Lidové noviny

Hůl z Nagana na prodej. „Zachránil“ji Voráček?

- JAKUB HROMADA

Vhistorii tuzemského hokeje není mnoho památnější­ch momentů než gól Petra Svobody z finále olympijský­ch her v Naganu do sítě Rusů. Právě jeho hůl, která vystřelila Česku zlato, se v úterý objevila v aukci. A už také našla nového majitele, měl by jím být další známý reprezenta­nt Jakub Voráček.

Za 250 tisíc korun ji vydražil jistý „Jachobe“. Právě pod touto přezdívkou vystupuje Voráček na sociálních sítích.

Se Svobodou se navíc dobře zná, bývalý obránce věnoval před sedmi lety jeho nadaci, která bojuje proti roztroušen­é skleróze, zlatou medaili z Nagana.

Svobodova hůl z olympijské­ho finále z roku 1998 by tak do sbírky perfektně zapadla. Dražebník nastavil vyvolávací cenu na sumu 180 tisíc s tím, že pokud někdo nabídne čtvrt milionu korun, aukci ukončí a zájemci ji rovnou věnuje. A o to se měl zasloužit právě Voráček, sám svůj nákup nepotvrdil ani nevyvrátil.

Podle nyní už bývalého majitele přivezl hůl do České republiky trenér Ivan Hlinka, pak se objevila k prodeji. K její autenticit­ě existují dva oficiální certifikát­y.

„Jeden z nich pochází od zahraniční společnost­i, která provedla prodej na žádost Ivana Hlinky Jr.,“stojí v popisu aukce.

Svoboda reprezento­val Česko jen jednou, právě na hrách v Naganu. Celou seniorskou kariéru strávil v zámoří, postupně působil v Montrealu, Buffalu, Philadelph­ii a Tampě. Sám neví, kam se hokejka z vítězného souboje o zlato poděla.

„Nemám nejmenší ponětí, co se s mými věcmi dělo dál. Zpátky do Ameriky jsem letěl bez výstroje a výzbroje. Po finále propukl obrovský blázinec a já zapomínám i na věci, na které si jinak dávám pozor. Kde všechno skončilo, netuším,“sdělil pro iSport.cz.

Později měl hůl zapůjčenou Český svaz ledního hokeje (ČSLH), mezi lety 2016 a 2018 ji vystavoval v Síni slávy českého hokeje v pražské Galerii Harfa. Posledních pět let se v ní už nevyskytov­ala, podle vyjádření hokejového svazu pro Lidové noviny se ji majitel rozhodl využít jinak.

V květnu letošního roku svaz z ekonomický­ch důvodů Síň slávy uzavřel, k jejímu znovuotevř­ení v centru Prahy by mělo dojít nejpozději příští březen. Jaké předměty v ní návštěvníc­i najdou a zdali mezi nimi bude i Svobodova hůl, zatím není jasné.

„Naše obchodní plány nemůžeme z pochopitel­ných důvodů dopředu sdělovat. Mohlo by to v podobných situacích zkomplikov­at náš záměr. Jsme v kontaktu s naprostou většinou majitelů významných českých hokejových artefaktů, tedy nejen s těmi, kteří je poskytli síni slávy na Harfě. Všechny pro český hokej významné předměty plánujeme vystavit i v nové připravova­né síni slávy,“konstatova­l pro LN svazový tiskový mluvčí Michal Schuster.

Nemám ponětí, co se s mými věcmi po Naganu dělo. Zpátky do Ameriky jsem letěl bez výstroje a výzbroje.

PETR SVOBODA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia