Lidové noviny

Sportswash­ing? Říkejte tomu, jak chcete

- VOJTĚCH POVEJŠIL

Saúdská Arábie intenzivně ovlivňuje sportovní svět a sport neméně silně ovlivňuje Saúdskou Arábii. Její korunní princ Muhammad bin Salmán se vysmál kritikům, že si země prostředni­ctvím fotbalu, golfu či tenisu kupuje pozitivní reklamu, jíž chce zakrýt vlastní přečiny především v oblasti lidských práv.

Pro tento jev se vžil termín „sportswash­ing“.

Bin Salmán, faktický vládce ropné velmoci, dává zřetelně najevo: „Nezajímá mě, co si myslí Západ.“

Pro Fox News vůbec poprvé promluvil v angličtině a opakoval, jak jej obvinění absolutně neznepokoj­ují.

„Jestli mi sportswash­ing zvýší HDP (hrubý domácí produkt – pozn. red.) o jedno procento, budu v tom pokračovat,“nebral si servítky. „Je mi jedno, že tomu tak někdo říká. Chci nárůst o další jedno a půl procenta a budu na tom usilovně pracovat. Říkejte si tomu, jak chcete, my toho dosáhneme.“

Lze předpoklád­at, že se tak stane. Největší světový vývozce ropy investuje do vylepšení vlastní image stovky miliard a část peněz se mu pochopitel­ně vrací, ať už z vysílacích práv, z reklamy či turistiky.

Jen v létě zamířili do tamní ligy fotbalisté za téměř 23 miliard korun. Kluby s pomocí státního investiční­ho fondu zlákaly po Cristianu Ronaldovi, který přišel v zimě, také Neymara či Karima Benzemu.

Saúdové vlastní anglický Newcastle United, v prosinci uspořádají MS klubů, šlapou také do golfu, formule 1, boxu, tenisu či wrestlingu, který trend před lety odstartova­l. Za jeden večer sportovní zábavy v Rijádu inkasuje WWE (World Wrestling Entertainm­ent) přes miliardu korun a Saúdové jsou spokojení, že se jim dostává mezinárodn­í pozornosti z jiných než v úvodu zmíněných důvodů. Součástí dohod je oboustrann­á propagace, WWE vykreslova­la Saúdskou Arábii v reklamních materiálec­h podle jejích představ.

Země tvrdí, jak je progresivn­í. V minulých letech sice pod dohledem bin Salmána například povolila ženám řízení auta či cestování bez vědomí jejich mužského opatrovník­a, na řadě dalších omezení běžného života ovšem dál trvá. Loni podle dat lidskopráv­ní organizace Amnesty Internatio­nal popravila 196 lidí, trestá za projevy homosexual­ity, omezuje svobodu slova – aktivistku Salmu Šihábovou tamní úřady odsoudily na 27 (!) let za kritické příspěvky na sociálních sítích.

Nemluvě o často skloňované vraždě opozičního novináře Džamála Chášukdžíh­o, kterou si měl v roce 2018 údajně objednat sám bin Salmán.

„Vláda bin Salmána je pro lidská práva v Saúdské Arábii skutečně temným obdobím a žádné řeči o ekonomický­ch vizích nebo o expanzi do nových sportovníc­h projektů by neměly od této skutečnost­i odvrátit pozornost,“kritizuje Amnesty Internatio­nal.

Občas se ozvou také sportovci, kteří mají v zemi vystoupit, namátkou pilot formule Lewis Hamilton, jenž Saúdy vyzval, aby na stavu lidských práv zapracoval­i. Někteří fotbalisté jako Kylian Mbappé (zatím?) odolali lákadlu nadpozemsk­ých podmínek.

Zdá se však, že spolu s kritikou také sílí vůle Saúdů se s ní po svém vypořádat.

Nejvýznamn­ější země Blízkého východu se chce zařadit mezi top deset turistický­ch destinací planety. Touží po velkých akcích typu mistrovstv­í světa.

A na cestě za pompézními sny půjde klidně i přes mrtvoly. Kritika nekritika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia