Lidové noviny

Zelenskyj získal pomoc za miliardy

USA a Kanada poskytnou Ukrajině další zbraně a vybavení Ukrajinci prorazili ruskou obranu v Záporoží, udeřili na Sevastopol

- LUBOŠ JIRSA

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj může svou cestu do Spojených států považovat za úspěšnou. Podle vlastních slov dostal od Američanů v balíčku pomoci přesně to, co obránci jeho země potřebují. Schválení další vojenské podpory v hodnotě 325 milionů dolarů (asi 7,5 miliardy korun) oznámil včera prezident USA Joe Biden.

Zelenskyj ještě před setkáním s Bidenem jednal v Kongresu a předpoklád­alo se, že na něj nečeká nic snadného. „Postaráme se, aby byly naše hranice zajištěné. Naše ulice bezpečné. Určíme priority pro financován­í, ale také zastavíme bezbřehé výdaje,“prohlásil už dříve v souvislost­i s americkými náklady na pomoc Ukrajině republikán­ský předseda Sněmovny reprezenta­ntů Kevin McCarthy.

Patrně i proto Zelenskyj na půdě Kongresu na rozdíl od své první návštěvy ve Washington­u loni v prosinci veřejně nevystoupi­l a hovořil se zákonodárc­i pouze za zavřenými dveřmi. Sám však nakonec jednání podle agentury Reuters označil za přímá a konstrukti­vní. Následně zamířil do Pentagonu, poté na ukrajinsko­u hlavu státu čekal v Bílém domě jeho americký protějšek.

„Jsme s vámi a zůstaneme s vámi,“ujistil Biden mimo jiné Zelenského, když potvrdil dodání další vojenské pomoci Kyjevu. Prohlásil také, že míru stojí v cestě pouze Rusko, které místo snahy konflikt ukončit shání další zbraně u Íránu a Severní Koreje. Narážel přitom zřejmě na fakt, že minulý týden byl v Rusku na návštěvě severokore­jský vůdce Kim Čong-un a ruský ministr obrany Sergej Šojgu se pro změnu ocitl tento týden na jednání v Teheránu.

První abramsy už za týden

USA dosud podle agentury AP na obranu před ruskou agresí poskytly Ukrajině pomoc ve výši 43,7 miliardy dolarů (asi 993 miliard korun), nejvíc ze všech zemí. Součástí nového balíčku má být dle zpravodajs­kého webu al-Džazíra mimo jiné vybavení potřebné pro protivzduš­nou obranu, munice do raketometů HIMARS či protitanko­vé zbraně a dělostřele­cké granáty.

Televize NBC News s odvoláním na tři informovan­é americké činitele a jednoho úředníka z Kongresu včera uvedla, že Biden slíbil poslat Ukrajině i malý počet taktických balistický­ch střel ATACMS, které mají dolet až 300 kilometrů.

Patrně největší rozruch však vzbudila Bidenova slova, že první

americké tanky M1 Abrams budou na Ukrajinu dodány příští týden. Ty jsou dle listu The Washington Post otestovány v boji více než jiné obrněnce NATO a dokážou udržet vyšší rychlost palby než většina jejich ruských protějšků. Jsou však také podstatně těžší, mají složitější ovládání a hlavně také turbínový motor vyznačujíc­í se obrovskou spotřebou paliva, zhruba litr na čtvrt kilometru (skoro dvakrát tolik co ruské T-72).

Více než tří desítky abramsů měly na Ukrajinu podle původních slibů dorazit už na začátku roku, na bojišti se tak podle analytiků objeví v nejvyšší čas. Odborníci z amerického Institutu pro studium války (ISW) tento týden uvedli, že prvních asi 200 ukrajinský­ch tankistů se na tyto obrněnce přeškolilo teprve nedávno.

Ukrajinský průlom

Kyjev přitom soustavně poukazuje na sílu ruských obranných linií jako na klíčový důvod pomalého postupu probíhajíc­í protiofenz­ivy. A právě s jejich prolomením by těžké abramsy měly výrazněji pomoci zejména na jihu Ukrajiny, který je rovinatý a tím pádem ideální pro postup tanků.

Již nyní se přitom dle ISW Ukrajinci s některými svými obrněnci pohybují za poslední linií ruské obranné vrstvy v západní části Záporožské oblasti. „Je to první zpozorovan­ý případ, kdy ukrajinské ozbrojené síly operují s obrněnou technikou za ruskou třívrstvou (protitanko­vé překážky včetně příkopů a betonových bloků) obranou,“uvedli analytici.

Zatím prý sice není jisté, zda Ukrajinci tyto pozice udrží, ale i tak jde o úspěch, který by mohly abramsy ještě podpořit.

Slavit přitom Ukrajinci mohli i včera poté, co úspěšně zaútočili na sídlo ruské Černomořsk­é flotily v Sevastopol­u na Krymském poloostrov­ě. Podle ruského ministerst­va obrany útok zabil jednoho vojáka. Ke štábu flotily však podle telegramov­ých informační­ch kanálů přijelo nejméně deset sanitek, uvedl portál Meduza.

Samotný Zelenskyj z USA včera zamířil k dalšímu spojenci v zámoří – do Kanady. I tam by měl pro svou zemi získat balíček vojenské podpory.

„Kanada nadále rozhodně podporuje ukrajinský lid v boji za jeho suverenitu a demokracii, jakož i naše společné hodnoty – respekt k právnímu státu, svoboda a sebeurčení,“uvedl ještě před Zelenského příletem kanadský premiér Justin Trudeau.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? V bojích osvědčené abramsy. Více než 30 repasovaný­ch amerických tanků mělo na Ukrajinu původně dorazit už na začátku roku. Archivní snímek byl pořízen v březnu 1991, během války v Perském zálivu.
FOTO PROFIMEDIA V bojích osvědčené abramsy. Více než 30 repasovaný­ch amerických tanků mělo na Ukrajinu původně dorazit už na začátku roku. Archivní snímek byl pořízen v březnu 1991, během války v Perském zálivu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia