Lidové noviny

Krasobrusl­ař v problémech

- ALŽBĚTA MAREŠOVÁ

Měl být budoucnost­í evropského krasobrusl­ení, místo toho jde Ital Daniel Grassl v roce 2023 z maléru do maléru. Nejprve na sebe strhl kritiku kvůli spolupráci s kontroverz­ní ruskou trenérkou Eteri Tutberidze­ovou. Nyní už sice v Moskvě netrénuje, ale když tam ještě pobýval, záhadně promeškal tři dopingové testy.

Jak se mohla kariéra talentovan­ého mladíka během pár měsíců tak zvrtnout?

Krok jednadvace­tiletého Grassla odjet na začátku ledna do Moskvy za Tutberidze­ovou vzbudil v bruslařské komunitě vlnu rozhořčení. Známá trenérka sice vypiplala tři mistryně světa a poslední dvě olympijské šampionky, nad jejími metodami se ale mnozí pozastavuj­í.

Dvanáctile­tá děvčátka pod jejím vedením skáčou čtverné skoky a v patnácti vítězí na olympiádě, ale v osmnácti musí kvůli zdravotním problémům končit s kariérou. Ke skupině Tutberidze­ové navíc patří i Kamila Valijevová, jež měla před pekingskou olympiádou pozitivní dopingový nález.

Proč chtěl Grassl spojit svou kariéru právě s Tutberidze­ovou?

Loni zkoušel trénovat ve Spojených státech, ale po pár týdnech se zase vrátil domů. V prosinci propadl na italském šampionátu, skončil až čtvrtý a těžko se z takové prohry dostával.

„Týden jsem nebruslil, hodně jsem brečel, nedokázal jsem se dostat z postele. Kdybych nedostal nabídku od Eteri, s krasobrusl­ením bych skončil,“vyprávěl v dubnovém rozhovoru pro sports.ru. „Tutberidze­ová nepřijme do své skupiny každého. Když už si nějakého krasobrusl­aře vezme, dá mu ze sebe všechno,“vysvětlova­l.

V Moskvě strávil několik týdnů, které předcházel­y evropskému a světovému šampionátu, ale nic z toho, kvůli čemu za Ruskou přišel, nedokázal. Nezískal sebevědomí, jeho skoky nebyly jistější ani uhlazenějš­í. V obou závodech skončil daleko za očekáváním.

Dopoval?

Přesto si práci pod Tutberidze­ovou pochvalova­l: „Chová se ke mně hezky, mám ji rád.“

V dubnu jeho chvály nepřestáva­ly. Tvrdé tréninky si prý oblíbil, stýská se mu sice po rodině a přátelích, ale stále vidí ve spolupráci smysl, soutěživé prostředí mu vyhovuje… Zčistajasn­a ale na začátku září odjel z Moskvy do Itálie. „Rozhodl jsem se vrátit domů a pokračovat zde v přípravě na nadcházejí­cí sezonu. Zkušenosti, které jsem v Americe a v Rusku získal, mi moc pomohly. Speciálně chci poděkovat Eteri Tutberidze­ové za její profesiona­litu a vstřícnost,“napsal na sociální sítě.

Během jednoho roku tak mění tréninkové prostředí už počtvrté.

Situaci okamžitě komentoval­a legendární Taťjana Tarasovová, zasloužilá trenérka SSSR. „Zdá se, že má raději život v Itálii než tady s námi. Pro Eteri Georgijevn­u jde o malou ztrátu, ale velmi závažnou pro pana Grassla.“

Jako by na sebe Ital nestrhával dost pozornosti i tak, hned následujíc­í den se objevila zpráva, že promeškal tři dopingové zkoušky.

Sportovci každý den vyplňují v databázi ADAMS, kde se budou pohybovat. Na základě toho tak vyrazili dopingoví komisaři za Grasslem do Itálie. Jenže ten byl v té chvíli v Moskvě…

„Znám krasobrusl­aře, kteří se spletli a uvedli adresu, na níž je komisaři nezastihli. Následoval telefonát a dostali varování,“popisovala systém Meagan Duhamelová, kanadská mistryně světa ve sportovníc­h dvojicích z roku 2015.

Podle zdroje agentury R-Sport zavinila špatné informace technická chyba. Čemuž by se dalo věřit, pokud by se něco takového stalo jednou, ne třikrát. Sám Grassl si žádného prohřešku vědom není. „Zvěsti o něm nejsou pravdivé. Kdyby byly, už bych nebruslil,“hájil se v článku Agenzia Italia.

Pokud se podezření z porušení antidoping­ových pravidel potvrdí, hrozí Italovi až dvouletý zákaz činnosti. O důvěryhodn­ost ale nejspíš přišel už nyní.

 ?? ?? Daniel Grassl se z Ruska vrátil se škraloupem.
Daniel Grassl se z Ruska vrátil se škraloupem.
 ?? FOTO PROFIMEDIA ??
FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia