Lidové noviny

Odešel italský expreziden­t Napolitano

Ve věku 98 let zemřel včera večer v Římě

- ŘÍM někdejší italský prezident Giorgio Napolitano.

Informoval­a o tom italská tisková agentura ANSA. Již před několika dny média oznámila, že bývalé hlavě státu se značně přitížilo. Napolitano vedl Itálii v letech 2006 až 2015 a v komplikova­ném období finanční krize v letech 2010 a 2011. Byl prvním italským prezidente­m, jehož parlament zvolil dvakrát, a také prvním bývalým členem Italské komunistic­ké strany, který se dostal do nejvyšší italské politické funkce.

Napolitano byl politickým matadorem, jenž začal působit v italské politice již po druhé světové válce. Z mladého komunisty, který podle deníku Corriere della Sera považoval sovětskou invazi do Maďarska v roce 1956 za nezbytnou, se ale časem zařadil k pružnějším a nedogmatic­kým představit­elům strany.

Vyslovoval se pro spolupráci s italskými socialisty a ve straně též prosazoval orientaci spíše na evropské socialisti­cké a sociálněde­mokratické strany místo těsných styků s komunistic­kou Moskvou. Blízko měl ke švédským a německým sociálním demokratům, s nimiž jej pojil zejména obdobný postoj k evropské integraci. Po pádu Berlínské zdi a po změně názvu komunistic­ké strany na začátku 90. let Napolitano zastával přední vládní funkce a byl například ministrem vnitra.

Napolitano byl prezidente­m v období, které analytici považují za jedno z nejkomplik­ovanějších v soudobé italské historii. Byl klíčovým politickým aktérem během finanční krize v letech 2010 a 2011, za což si vysloužil od novinářů přezdívku král Giorgio. Díky Napolitano­vi otěže v zemi postižené dluhovou krizí převzala nadstranic­ká vláda premiéra Maria Montiho, který nahradil v úřadě Silvia Berlusconi­ho. Příliš iniciativn­í vedení prezidents­kého úřadu nicméně mnozí italští politici Napolitano­vi vyčítali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia