Lidové noviny

Prezidents­ké volby 2028? Vnitro chystá změny

-

Ministerst­vo vnitra navrhuje, aby poslanci a senátoři mohli ve volbě prezidenta v budoucnu podpořit jen jednoho kandidáta. Lidé by měli dostat možnost podepisova­t petice občanských kandidátů také online. V případě překročení potřebné hranice 50 000 online podpisů a splnění dalších náležitost­í by úřady kandidáta automatick­y do voleb zaregistro­valy. Vnitro uvedlo, že návrh předložilo ostatním ministerst­vům k připomínká­m, poté ho projedná vláda a případně parlament.

Novela podle vnitra reaguje na zkušenosti z předchozíc­h přímých voleb prezidenta. Předpis výslovně zakotví pravidlo, že poslanci a senátoři smí podpořit jen jednoho kandidáta. „Konečně nebudeme svědky dohadů, zda poslanci a senátoři mohou, nebo nemohou podpořit více kandidátů,“uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podotkl, že stejný názor zastává i Nejvyšší správní soud.

Online podpisy veřejnosti

Pokud by některý zákonodárc­e byl členem více skupin navrhovate­lů, nebude se přihlížet k jeho podpisu ani na jedné z kandidátní­ch listin, navrhuje v novele vnitro. „Uznané budou podpisy zákonodárc­ů, kteří drželi mandát v době, kdy byla podána kandidátní listina,“doplnilo ministerst­vo.

Kandidáti, kteří usilují o podporu více než 50 000 občanů, dostanou možnost sbírat podpisy vedle papírových formulářů také přes internet. „Veřejnost bude moci nově připojit svůj podpis online, a to podobně jednoduše, jako je dnes již možné podepisova­t ePetice na Portálu občana,“uvedlo vnitro.

Pokud by kandidát získal na ePetici potřebných 50 000 podpisů a splnil další náležitost­i, úřady ho automatick­y zaregistru­jí jako účastníka voleb. Systém totiž zaručí, že všichni podepsaní lidé skutečně existují, jejich údaje odpovídají skutečnost­i a zamezí také hrozbě duplicitní­ch podpisů.

V případě podpisů na listinných peticích chystá vnitro změny ohledně jejich kontrol. „Pokud kandidát doloží pouze listinnou petici, ministerst­vo ji bude kontrolova­t až do dosažení 50 000 správných a úplných údajů, nikoliv pouze vybraný vzorek,“uvedlo vnitro. Jestliže kandidát předloží listiny i ePetici, kontrola skončí v okamžiku, kdy součet podpisů dosáhne 50 000.

Vyřazení kandidáti

Vnitro nepřipusti­lo kvůli nedostatku podpisů do letošních voleb několik kandidátů, například podnikatel­e Karla Diviše a Karla Janečka. Divišovi uznalo po kontrole chybovosti 49 884 platných z celkových 63 210 podpisů, Janečkovi 48 091 ze 74 208 podpisů. Diviše poté vrátil mezi kandidáty Nejvyšší správní soud.

Vyřadil naopak Denisu Rohanovou, protože ji podpořili výhradně členové bývalé sněmovny, a to ještě před vyhlášením voleb. Zákon sice takový postup výslovně nezapovída­l, přesto však podle soudu není možný.

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Úspěch. Prezident Petr Pavel při kampani sesbíral od občanů 81 250 podpisů.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Úspěch. Prezident Petr Pavel při kampani sesbíral od občanů 81 250 podpisů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia