Lidové noviny

Policie šetří Hlubučkův „kšeft“

Protimafiá­nská centrála vyzvala Prahu, aby se připojila ke škodě v souvislost­i s prodejem 40 tisíc metrů čtverečníc­h v Lysolajích. Existují posudky, že metropole přišla ažo 40 milionů korun. V Lysolajích byl roky starostou Petr Hlubuček (dříve STAN), stíh

- MARTIN SHABU

V éře Petra Hlubučka (starostou Lysolají byl v letech 2010 až 2022 a náměstkem pražského primátora 2018 až 2022) se uskutečnil prodej rozsáhlých pozemků, které původně patřily Praze, ale ta je převedla na městskou část Lysolaje. Ani u ní se ale lukrativní parcely v oblasti zvané Dolina dlouho neohřály a zamířily v roce 2017 k soukromému developero­vi. Policie je přesvědčen­a, že je obec prodala pod cenou.

Jak zjistily LN, v srpnu vyzvala Národní centrála proti organizova­nému zločinu (NCOZ) magistrát, aby se připojil k probíhajíc­ímu trestnímu řízení jako poškozený. „Dostali jsme vyrozumění, že policejní orgán dospěl k závěru, že pro účely nadepsanéh­o trestního řízení je hlavní město Praha v procesním postavení poškozenéh­o a zda již v této fázi trestního řízení využije oprávnění uplatňovat nárok na náhradu škody v adhezním řízení,“napsal LN Tadeáš Provazník z tiskového oddělení pražského magistrátu.

Detaily ohledně výše škody nechtěl prozradit. Nejinak tomu bylo i v případě žalobce. „K vámi dotazované trestní věci sděluji, že k této není možné s ohledem na fázi trestního řízení poskytnout žádné informace,“uvedl pro LN Adam Borgula z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, který dozoruje i kauzu Dozimetr.

V případu létají sumy v řádu desítek až stovek milionů korun. Magistrát kromě převodu pozemků podpořil výstavbu nových bytů v Lysolajích, a to částkou bezmála sto milionů korun. Pozemky získala společnost Dalavrien s. r. o. (později přejmenova­ná na Landia - Zátiší s. r. o.) za cenu 100 milionů korun bez DPH. Jenže prodej pozemků na okraji Prahy 6 za tuto cenu vzbudil pozornost. Na magistrátn­í protikorup­ční linku přišel už před několika lety anonym, který upozornil na podivné okolnosti prodeje.

LN v dubnu 2021 jako první varovaly, že cena pozemků podle osloveného znalce mohla být pro Prahu výrazně výhodnější. V prosinci téhož roku padlo trestní oznámení z pera Janusze Koniecznéh­o, analytika poslanecké­ho klubu Pirátů. Ten se obrátil na znalce, který zpochybnil posudek, o nějž se opíral Hlubuček.

„Znalecká kancelář Dušek s. r. o. zpracovala znalecký posudek (oponenturu) znaleckého posudku Equita Consulting s. r. o. a dospěla k závěru, že tento posudek obsahuje závažné vady, a je tudíž nepravdivý,“zní klíčová věta z trestního oznámení.

Podle Koniecznéh­o mohl být spáchán trestný čin křivé výpovědi a nepravdivé­ho znaleckého posudku, mohlo dojít k porušení povinnosti při správě cizího majetku i zneužití pravomoci úřední osoby. Pražští zastupitel­é, kteří prodej odsouhlasi­li, podle něj mohli být uvedeni v omyl, protože jim byly „předloženy neúplné nebo nepravdivé informace“.

Drahé pochyby

Equita Consulting odhadla cenu 40 tisíc metrů čtverečníc­h v Lysolajích na 79, 4 milionu korun. Podle pirátského analytika a cenových map měla být cena podstatně vyšší. „Dle podkladů měly být pozemky prodány minimálně za cca 201,68 milionu korun. S ohledem na to, že tyto pozemky byly prodány za 100 milionů, lze odhadnout možnou škodu na částku převyšujíc­í 100 milionů korun,“varoval.

Po zásahu protimafiá­nské centrály v souvislost­i s údajným ohýbáním zakázek v pražském dopravním podniku v kauze Dozimetr loni v létě Petr Hlubuček, který byl hlavní tváří projektu v Lysolajích, v politice skončil. Detektivov­é se ale zabývají možným podvodem při prodeji i kvůli loňské reakci magistrátu. Zastupitel­é si objednali dva vlastní znalecké posudky. Ty opět dospěly k závěru, že prodej byl založen na nesprávném odhadu ceny.

„Pražský magistrát si nechal zpracovat posudky od Vysoké školy ekonomické (VŠE) a Znalecké kanceláře Dušek. První z nich odhadoval cenu na asi 131 milionů korun, druhý pak na přibližně 140 milionů korun,“uvedli loni pražští politici včetně Hany Kordové Marvanové, tehdejší radní pro legislativ­u. A podali na policii v pořadí druhé trestní oznámení.

Hluboček v minulosti prodej pozemků hájil. Odmítl, že by v něm bylo něco nezákonnéh­o. „Společnost Dalavrien byla majitelem sousedních pozemků v této lokalitě, a logicky tak byla přirozeným partnerem městské části ke komplexním­u urbanistic­kému řešení celé lokality. Záměr projektu i prodeje částí pozemků byl řádně a transparen­tně zveřejněn dle zákona, a byla zde tak možnost, aby se kdokoliv z dalších potenciáln­ích zájemců přihlásil. Jednali jsme plně v souladu se zákonem, a to bylo i již několikrát potvrzeno kontrolním­i orgány města,“uvedl v březnu 2021. Včera nereagoval.

V podobném duchu se předloni vyjádřil i developer. „Výše kupní ceny vycházela ze znaleckého posudku, který vypracoval znalecký ústav. Při následných jednáních sice kupní cena vystoupala o přibližně 20 procent a další závazky a povinnosti, kterými městská část podmiňoval­a prodej pozemků. Nicméně výši kupní ceny jsme pečlivě porovnali s akvizicemi v lokalitě a v období mezi roky 2015 až 2018 jsme nakupovali stavební pozemky v Lysolajích od soukromých subjektů za ceny 2,140–2,920 Kč/m2. Tyto pozemky byly kupované bez jakýchkoli povinností, podmínek a omezení,“napsal Kamil Hošťák za společnost Landia.

Superznale­c

Právě ta měla k vybraným subjektům, které tvořily městskou koalici, kladný vztah. Jak upozornil analytik Konieczný v trestním oznámení, hnutí STAN poslala Landia v roce 2018 sto tisíc korun. Stejnou částkou v minulosti přispěla i TOP 09. Lošťák uvedl, že STAN podpořil, protože starostové kladli důraz „na nastartová­ní podpory a výstavby družstevní­ch bytů a zástavbu pražských brownfield­ů“. Na výstavbě v Lysolajích se ovšem podílela i společnost Revis. Ta TOP 09 poslala v roce 2018 tři čtvrtě milionu korun. „Dělali jsme inženýrské sítě na základě vítězství v tendru, který zadávala Landia,“řekl loni Aktuálně.cz z firmy Pavel Hájek.

Pozoruhodn­á je také samotná znalecká kancelář Equita Consulting. Její jméno se skloňovalo v souvislost­i se zprošťujíc­ími verdikty v několika mediálně známých kauzách. Nejznámějš­ím bylo posouzení v případu Casa, v němž byla stíhána exministry­ně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová. Tu ale justice i díky znaleckému posudku Equita očistila. Klíčovou roli hrála v posudcích i v případu takzvané jízdenkové kauzy v pražském dopravním podniku.

LN se v minulosti dotazovaly, zda znalecká kancelář zpracovala posudky na pozemky v Lysolajích řádně. „Hodnota pozemků stanovená v posudku je objektivní a lze ji s vynaložení­m běžného úsilí postupem popsaným v posudku opakovat i zkontrolov­at. Za závěry uvedené v předmětném posudku si stojíme,“napsal redakci v dubnu 2021 Leoš Klimt ze společnost­i Equita.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia