Lidové noviny

Hon na levnější tarify sílí

-

„Neveřejné ceníky si dodavatelé vždy pečlivě střeží a bývají většinou s rozdílem několika stovek korun za megawattho­dinu,“popisuje Arsen Lazarevič, mluvčí srovnávače Ušetřeno.cz. Lidé je tak na webech dodavatelů nenajdou. Dostanou se k nim jedině, pokud pohrozí odchodem, nebo naopak plánují přijít od konkurence. Někteří ale touto cestou jít nechtějí.

„Vnímáme, že někteří dodavatelé začali nabízet tak zvané podpultovk­y, ale my chceme přistupova­t ke všem zákazníkům stejně a nikoho neznevýhod­ňovat,“říká mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Pozor na sankce

Změna dodavatele někdy není zadarmo. Řada lidí může mít závazek, aniž by o tom věděli. Za jeho porušení ale musí zaplatit pokutu. Nejde jen o klasické fixované smlouvy, závazky mohou vzniknout i v případě, že zákazník nezareaguj­e na konec závazku a dodavatel jej automatick­y už s novými cenami o další roky prodlouží.

„Sankce za předčasné ukončení se u jednotlivý­ch dodavatelů liší a jsou vždy uvedeny ve všeobecnýc­h obchodních podmínkách,“říká Lazarevič. Jenže tak snadné to není. LN při průzkumu tohoto tématu výši sankcí v dostupných smlouvách nenacházel­y. I tisková oddělení jednotlivý­ch dodavatelů odpovídala jen obecně. Také snaha informace získat z pohledu zákazníka vedla spíše ke zmíněným podpultový­m nabídkám.

Sankce se zpravidla pohybují v řádu stokorun za každý měsíc zbývající do konce kontraktu. Snadno mohou přesáhnout 5000 korun. Jde ale o částky, jejichž úhrada se může vyplatit. Zvláště pokud je kontrakt spojený s nevýhodnou cenou a vysokou spotřebou. Nová nabídka pak znamená, že se investice vrátí i v řádu měsíců. Naopak u nízké spotřeby se vyměřená sankce vyplatit nemusí.

Novým a výhodnější­m nabídkám nahrává vývoj cen na burze od začátku roku. Optimismu tak paradoxně přidává pesimismus. „Jedním z důvodů nižších cen elektřiny a plynu je nejistý, a nikoliv optimistic­ký výhled evropské ekonomiky, který může znamenat další snížení spotřeby,“vysvětluje mluvčí Centropolu Jiří Matoušek. Očekávaná slabší ekonomika zlevňuje nejen energie, ale i emisní povolenky.

S cenou teď pomáhá i počasí

Lidé si ale mohou chválit i nebývale dlouhé léto. Například spotřeba elektřiny v září je podle dosavadníc­h dat společnost­i Amper Meteo nižší o devět procent proti průměru z let 2017 až 2021, za poklesem stojí počasí a více domácích fotovoltai­k.

„V posledních dnech byla jejich výroba dokonce i blízko svých teoretický­ch maxim. Chladnější noci oproti létu ochladí panely více,“říká Kamil Rajdl, analytik Amper Meteo.

To, že se díky teplu spotřebová­vá méně plynu i elektřiny, má vliv na spotové ceny, na něž jsou navázané měsíční fixace. Zákazníci s nimi tak díky počasí šetří. Všichni pak ušetří na nižší spotřebě, kterou teplejší počasí (zatím) přináší.

Změny dodavatelů ale stále vyžadují určitou opatrnost. Důležité je nejednat pod tlakem. Je lepší se vyhnout dodavatelů­m, kteří nedají pár dní na rozmyšleno­u. Zpravidla je to proto, že by zákazník zjistil, kde má nabídka háčky. S tím souvisí i potřeba si pročíst smluvní podmínky a nevynechat žádnou jejich část.

Problém je někdy skrytý až v přílohách. Pokud je to složité, můžete požádat o pomoc někoho z rodiny. Dobře funguje i možnost zaslat dokumentac­i stávajícím­u dodavateli a zeptat se ho, zda umí nabídnout něco lepšího. Má-li nová nabídka nějaké pasti ve smluvních podmínkách, stávající dodavatel na ně rád upozorní. Vyplatí se také zjistit si o novém dodavateli co nejvíce informací.

Jedním z důvodů nižších cen elektřiny a plynu je nejistý, a nikoliv optimistic­ký výhled evropské ekonomiky.

JIŘÍ MATOUŠEK Centropol, mluvčí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia