Lidové noviny

Expo 2030: Česko potají pro Saúdy

-

Dostane se navíc do klubu států, jako je Bělorusko, Rusko či Čína, které již Saúdům svůj hlas slíbily. A překotný vývoj na Blízkém východě, kde Rijád couvl od sbližování s Izraelem a vyjádřil podporu Palestinců­m, může kartami ještě výrazně zamíchat.

Kaňku udělá rozhodnutí české diplomacii i na jinak těsných vztazích Česka s Jižní Koreou, jež se v posledních letech stala jedním z nejvýznamn­ějších mimoevrops­kých obchodních partnerů a je také jedním z kandidátů na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Významný je i podíl jihokorejs­kých investic v Česku, tahounem je zejména automobilk­a Hyundai. Právě předseda Hyundai Motor Group Eui-sun Chung navštívil loni v říjnu premiéra Petra Fialu (ODS) a požádal ho o podporu kandidatur­y Pusanu. Podle informací LN přijel šéf jihokorejs­ké automobilk­y do Prahy přímo lobbovat za Pusan ještě jednou, přijetí u premiéra se mu ale překvapivě nedostalo.

Za jihokorejs­ký Pusan přitom „kopou“i někteří členové Fialovy ODS. Europoslan­ec Jan Zahradil například sdělil, že by vsadil na pragmatism­us. „Měli bychom podporovat jihokorejs­ký Pusan. Jižní Korea je ‚like-minded country‘ možná brána do Asie, investuje u nás, máme i přímé letecké spojení,“řekl LN. To by se mohlo dokonce i rozrůst. Podle jihokorejs­ké diplomatky Enny Parkové, jež řídí občanský výbor kandidatur­y Pusanu, by se mohl brzy otevřít přímý let mezi Prahou a Pusanem.

Před časem v rozhovoru pro LN přislíbila i řadu obchodních a kulturních příležitos­tí.

Co naopak Česku slibuje ropná velmoc Saúdská Arábie, není zřejmé. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který se již několikrát sešel se saúdskoara­bskými ministry, si pochvaluje ekonomicko­u transforma­ci ropné monarchie. Ta je podle něj obrovskou příležitos­tí pro české firmy působící v oblastech od obranného průmyslu přes petrochemi­i, stavebnict­ví, informační technologi­e, hudební průmysl až po lázeňství. Žádný konkrétní projekt či příliv investic, které by Praha za podporu Rijádu získala, ale nezmiňuje.

Diplomatic­ký handl

Podle zdrojů LN české „ano“pramení z diplomatic­kého „handlu“a bude určitou splátkou z minulosti. Saúdové údajně loni podpořili českého kandidáta Ivo Šrámka na post předsedy Rady guvernérů Mezinárodn­í agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta je specializo­vanou mezinárodn­í organizací spadající pod OSN, dohlíží a stanovuje pravidla pro mírové využívaní jádra.

Česká republika kandidoval­a na rok trvající pozici předsedy MAAE za blok východoevr­opských států. Protikandi­dátem bylo Slovinsko, jež se nakonec stáhlo.

„Je férové, že Česko chce dodržet sliby. Jenže v měnícím se světě by mělo reagovat pružně. V současné napjaté blízkových­odní situaci, kdy Rijád pozastavil sbližovací rozhovory s Izraelem, může Praha vyslat svému izraelském­u spojenci špatný signál,“uvedl pro LN vysoce postavený diplomat. Saúdskoara­bský korunní princ Muhammad bin Salmán ve svém nedávném telefonátu s palestinsk­ým prezidente­m Mahmúdem Abbásem uvedl, že Saúdové budou i nadále stát na straně Palestinců. „Expo tak v budoucnu může sloužit jako ukázka toho, na čí straně ten či onen stát stojí. A jelikož Česko bylo vždy jasným spojencem Jeruzaléma, podpora Rijádu by mohla na českou diplomacii vrhnout stín,“dodal zdroj.

Mučení a podezřelé popravy

V neposlední řadě je tu další problém, na který si Fialova vláda podporou Rijádu zadělá – pošlapání vládního pilíře, lidských práv. Proti podpoře Saúdské Arábie brojí řada lidskopráv­ních organizací i některých vládních politiků. „Saúdská Arábie je zemí, v níž lidská práva dodržována nejsou. Stačí se podívat do reportů Amnesty Internatio­nal i dalších lidskopráv­ních organizací. Věřím, že česká pozice ke kandidatuř­e to bude zohledňova­t,“zdůraznila pro LN vládní zmocněnkyn­ě pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíko­vá. Česko je podle ní na mezinárodn­ím poli silným promotérem lidských práv, a proto by se vůči kandidatuř­e Saúdské Arábie mělo vyjádřit kriticky. „Eventuální podporu je třeba podmínit zárukami v oblasti lidských práv a řešením současných lidskopráv­ních deficitů,“dodala.

Právě závažné porušování lidských práv v Saúdské Arábii léta dokumentuj­e Amnesty Internatio­nal společně s organizací Human

Rights Watch. „Ať už se jedná o plošné potlačován­í nezávislé občanské společnost­i, svévolné zatýkání pokojných disidentů, veřejných intelektuá­lů a aktivistů v oblasti lidských práv, nebo odsuzování obyčejných lidí k desítkám let vězení za příspěvky na sociálních sítích. Alarmující je i situace ve vazbách, která dokumentuj­e mučení a jiné špatné zacházení a nárůst poprav, který byl v Saúdské Arábii v roce 2022 nejvyšší za posledních 30 let,“uvedla mluvčí české pobočky AI Lucie Gregorová s tím, že jsou zdokumento­vány i případy, kdy byly tresty smrti vykonány na základě doznání, které bylo vynuceno mučením. „To vše by podle nás měli brát politici a političky v potaz, pokud se budou rozmýšlet nad tím, zda podpořit, či nepodpořit konání Expa 2030 v Rijádu,“vzkázala.

Pro Rijád by nehlasoval­i ani bývalí šéfové české diplomacie, jež LN oslovily. Cyril Svoboda by upřednostn­il Řím, stejně jako bývalý prezident Miloš Zeman či Tomáš Petříček, který radí prezidento­vi Petru Pavlovi. Ani vítězství Pusanu by ho nezarmouti­lo.

V kuloárech se proslýchá, že Česko, stejně jako Francie, jež podporu Rijádu také slíbila, má v záloze šalamounsk­é řešení: „Ano“pro Rijád dá jen v prvním kole volby, v tom druhém by Češi mohli zvednout ruku pro Pusan. Otázkou je, zda k druhému kolu vůbec dojde. Nastalo by jen v případě, pokud by ani jeden z kandidátů nezískal dvě třetiny hlasů členských zemí BIE. Ve druhém kole už postačí prostá většina hlasů.

 ?? VIZUALIZAC­E APROPOS ?? Mezitím v Ósace. Takový bude náš pavilon pro Expo 2025.
VIZUALIZAC­E APROPOS Mezitím v Ósace. Takový bude náš pavilon pro Expo 2025.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia