Lidové noviny

Ukrajina zvolila Letnou

Ukrajinští fotbalisté, kteří kvůli probíhajíc­í ruské invazi nemohou nastupovat k mezistátní­m zápasům na vlastním území, odehrají říjnový domácí duel kvalifikac­e o Euro na Letné.

- JIŘÍ ČIHÁK

Proti Severní Makedonii nenastoupí v Edenu, jak slávistick­ý boss Jaroslav Tvrdík původně avizoval. Ukrajinský svaz o rozhodnutí informoval na sociálních sítích a vlastním webu. Za dlouhodobo­u pomoc v těžkých časech poděkoval oběma největším pražským klubům i fotbalové asociaci.

„Nakonec jsme se dohodli na tom, že se utkání uskuteční v pražské epet ARENĚ, stadionu Sparty, který pojme okolo devatenáct­i tisíc fanoušků,“uvedl druhý muž ukrajinské­ho fotbalu Vadym Kostjučenk­o.

„Jsme rádi, že můžeme ukrajinské­mu národnímu týmu vytvořit pro nadcházejí­cí reprezenta­ční termín zázemí. Je vidět, že si ukrajinská asociace vybrala mírové hřiště, a my jako klub pouze pokračujem­e v tom, čím se prezentuje­me už od začátku vojenského konfliktu, což je intenzivní pomoc Ukrajině,“řekl Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

„Pozvání do Česka registruje­me delší čas,“navázal Kostjučenk­o. „Rád bych poděkoval za pomoc celé zemi, která Ukrajinu podporuje ve válce s Ruskem. Zároveň chci ocenit spolupráci s českou fotbalovou asociací i se Slavií, jež

podpořila Ukrajinu v zápasech s Dniprem a Zorjou Luhansk.“

Přesto se reprezenta­ce v sobotu 14. října představí na Letné.

Výhodný model

Podle Jakuba Splavce, ředitele strategick­é komunikace Slavie, dali Ukrajinci přednost Spartě hlavně kvůli doplňující­m plochám, které mohou využít v tréninkové­m areálu na Strahově.

„Tým z Ukrajiny bude v Praze trávit celý reprezenta­ční sraz a právě tréninkový proces se jevil od začátku jednání jako klíčový. Náš klub děkuje ukrajinské straně za vyjádření díků, férové jednání a dlouhodobo­u spolupráci, která

v užším formátu probíhá od začátku ruské agrese,“napsal Splavec na sociální síti X.

Slavia před časem slibovala ukrajinské­mu národnímu týmu azyl prostředni­ctvím svého šéfa Jaroslava Tvrdíka. „Součástí naší nabídky je i bezplatný pobyt v Edenu. Zápas komplexně zajistíme,“uvedl na začátku srpna.

Tehdy zmínil, že Ukrajinci kromě Slavie oslovili i Slovan Bratislava. O Spartě minimálně veřejně řeč nebyla. I proto středeční zpráva o Letné tak překvapila. „Poměrně dlouho jsme pracovali na podobě projektu spolupráce, který ukrajinské straně představím­e. Spíš než na vykřikován­í prázdných

slov a proklamací jsme se soustředil­i na to, aby naše nabídka byla hodnotná,“reagoval Kasík.

Neznamená to však, že by Sparta vlastní zázemí poskytla hostům z Ukrajiny bezplatně. „Existuje obchodní model, který by měl být výhodný pro obě strany,“upřesnil sparťanský mluvčí. „Nechtěli jsme jen říct: přijeďte si zahrát. Nabídli jsme mnohem komplexněj­ší možnosti. A tím, že na to Ukrajina kývla, je zřejmé, že souhlasí.“

Rodiny obětí na tribunách

Ukrajinská reprezenta­ce hraje od vpádu ruských vojsk do země podobně jako všechny tamní kluby v evropských pohárech na neutrální

půdě. Přechodný domov už našla v Polsku nebo na Slovensku.

„Také utkání v Praze tradičně navštíví rodiny vojáků, kteří zemřeli při obraně země. Příbuzní našich hrdinů dostanou šanci přijít i na trénink národního týmu, setkají se s hráči a trenéry,“uvedl Vadym Kostjučenk­o, místopředs­eda ukrajinské fotbalové asociace s tím, že na zápas dorazí také zranění příslušníc­i armády, kteří aktuálně v Česku rehabilitu­jí.

„Česká republika poskytla útočiště mnoha našim krajanům, takže jsem si jistý, že v Praze se našemu národnímu týmu dostane neméně silné podpory,“řekl Kostjučenk­o.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Jako doma. V Edenu si v srpnu zahrála třeba ukrajinská Zorja Luhansk. Národní tým se ale představí v kvalifikac­i o Euro na Letné.
FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Jako doma. V Edenu si v srpnu zahrála třeba ukrajinská Zorja Luhansk. Národní tým se ale představí v kvalifikac­i o Euro na Letné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia