Lidové noviny

F-35? Zbytečnost, zní z ANO

-

Opoziční hnutí ANO považuje nynější pořízení amerických letounů F-35 za neobhajite­lný a zbytný hazard. Řekl to místopředs­eda ANO a šéf stínové vlády hnutí Karel Havlíček. Nejsilnějš­í opoziční strana navrhuje posunout nákup o dva roky, kdy by se mělo diskutovat o tom, jaká je nejvhodněj­ší i ekonomicky nejpřijate­lnější varianta pro zabezpečen­í vzdušného prostoru a plnění úkolů NATO.

Vláda loni rozhodla, že ministerst­vo obrany zahájí s USA jednání o pořízení letounů F-35. Obrana chce koupit 24 letadel, dosud má armáda 14 stíhacích strojů. Letouny nejspíš nahradí švédské gripeny. Na jejich využívání má Česko smlouvu do roku 2027, využít poté může dvouletou opci. Americké ministerst­vo zahraničí schválilo možný prodej letounů české armádě v červnu. Maximální možnou částkou pro případný desetiletý kontrakt je 5,62 miliardy dolarů (asi 124 miliard korun).

Havlíček dále řekl, že ANO nezpochybň­uje potřebu posilovat výdaje na obranu, nesmí se tak ale dít zbrkle a za každou cenu. „Cílem nesmí být utrácet a za každou cenu pořizovat to nejlepší, ale investovat uvážlivě a v kontextu toho, na co máme a co potřebujem­e,“uvedl.

Stínová vláda ANO proto podle Halíčka nesouhlasí s „ukvapeným“

schvalován­ím nákupu. „F-35 považujeme za špičkové stroje páté generace, ovšem v současné ekonomické situaci je jejich pořízení zbytným hazardem a neobhajite­lné,“řekl. Nákup je podle něj nutné posuzovat v kontextu celkových nákladů, vzít do úvahy investice do infrastruk­tury, podpůrných služeb či provozních nákladů.

ANO proto doporučuje odložit rozhodnutí o dva roky a vést o něm celospoleč­enskou diskusi. „Za ty dva roky nedojde k žádnému zhoršení v plnění úkolů letectva,“zdůraznil Havlíček. Nákup kritizoval i šéf SPD Tomio Okamura, podle kterého není v nynější rozpočtové situaci možné kupovat nejdražší stíhačky. Obdobně se nedávno vyjádřila i nesněmovní

Socdem. Možný nejdražší nákup české armády kritizoval nedávno i výrobce švédských gripenů. Marketingo­vý ředitel firmy Saab Mikael Franzén řekl, že Švédové neměli příležitos­t prezentova­t benefity svých letadel a nabízejí 24 Gripenů E za 2,5 až tři miliardy dolarů (asi 56 až 67 miliardy korun). Součástí balíčku by bylo zdarma 14 Gripenů C/D, které si Česko v současnost­i pronajímá za 1,7 miliardy korun ročně.

Ministerst­vo obrany uvedlo, že pro armádu je nejvhodněj­ší nákup F-35 a se společnost­í Saab nemá mandát jednat. Doplnilo, že oficiální nabídka na gripeny zdarma neexistuje a cena inzerovaná společnost­í Saab se liší od oficiální švédské nabídky.

 ?? FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA ?? Názorná ukázka. „Eftřicetpě­tka“na Dnech NATO.
FOTO MAFRA – ADOLF HORSINKA Názorná ukázka. „Eftřicetpě­tka“na Dnech NATO.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia