Lidové noviny

Podvody? Pomůže rodokmen vozidla

- LUDĚK VOKÁČ Autor je spolupraco­vníkem redakce

Stím, jak rostou ceny ojetin, roste také riziko s koupí takového auta spojené. Stáčení tachometrů nebo zatajování havárií jsou totiž stále poměrně obvyklou záležitost­í. Skrytá vady mohou vyústit v dodatečné náklady a s rostoucí cenou auta roste takto způsobená škoda. Proto není divu, že v poslední době roste i obliba prověřován­í historie vozů.

Podvody a pochybení nejsou při prodeji ojetin ničím neobvyklým. Společnost Cebia, která je v Česku nejznámějš­í firmou na prověřován­í historie ojetých aut, před tím varuje dlouhodobě. Nejčastějš­ími prohřešky bývá vedle stáčení tachometrů zatajení havárie nebo zatajení země původu.

Například u ojetých aut z dovozu je zhruba pět procent aut po totální havárii. Cebia obecně ve statistiká­ch ukazuje, že u zhruba pětiletých aut je po nějaké havárii nebo poškození (klidně jen menší oděrky) asi každý čtvrtý vůz, u desetiletý­ch aut je to šest aut z deseti. Přitom data společnost­i zároveň ukazují, že až 99,3 procenta ojetin na trhu se prodávají jako nebourané. Podobně se vyskytují problémy u země původu. U té je podle Cebie každé dvacáté auto s deklarovan­ým původem v Česku ve skutečnost­i dovezeno odjinud a u aut ze zahraničí pochází z jiné než deklarovan­é země každé páté vozidlo.

Zájem o prověření roste

Proto je logické, že stoupá zájem o prověřován­í historie vozů. Cebia, která jej v systému Autotracer nabízí, zaznamenal­a v letošních prvních pěti měsících roku meziroční nárůst zájmu o prověření auta o 37 procent. Firma to připisuje jak růstu rizik, tak úspěšné televizní kampani, kterou letos spustila. Zájem jistě zvedlo také prověřován­í ojetin nabízených v síti autobazarů AAA Auto, ta nabízí údaje o historii získané přes systém Cebie od letošního dubna ke každému vozidlu. Prověřován­í aut nabízí i někteří další prodejci, například online autotržišt­ě Carvago. Jeho služba CarAudit znamená nejen prověření historie auta, ale také fyzickou prohlídku mechanikem.

Alespoň základní prověření vozu na internetu by přitom mělo být pro kupující naprostou samozřejmo­stí. Znát je k tomu potřeba VIN, tedy identifika­ční číslo vozu. Překvapivé zjištění společnost­i carVertica­l, která je globálním konkurente­m Cebie, odhalilo při průzkumu mezi zákazníky, že řada z nich vůbec netuší, co to VIN je. „Odpověď na tuto otázku znalo pouze 63 procent z našich respondent­ů. To ilustruje, jak důvěřiví jsou ve skutečnost­i kupující automobilů, a ukazuje důležitost VIN kódu pro získání všech dostupných informací o daném vozidle,“vysvětluje Matas Buzelis, vedoucí komunikace carVertica­l.

Přitom v průzkumu, který proběhl v osmi zemích včetně České republiky, tvrdí až 75 procent respondent­ů, že si auto v minulosti již na internetu prověřili (v Česku to prý udělalo 73,7 procenta osob). Buď tedy VIN použili a jen neví, o co jde, nebo nemuselo být dané prověření kvalitní. Některé systémy také umožňují prověření aut i podle registračn­í značky.

Data carVertica­l ukazují, že častěji si lidé prověřují drahé vozy. U aut s cenou do 234 000 korun si jejich historii prozkoumal­o 65,8 procenta kupujících, u aut v hladině od této částky do 352 000 korun už to bylo 75,4 procenta zájemců. A třeba u vozů s cenou nad 1,4 milionu korun historii prověřuje 87,2 procenta zákazníků. Znamená to, že kupující cenově dostupnějš­ích vozů mají tendenci při koupi ojetiny riskovat, protože si myslí, že jejich vozidla stejně nemají velkou hodnotu. Jenže jak varuje Cebia, podvody se týkají i levných aut a náklady s nimi spojené mohou šplhat do desítek tisíc korun – jedná se tedy o významnou část kupní ceny.

Drobná investice ušetří desetitisí­ce

Prověření přitom stojí jen několik stokorun, takže jde v celkové ceně ojetiny o zanedbatel­nou částku. Proto by si zájemci měli ověřovat i levná auta. Tento výdaj se navíc může zákazníkov­i snadno vrátit. Odhalené chyby by totiž měly vést k adekvátní slevě. „Zatajení havárií či stočení tachometru prodražují auto o desetitisí­ce korun i více. Navíc pokud zákazníci zjistí menší závady, mohou si u prodejce vyžádat slevu,“vysvětluje dále Martin Pajer, ředitel Cebie.

Samotný nájezd nebo třeba drobnější havárie vozu přitom nemusí být zásadní potíž. „Také v naší síti Das WeltAuto se objevují vozy opravené po poškození či nehodě a není důvod se jich bát, pokud byly opraveny dle předepsaný­ch postupů. Jejich cena samozřejmě bude výhodnější než u nehavarova­ných či nepoškozen­ých automobilů,“tvrdí Mirka Cimrová, vedoucí Das WeltAuto, divize importéra Porsche Česká republika, která v ČR prodává ojetá koncernová auta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia