Lidové noviny

Banky začaly snižovat úroky pro střadatele

Nižší inflace povede k poklesu sazeb ČNB, což se promítne i do úročení spořicích a termínovan­ých vkladů

- IVANA PEČINKOVÁ

Zdá se, že období relativně příznivého úročení úspor se chýlí ke konci. Banky pomalu začínají střadatelů­m ukrajovat úroky. Očekává se totiž, že Česká národní banka (ČNB) brzy sáhne ke snížení své základní sazby, jejímž prostředni­ctvím krotí inflaci a od které banky odvozují úroky. „Pokračuje trend klesající inflace. V září byla zaznamenán­a nejnižší meziroční míra inflace od prosince 2021. Odrazem tohoto vývoje je postupné snižování úrokových sazeb,“napsala před dvěma dny svým klientům třeba J&T Banka. Sazby mění od 20. listopadu. Úročení termínovan­ých vkladů na rok klesne o 0,40 procentníh­o bodu na 5,80 procenta a u vkladů na dva roky o 0,85 bodu na 5,15 procenta.

Sazby před pár dny snížila i Moneta Money Bank, která nyní nabízí termínovan­ý vklad na šest měsíců za 5,5 místo 5,7 procenta ročně. A také Max banka, u níž je nyní možné si uložit peníze na šest měsíců za 5,71 procenta.

Sazby půjdou dolů

ČSOB naopak sazbu u půlročního vkladu od října zvýšila z pěti na 5,5 procenta. Snížila ale sazby u spořicích účtů s bonusem. Ještě loni to bylo pět procent, nyní jen 2,30. Používá-li klient mobilní aplikaci a platí kartou, pětiprocen­tní sazba mu zůstává, nicméně jen u vkladu do čtvrt milionu.

Snižování úroků u úspor bude nabírat na intenzitě podle kroků centrální banky. „Sazby ČNB půjdou v každém případě postupně dolů. A úrokové sazby z vkladů se budou snižovat podobně rychle,“ říká hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

První snížení by pode něj mohlo nastat už na příštím měnovém zasedání 2. listopadu. Pokud se na něm ovšem shodne celé vedení ČNB. „V tuto chvíli je bankovní rada ČNB rozpolcená. Je to tak 50 na 50, zda udělá první krok už v listopadu,“soudí Seidler. Banky ale mají k úpravám sazeb i jiné motivy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia