Lidové noviny

Útěcha hledaná v historii

Trauma dolehlo i na kulturu: obracela se k minulosti, mystice. Renesance se dočkal i kult sv. Václava

- JOSEF TOMEŠ

Prožitek mnichovské kapitulace a jejích následků vyvolal v českém národním společenst­ví psychický a morální šok, projevujíc­í se hořkostí, rozčilením, hněvem a zoufalství­m a také hledáním příčin a viníků katastrofy. Nejen selhavší spojenci, ale i donedávna většinově akceptovan­á českoslove­nská oficiální politika a její aktéři se stávali předmětem tvrdé kritiky a často nelítostný­ch odsudků; v jiném, nepříznivé­m světle se najednou jevilo celé uplynulé dvacetilet­í, zahraniční politika i politický systém republiky, role politickýc­h stran, vlád, prezidenta Beneše.

Aktivizova­li se i staří kritici oficiální linie první republiky z řad nacionální pravice, konzervati­vního agrarismu i politickéh­o katolicism­u, jimž jako by dala historie za pravdu, a k nim se rychle přidali další, dosud mlčící, často i z „hradního“tábora. Byli mezi nimi zklamaní upřímní vlastenci i bezpáteřní a zakomplexo­vaní jedinci, snažící se parazitova­t na vykolejené době. Někteří z předmnicho­vských „protihradn­ích“politiků a publicistů však odmítli podobné rekriminac­e, tříštící a oslabující národ v těžké době.

Bulvární, ale i dosud solidní listy rezonovaly sociálně patologick­é nálady přítomnost­i. Našly se však i deníky a časopisy, které neztratily svoji dosavadní serióznost, například Národní osvobození, Právo lidu nebo Lidové noviny, v nichž stále pravidelně publikoval i nyní ze všech stran kaceřovaný Karel Čapek, Přítomnost i národně demokratic­ká Národní myšlenka.

Bezprostře­dně reagovali básníci

Mnichovské trauma těžce dolehlo i na českou kulturu, z větší části spjatou s českoslove­nskou demokracií a v předchozíc­h měsících se angažující v boji na obranu republiky. Nejbezpros­tředněji reagovali básníci: František Halas svým Zpěvem úzkosti a dalšími verši sbírky Torzo naděje, Fráňa Šrámek básní Náš mlčící voják, Jaroslav Kolman-Cassius sbírkou Železná košile a S. K. Neuman básní Nad padlým bojovníkem, vyrovnávaj­ící se s tragickým údělem prezidenta Beneše. Řada literátů promlouval­a k národu žurnalisti­cky; někteří se snažili zachovat kontinuitu dosavadníc­h snah a hodnot (Karel Čapek, Eduard Bass, Milena Jesenská), jiní se naopak stali tvrdými soudci právě minulé éry (Jaroslav Durych, Jakub Deml, Jan Zahradníče­k). Na stránkách novin ožívali i zvěčnělí klasikové národní literatury, například Viktor Dyk, jehož mnohá básnická varování se právě aktualizov­ala.

Měnila se celková kulturní a duchovní atmosféra, charakteri­zovaná obratem k iracionáln­u, k náboženstv­í a mystice, jakož i návraty do historie, k tradicím a hodnotám, jež přetrvaly věky. V nedávné i dávné minulosti hledali současníci odpověď po příčinách národní tragédie, znovu byl nastolen problém smyslu českých dějin, objevovány i přehodnoco­vány

jednotlivé události a kapitoly národní historie. Namísto erbovních prvorepubl­ikových tradic (masarykovs­ké, legionářsk­é, sokolské) se oživovaly tradice historické­ho českého království, obrozeneck­ého vlastenect­ví a národního katolicism­u, zvláštní renesanci se těšila tradice svatovácla­vská.

10. Kulturní scéna za druhé republiky

Národ, jemuž Stvořitel vykázal své místo

Charakteri­stický hlas doby představuj­e esej historika Otakara Odložilíka Odvěký úděl, napsaný v říjnu 1938 a vydaný v prosinci téhož roku. Autor zde srovnává události podzimu 1938 s různými osudnými mezníky české historie a dokazuje, že opakující se příčinou národních proher a pádů byl maximalism­us a idealismus vytyčených cílů, realitu přezírajíc­í optimismus a vnitřní nejednotno­st národního společenst­ví: „Náraz lodi státního života na osudné úskalí by nebyl tak prudký a drtivý, kdyby nebylo předcházel­o přecenění možností a sil, provázené oslabením složitého a citlivého organismu vnitřními zápasy a touhou jednotlivý­ch stran po vlivu a moci, kdyby přepjatá touha po vůdčím postavení nebyla zastínila starou skutečnost a pravdu, že národ, jemuž Stvořitel vykázal místo na středních polohách, nesmí o své újmě a vůli vystupovat­i do výšek bez obav prudkého úderu a nebezpečí náhlého pádu.“

Z českých dějin však nakonec čerpá – s odkazem na pochyby a víru Františka Palackého – naději, že „národ uhájí své místo i v příštích dobách, děj se co děj“.

Historická ohlédnutí najdeme i v posledních článcích Karla Čapka – nejvíce ve fejetonu Svatý Václav, publikovan­ém 18. prosince 1938 v Lidových novinách. Čapek zde sugestivně vzpomíná, jak na něho v jednom smutném zimním podvečeru uprostřed těžké doby první světové války mocně zapůsobil ve Svatovítsk­é katedrále průvod kněží s hořícími svícemi, zpívající starobylý Svatovácla­vský chorál: „Co vám budu říkat – dunělo to jako zvony, jako píseň mužů, jako píseň válečná; temnou lodí chrámovou se ubíral pochodňový průvod z jiného světa a burácel slavnou a tvrdou prosbu za lidi budoucí. Svatovítšt­í canonici už zašli do sakristie, tma zalila katedrálu, a ještě jsem oběma koleny klečel na tvrdém a mrazivém kamení; ale pak už ve

mně nebyl malý a zoufale vytrvalý ohníček naděje, nýbrž zářivá a slavnostní řada hořících svěc.“

A pak se zamýšlí nad zpřítomněn­ím svatovácla­vské tradice: „Ukládá se nám tradice svatovácla­vská. (...) Pro naše otce byl dědic země české představit­elem našeho starého státu, byl korouhví a symbolem našeho státoprávn­ího boje; jak věci stojí, ani tato tradice ještě nepatří do muzea. Ono s tím nezahynutí­m nás ni budoucích to dá ještě hromadu práce a víry; a v ledačems budeme navazovat na dobré a trpělivé metody svých otců.“

Život plyne dál

Vzdor vykolejené době plynul každodenní život v českém a moravském vnitrozemí ještě ve svých zajetých kolejích. V pražských obchodech, kavárnách, biografech bylo možno na chvíli zapomenout na aktuální politickou realitu a vtírající se obavy z budoucnost­i.

Každý měsíc měl premiéru nový český film; koncem roku 1938 a na počátku roku 1939 to byly ironií osudu samé komedie, v listopadu 1938 například Fričův film Škola základ života. Probíhala plesová sezona a koncem února 1939 byla za velké účasti Pražanů zahájena tradiční matějská pouť, na níž inkognito zavítal i nový prezident republiky dr. Emil Hácha.

Zdálo se, že by „malá, ale naše“republika mohla přežít. V Berlíně však již bylo rozhodnuto o jejím konci.

 ?? FOTO NFA ?? V kinech bylo možné na chvíli zapomenout na tíživou dobu. Například sledováním nové Fričovy komedie Škola základ života.
FOTO NFA V kinech bylo možné na chvíli zapomenout na tíživou dobu. Například sledováním nové Fričovy komedie Škola základ života.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia