Lidové noviny

Nákup ve Švédsku ušetří i přes sto tisíc

-

Podle statistik společnost­i Cebia tvoří auta zahraniční­ho původu mírnou většinu českého trhu s ojetými vozy. Auta s první registrací v tuzemsku tvoří 49,56 procenta trhu, aspoň tak tomu bylo v letošním prvním pololetí. Ze zemí, odkud se k nám ojetiny nejvíce dovážejí, je tradičně oblíbené Německo, ale jeho podíl se letos meziročně snížil z 21,84 procenta na 19,29 procenta.

Další skladba zemí původu už je velmi pestrá, třetí Slovensko má podíl pouze 1,98 procenta. Můžeme tedy říct, že dovoz ojetin odjinud než z Německa je vlastně v Česku poměrně netypický. Ovšem promyšlený­m nákupem auta v některé z těchto jiných destinací lze často ušetřit významné částky. Týká se to zejména mladších ojetých aut, u těch starších případné rozdíly často stírají náklady na dovoz vozu. Přesto se například vyplatí hledat některé konkrétní vozy v zemi, odkud pochází jejich značka: vozy dané značky bývají obvykle na domácím trhu velmi populární (důkazem je česká dominance značky Škoda), dostupných modelů je tam víc než u nás, a ceny jsou tak příznivějš­í.

Třeba pro vozy značky Volvo je takovou destinací domácí Švédsko. Nicméně v této severské zemi lze podle nedávné studie společnost­i Carvago, která zprostředk­ování individuál­ního dovozu aut nabízí, ušetřit i na spoustě aut jiných značek. Jedná se zejména o prémiové vozy značek BMW, Mercedes, Audi, ale významně se může vyplatit i nákup některých modelů značek jako Seat, Škoda, Volkswagen, Kia i dalších. Ze studie Carvaga například vyplývá, že u BMW 320 Diesel z roku 2022 s nájezdem pouhých pět až patnáct tisíc kilometrů jde oproti ceně auta v Česku ušetřit až 365 310 korun. Medián ceny takového vozu je ve Švédsku v přepočtu 1 044 190 Kč.

Zaujmout může i rozdíl v ceně Škody Kodiaq s dvoulitrov­ým dieselem o výkonu 140 kW z roku 2020 a s nájezdem 30 až 50 tisíc km. Zatímco u nás činí medián ceny 959 900 korun, ve Švédsku to je 786 286 korun, tedy o 173 614 korun méně. Velmi podobný je i rozdíl v ceně u benzinovéh­o VW Tiguan se 110 kW motorem z roku 2022 a s nájezdem mezi pěti a deseti tisíci kilometry. Jinak ale z hlediska možných úspor dominují diesely, které jsou ve Švédsku zatížené vyšší spotřební daní než benzinová auta a než elektromob­ily a hybridy, na které často zákazníci přecházejí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia