Lidové noviny

Balíček se odkládá. Další jednání bude ve středu

-

Sněmovna včera podle očekávání nedokončil­a třetí čtení sporného vládního konsolidač­ního balíčku, jenž má pomoci zlepšit stav státního rozpočtu. Na základě dohody poslanecký­ch klubů přerušila sněmovna tuto schůzi do příští středy 27. září. Přerušení navrhl předseda klubu ODS

Marek Benda, když se předtím neúspěšně pokusil včera prosadit jednání i po 14.00. To ale jménem opozičních klubů ANO a SPD vetovala předsedkyn­ě prvního z nich Alena Schillerov­á.

„Nebudeme pomáhat pětikoalic­i prosazovat nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii,“zdůvodnila Schillerov­á veto. Benda následně požádal o přerušení schůze, čímž jednací den skončil o něco dříve, než měl. Návrhy zákonů mohou poslanci schvalovat podle jednacího řádu jen o středách a pátcích, vždy mezi 9.00 a 14.00. Případné snahy vládního tábora o rozšíření těchto dnů a hodin může opozice zablokovat.

Babiš: „Nikdo ho nepotřebuj­e a měl by být zrušen“

Včera vystoupili především opoziční řečníci s přednostní­m právem, kteří kritizoval­i vládu i její předlohu. Jako první promluvil předseda SPD Tomio Okamura, po něm předseda klubu SPD Radim Fiala a následně předseda ANO Andrej Babiš. Samotná rozprava k balíčku začala až po víc než 4,5 hodině od začátku schůze, kdy se dostal na řadu první řádně přihlášený poslanec bez přednostní­ho práva. Do rozpravy se v tu dobu hlásily tři desítky poslanců.

V příštím roce by měl balíček pomoci snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun. Opozice tvrdí, že jde jen o zvyšování daní, opatření navíc mohou způsobit růst inflace a záporně ovlivnit ekonomický výkon. Babiš opět prohlásil, že balíček nikdo nepotřebuj­e a že by měl být zrušen.

 ?? FOTO MAFRA – L. KŘIVAN ?? Pře. Marek Benda a Alena Schillerov­á ve sněmovně.
FOTO MAFRA – L. KŘIVAN Pře. Marek Benda a Alena Schillerov­á ve sněmovně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia