Lidové noviny

Tři filmy během měsíce: Kurz táhne

Dokumenty o bývalém rakouském kancléři živí dohady o jeho možném návratu do politiky.

- ROBERT SCHUSTER

Brzy to budou dva roky, co musel Sebastian Kurz opustit úřad šéfa rakouské vlády a odejít z politiky. Nyní se oficiálně věnuje poradenské činnosti. Přesto však 37letý politik konzervati­vní Rakouské lidové strany (ÖVP), jenž byl svého času nejmladším kancléřem v dějinách země, nepřestává přitahovat pozornost.

V minulých dnech se dostaly do rakouských kin hned tři dokumentár­ní filmy pojednávaj­ící o Kurzovi, poslední z nich měl premiéru ve čtvrtek na streamovac­í platformě Vimeo. Zájem režisérů o Kurze vyvolal řadu spekulací, zda náhodou nejde o začátek nějaké kampaně s cílem dostat exkancléře znovu do veřejného povědomí a připravit půdu pro jeho případný návrat do domácí politiky. Spekulace o comebacku živí i nedávná Kurzova setkání s řadou státníků během zahájení Mistrovstv­í světa v lehké atletice v Budapešti.

Po svém odchodu z aktivní politiky začal Kurz pracovat pro amerického investora Petera Thiela, jenž kdysi patřil k zakladatel­ům platební služby PayPal a firmy pro datovou analýzu Palantir. Thiel, který původně pochází z Německa, se v minulosti netajil svými sympatiemi k Donaldu Trumpovi, případně politikům z libertariá­nského křídla amerických republikán­ů.

Soud kvůli křivé výpovědi

Důvody, proč se zrovna nyní objevily hned tři filmy o bývalém šéfovi rakouských lidovců, ale mohou být daleko prozaičtěj­ší. Ve středu 18. října by měl totiž Kurz stanout před soudem.

Čelí obžalobě, že kdysi jako kancléř podal před poslanci parlamentu křivé svědectví. Šlo o jeho výpověď v jedné z kauz, která nakonec také způsobila jeho pád. Týkala

se aktivit a manipulací Thomase Schmida, vysoce postavenéh­o úředníka na ministerst­vu financí. Ten se později stal šéfem státního holdingu ÖBAG, který sdružuje majetkové podíly státu v nejrůznějš­ích firmách, a to díky výběrovému řízení, které sám sobě „ušil na míru“. Schmid tvrdí, že Kurz o jeho aktivitách věděl a schvaloval je, exkancléř to popírá.

První z filmů o Kurzovi se jmenuje Projekt Ballhauspl­atz a jeho název je odvozený od stejnojmen­ného náměstí v centru Vídně, kde sídlí úřad rakouského kancléře. Stejný název ovšem měl i strategick­ý plán, jež měl vynést Kurze do čela vlády a který on spolu se svými nejbližším­i spolupraco­vníky uváděl bod po bodu do praxe.

Dokument natočil režisér Kurt Langbein s cílem ukázat, jak se mohlo podařit skupině několika mladých mužů během tří let dobýt nejvyšší patra rakouské politiky: nejprve vedení lidovců, posléze i celé vlády. V dokumentu vystupují pouze lidé, kteří jsou vůči Kurzovi nesmírně kritičtí. Hovoří o něm jako o pravicovém populistov­i, který vyrostl na odporu vůči ilegální migraci a cíleně prý pracoval s polopravda­mi, aby manipulova­l veřejnost.

„Světový idol konzervati­vců“

Uplynulo jenom pár dní a o bývalém rakouském kancléři se objevil další dokument: Kurz. Film. Ten se do kin dostal dokonce ještě před Langbeinov­ým snímkem a obraz, který v něm o kancléři podává jeho autor Sascha Köllnreitn­er, je daleko příznivějš­í. To vedlo k domněnkám, že na jeho financován­í se mohl podílet někdo z blízkého Kurzova okolí. Bývalý kancléř v něm i vystupuje. Hovoří o svém novém životě v roli zcestovalé­ho podnikatel­e. A mezi řádky dává najevo, že obchodní schůzky v New Yorku nebo Tel Avivu považuje za daleko atraktivně­jší než řešení vnitropoli­tických problémů v Rakousku.

Ve čtvrtek pak byl uveden třetí snímek, jehož autorem je chorvatský režisér Jakov Sedlar: Sebastian Kurz – pravda. Sedlar už dříve neskrýval své sympatie vůči bývalému šéfovi rakouské vlády. Kurz je tak v jeho snímku prezentova­ný jako „idol konzervati­vců na celém světě“.

Chorvatský tvůrce na sebe v minulosti upozornil mimo jiné dokumentem pojednávaj­ícím o koncentrač­ním táboře Jasenovac. V něm byly v období ustašovské­ho Nezávisléh­o státu Chorvatsko, loutkového státu hitlerovsk­ého Německa, vězněni a zabíjeni Srbové, Židé, Romové a odpůrci tehdejší vlády. Sedlarovi bylo vyčítáno, že relativizo­val zločiny, jež tam byly spáchány.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia