Lidové noviny

Ceny energií: hon na levnější tarify sílí

Lidé se přestávají bát změnit dodavatele. Ti je ale nechtějí nechat odejít a vytahují podpultové nabídky

- ROMAN ŠITNER

S poklesem cen elektřiny a plynu se znásobil počet lidí, kteří mění své dodavatele. Trh se tak postupně dostává tam, kde byl před energetick­ou krizí. Oproti jaru letošního roku jde o zásadní změnu.

Loni v zimě kromě rybníků zamrzl i trh s energiemi. Jen málokdo přecházel ke konkurenci. Prakticky všichni totiž nabízeli stejné ceny – na vládních stropech. Část dodavatelů na nich stále zůstává, i když jde o nejdražší energii, kterou lze nyní získat. Argumentuj­í zpravidla tím, že mají draze nakoupeno. Jiní ale už do ceníků promítli poslední vývoj na burzách a jsou i o desítky procent levnější. Pro zákazníky s větší spotřebou, například kvůli vytápění, to znamená možnost ušetřit třeba desítky tisíc ročně. A to už se vyplatí zvážit změnu.

Úsporu může přinést byť jen úvaha. Stačí se dodavatele zeptat, jaká je výpovědní lhůta. Ten zpravidla k odpovědi pošle i „podpultovo­u“nabídku nižší ceny.

V srpnu změnilo dodavatele přes deset tisíc domácností v případě plynu a jednadvace­t tisíc u elektřiny. Vzhledem k tomu, že výpověď u smlouvy na dobu neurčitou je tři měsíce, jde hlavně o reakce na jarní zlevnění řady dodavatelů. To naznačuje i fakt, že od jara každý měsíc mění dodavatele u elektřiny i plynu víc a víc lidí. Takový nepřetržit­ý růst tu dosud nebyl.

Že se lidé snaží změnu dodavatele řešit, potvrzují přetížené telefonní linky zákaznický­ch center. Dovolat se na některé chce hodně trpělivost­i, stejně jako čekání na odpověď na e-mail. Například Pražská energetika k dotazu rovnou posílá odpověď, že nestíhá a odpověď může trvat týdny. Přesto se vyplatí to zkusit.

Úsporu může přinést nejen změna dodavatele, ale i zmíněné podpultové nabídky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia