na benzin pak tvoří 46,41 procenta trhu. Alternativ­ní pohony jako LPG, CNG, elektromob­ily a další tvoří jen asi čtyři procenta. Přitom situace na trhu s novými auty je významně jiná, podle statistik Svazu dovozců automobilů (SDA) tvoří vozy s benzinovým pohonem 66,17 procenta trhu, diesely 25,56 procenta a elektromob­ily se za letošních prvních osm měsíců roku vyšplhaly už na podíl 2,69 procenta. Přitom v roce 2015 měly diesely na trhu nových aut podíl 43,01 procenta, teprve potom začal dlouhodobý pokles.

Je tak vidět, že zatímco teď ještě Češi mají na trhu na výběr z dostatečné­ho množství ojetých aut s naftovým pohonem, do budoucna bude nabídka horší. Jen málo nových aut se totiž s naftovým pohonem vůbec představuj­e, zajímavost­í z tohoto pohledu je například návrat spalovacíc­h variant malé dodávky Peugeot Rifter. Ta z českého trhu ve verzích s benzinovým­i a naftovými motory před časem zmizela, zůstal jen elektromob­il. Teď se ale verze se spalovacím­i motory, kde v nabídce dominuje nafta, vrací, byť homologova­ná jako N1, tedy lehký užitkový vůz.

Zajmavé trendy

Že to budou mít zájemci o naftový pohon v budoucnu těžké, ukazuje už aktuální nabídka zánovních dieselovýc­h aut. „Na našich datech vidíme zajímavé trendy v zákaznické­m chování. Zatímco benzinové motorizace si u zánovních aut drží podíl nad šedesáti procenty, modely s hybridním nebo plně elektrický­m pohonem postupně navyšují svůj tržní podíl zejména na úkor dieselovýc­h. Ty meziročně ztratily 1,9 procentníh­o bodu ze svého podílu,“říká Petr Vaněček, provozní ředitel sítě autocenter AAA Auto a Mototechna v České republice.

Celý trh ale zatím „drží“linii dieselů a potvrzují to i statistiky skupiny Aures Holdings, do které spadají sítě autobazarů AAA Auto a Mototechna. I když v jejich nabídce už benzinová auta vedou, tvoří 57 procent prodejů skupiny. Na celém trhu pak mají podle statistik Aures Holdings benzinová auta podíl 51 procento a naftová 45 procent.

Meziročně jde podle zjištění skupiny u dieselů o nárůst o sedm procentníc­h bodů, naftový pohon tedy zaznamenal u zákazníků nebývalý zájem. Není to ale výsledkem nabídky českých ojetin. „Můžeme spekulovat, co za tím stojí. Pravděpodo­bně vyšší dovozy dieselů ze zahraničí, kde jsou nahrazován­y elektromob­ily. Otázka je, zda budou nacházet kupce, protože v Česku jdou víc na odbyt benziny, což cítíme i na našich prodejích,“shrnuje výkonný ředitel sítě autocenter AAA Auto a Mototechna v České republice Luboš Vorlík. „Cítíme, že posun k benzinu je zřejmý, výhody dieselů pomíjejí – nové benzinové motory jsou často obdobně úsporné a cena nafty jde v poslední době výrazně nahoru,“dodává.

Skupina potvrzuje i fakt, že diesely jsou doménou firem. Ty podle Aures Holdings kupují naftová auta v 66 procentech případů, což za posledních šest let představuj­e pokles o 6,5 procentníh­o bodu. U živnostník­ů přitom zájem o diesely poklesl daleko významněji, o 11,5 procentníh­o bodu na 38,3 procenta. Fyzické osoby, tedy běžní zákazníci, domácnosti, svou preferenci za uplynulé roky téměř nezměnili, diesely volí ve 46 procentech případů, což představuj­e za šest let pokles o jediný procentní bod. I proto je logické, že na trhu roste nabídka levnějších ojetých dieselů ze zahraničí. Tato auta ovšem mohou být servisně hodně náročná, opravy dieselovýc­h motorů bývají typicky dražší než obdobných motorů benzinovýc­h. I proto je otázkou, jak dlouho vlastně vysoká poptávka po ojetých dieselech vydrží a jestli se domácnosti více přizpůsobí trhu, nebo zda o diesely ztratí zájem dřív, než je k tomu trh donutí.

Na trhu se představuj­e málo nových aut s naftovým pohonem, zajímavost­í je návrat spalovacíc­h variant Peugeotu Rifter

Více peněz a horší nájezd

Naftové ojetiny jsou přitom typicky dražší než ty s benzinovým motorem. Aktuální čísla k dispozici nejsou, nicméně statistiky Aures Holdings z loňského srpna říkají, že průměrně je dieselová ojetina o 45 000 korun dražší než ta s benzinovým motorem. Zatímco průměrný „benzin“tehdy stál 190 000 korun, „nafťák“vyšel v průměru na 235 000 korun. Auta se vznětovým agregátem navíc mají typicky větší nájezd než vozy s motorem zážehovým. A je to rozdíl významný – zatímco auta spalující benzin měla v průměru nájezd kolem 100 000 kilometrů, vznětová vykazovala 180 000 kilometrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia