Lidové noviny

„Lidé se štěnic zbavují i týdny“

Doma přítomnost štěnic často prozradí krvavé skvrny na ložním prádle. Likvidace těchto nezvaných hostů je v bytech obtížná. Nejlepší je kontaktova­t dezinsekčn­í firmu a nechat jejich postřik působit co nejdéle, radí entomolog Oblastního muzea v Mostě

- Pavel Krásenský. HYNEK PAŠTĚKA

PRAHA Štěnice bývají problémem celého domu, který je potřeba rychle řešit. Přestože jich v poslední době přibývá, lidé je často tají. „Je to docela pochopitel­né, protože jsou spojovány s nečistotou, a tak se k nim mnoho lidí stydí přiznat,“líčí biolog.

Co jsou štěnice zač? Jak je lze charakteri­zovat?

LN

Lidé štěnicím domácím poměrně často říkají brouci, protože mají šest končetin a na první pohled tak vypadají. Ale patří mezi ploštice. Není na nich vlastně nic zvláštního, kromě toho, že se zdržují v lidských obydlích, kde se živí lidskou krví. Kromě štěnic domácích existují i další druhy, jako je štěnice holubí, štěnice ptačí nebo štěnice netopýří. Ty jako cizopasníc­i žijí v hnízdech různých druhů ptáků či v blízkosti netopýrů.

Štěnice domácí se živí primárně lidskou krví a s člověkem žije odjakživa. Vyhovuje jí nepořádek a neudržovan­á obydlí. V normálním, čistém prostředí má mnohem menší šanci se přemnožit. Ale jakmile má dostatečné množství potravy a nikdo ji nehubí, je schopna se přemnožit a pak se již velmi obtížně likviduje.

LN V posledních dnech se mluví o tom, že je jejich výskyt u nás na vzestupu. Registruje­te to také?

Ano, narážíme na ně poměrně často ve vyloučenýc­h lokalitách nebo i v jednotlivý­ch bytech, kde jim není věnována taková pozornost, ani tomu, že lidé mají na těle stopy po kousnutí, které často neřeší nebo připisují nějakému jinému živočichov­i. V takových domech se pak rychle šíří, a to například podél potrubí, stoupačkam­i, ale třeba i po venkovních zdech.

Štěnice se dokážou poměrně snadno šířit i s člověkem. Přichytí se například oblečení, zalezou do tašky a podobně. Při odchodu ze zamořeného bytu je tak jen otázkou času, kdy se dostanou dál. Znám případ, kdy jeden z našich zaměstnanc­ů měl štěnice doma a po pár dnech se jedna objevila i u nás. Toto se nedá úplně snadno uhlídat. Díky svému tvaru se umí ukrýt do opravdu malých a nenápadnýc­h škvír a skulin.

Setkal jste se i s případem, že si je lidé přivezli z ciziny?

LN

Je to úplně stejný případ jako dejme tomu přenos mezi Mostem a Chomutovem. Štěnice cestu z ciziny přežijí v pohodě, mají obrovskou výdrž, co se týče absence potravy. Dovedou hladovět týdny.

Přenos hrozí především z destinací, kde se tolik nedbá na čistotu, typicky v různých hotelech a penzionech v méně vyspělých státech. Tam štěnici můžete nabrat a nemáte šanci zjistit, jestli si ji vezete domů, nebo ne.

Proč je tak těžké je zlikvidova­t?

LN

Protože se vyskytují velmi často ve vlnách. Jednou se byt ošetří dezinsekcí, tím se populace zmenší, a chvíli trvá, než se opět namnoží. Zbavit se štěnic v bytě je však dosti složité. Jednak jsou velmi dobře schované, takže se fyzicky téměř nedají objevit. Likvidace pomocí postřiků jsou sice účinné, ale je potřeba dát tomu čas. Z mého pohledu nepříliš dobře funguje, když se účinné látky nechají působit třeba jen pár hodin. Ideální by bylo prostor hermeticky uzavřít a nechat fumigant působit déle. Chemické látky působí, ale ne na sto procent.

Štěnice mají různá vývojová stadia: vajíčka, larvy a dospělce. K vajíčkům se chemický přípravek nemusí vůbec dostat. Navíc, když se do bytu lidé vrátí příliš brzy a hned vyvětrají, může to mít na štěnice pozitivní vliv. Štěnice nemají rády horko a sucho, proto může pomoci cílené zahřívání různých spár, dutin a škvír například horkovzduš­nou pistolí nebo fénem. Ale určitě to nedělejte, protože může dojít k požáru. Podle mého názoru by bylo ideální všechny textilie, oblečení a podobně vyprat, případně vymrazit a do doby, než se štěnice v bytě úplně zlikvidují, prádlo držet v izolaci.

LN Jak se dá rozeznat štípnutí od štěnice a například od komára?

Kousance od štěnic způsobují dosti zarudlé a vystouplé fleky různé velikosti s tmavší tečkou uprostřed. Velmi často jich bývá více pohromadě, protože štěnice dokážou během noci cestovat po těle a sát na různých místech. A protože do rány vypouštějí látku proti srážlivost­i krve, často se stává, že právě skvrny od krve na prostěradl­e prozradí, že nás v noci navštívil nezvaný host. Komár má štípance, které všichni dobře známe, tedy více či méně zarudlé silně svědící flíčky.

LN Co byste tedy doporučil lidem, kteří se ráno probudí poštípaní tímto charakteri­stickým způsobem?

Tady je každá rada drahá. Znám mnoho lidí, kteří se štěnicemi bojovali týdny. Z mého pohledu je nejjednodu­šší kontaktova­t odbornou firmu. Sám by se do toho člověk asi pouštět neměl, pokud není znalý věci. Precizně dohledat všechna možná místa výskytu v bytě by asi šlo, ale je to mravenčí práce. Hlavně by se to měl dozvědět zbytek domu. Je velmi špatně, když to lidé tají, protože to je skutečně problém celého domu, který je potřeba celý ošetřit. I když je to docela pochopitel­né, protože štěnice jsou spojovány s nečistotou, a tak se mnoho lidí stydí se ke štěnicím přiznat.

LN A co dělat, když štěnice objevím na dovolené v hotelu?

V první řadě bych do toho hotelu asi už znovu nejezdil. Hned je potřeba tuto skutečnost hotelovému personálu nahlásit, ten by se měl postarat o nápravu. Ale ze zkušenosti vím, že hotely mají velký problém, když se u nich štěnice objeví, a určitě se to budou snažit utajit, což věci určitě neprospěje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia