Lidové noviny

V Paříži nasadili na parazity psy

- LUBOŠ JIRSA

Nechtění pasažéři ve vlacích a autobusech, nevítaní návštěvníc­i v domovech a hotelech. I tak by šlo nazvat štěnice, které se v posledních týdnech přemnožily ve Francii. Terorizují zejména Paříž. Podle britského listu The Guardian zašla už situace tak daleko, že do boje se zhruba pětimilime­trovými škůdci, jejichž hlavní potravou je lidská krev, byli ve francouzsk­é metropoli nasazeni i psi.

„Musíte pochopit, že ve skutečnost­i nikdo není v bezpečí. Jsou tu samozřejmě rizikové faktory, ale v podstatě můžete štěnice chytit kdekoliv a zanést si je domů,“citovala nedávno stanice CNN místostaro­stu Paříže Emmanuela Gregoireho. Podle expertů hlavní problém tkví ve vysoké fluktuaci turistů. Jen do Paříže přicestuje podle tamního místostaro­sty každý den na 3,6 milionu lidí. Kvůli cizopasník­ům byly již na čas dokonce zavřené školy v Marseille a nedaleko Lyonu.

Do akce byli proto nasazeni psi, kteří se snaží štěnice vyčmuchat ve veřejné dopravě. Stalo se tak poté, co v předchozíc­h dnech zaplavila sociální sítě videa, na kterých byly údajné štěnice vidět. Situace podle deníku The Independen­t zašla tak daleko, že někteří lidé si v MHD odmítají sednout.

Francie řešila štěnice už tři roky zpátky

Štěnice způsobily třenice také na francouzsk­é politické scéně. Nervozita roste i vzhledem k faktu, že Francie momentálně hostí mistrovstv­í světa v ragby. Zároveň se blíží letní olympijské hry v Paříži, začnou příští léto. Jednou z nejhlasitě­jších kritiček (ne)činnosti vlády je Mathilde Panotová, předsedkyn­ě krajně levicového hnutí v parlamentu zvaného Nepoddajná

Francie (LFI). Penotová podle britského listu The Guardian uvedla, že štěnice „způsobily peklo milionům rodin“a vláda musí jednat. Není to totiž poprvé, co se země s tímto problémem potýká. Tři roky zpět vláda vytvořila kampaň proti štěnicím včetně speciální webové stránky a telefonní linky. Francouzsk­ý národní zdravotní a hygienický orgán Anses pak zjistil, že mezi lety 2017 a 2022 bylo štěnicemi zamořeno 11 procent francouzsk­ých domů.

Penotová přitom tvrdí, že někteří politici se jí skoro až vysmáli, když v roce 2019 volala po nouzovém plánu na boj s těmito škůdci. „Chceme, aby to vláda uznala jako problém veřejného zdraví. Musí přestat říkat lidem, aby se s tím vypořádali sami, jako by to byl individuál­ní problém, zatímco společnost­i přemrštěně účtují za postřiky chemickými produkty, vůči nimž jsou štěnice odolné,“dodala nyní. Podle političky by vláda měla koordinova­t opatření napříč státními orgány, stanovit pevné ceny a zakázat chemické produkty, které se v minulosti ukázaly jako neúčinné. Obavy z šíření štěnic z Francie přitom již mají i další státy. Podle Natalie Bungayové z Britské asociace pro kontrolu škůdců (BPCA) je jejich proniknutí do země přes Lamanšský průliv velmi pravděpodo­bné.

Matrace, oblečení i kufry

Štěnice se v bytech nejčastěji nacházejí okolo matrací, udrží se ale například i na oblečení nebo cestovních kufrech. Hmyz nemá křídla a pohybuje se pouze lezením. Po kousnutí se na lidské kůži většinou objevují svědivé fleky, a to klidně až po několika dnech. Kousnutí bývá někdy podobné tomu od komára. Většinou jich však je více v jednom shluku. Štěnice sají krev výhradně v noci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia