Lidové noviny

Do Gazy dorazí pomoc z Egypta

Neexistují slova, jež by popsala, co lidé teď prožívají, říká vedoucí lékařské mise Přes polovinu jich je bez vody

- LUBOŠ JIRSA

Zatímco se Izraelci přetlačují s palestinsk­ým hnutím Hamás, velkým tématem zůstává tíživá humanitárn­í situace v Pásmu Gazy. První pomoc by se mohla k lidem v oblasti dostat právě dnes z Egypta.

„Lidé v Gaze jsou vyděšení. S našimi kolegy tam jsem v kontaktu pravidelně. Jsou to lidé s tuhým kořínkem. Prožili už tolik válek, ale současná situace v nich vyvolává extrémní úzkost. Říkají, že tentokrát je to jiné. Nevidí východisko a ptají se, jak to všechno skončí. Jsou pod strašným psychickým tlakem. Neexistují slova, jež by popsala, co prožívají,“líčí pro LN z Jeruzaléma situaci v Pásmu Gazy Léo Cans, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Palestině.

Pomyslné světlo na konci tunelu by se mohlo pro obyvatele Gazy rozsvítit v nadcházejí­cích hodinách. Americký prezident Joe Biden totiž po středeční návštěvě Izraele uvedl, že očekává příjezd 20 kamionů s humanitárn­í pomocí z Egypta přes hraniční přechod Rafáh. Stát by se tak mělo poté, co dojde k opravení cest poškozenýc­h leteckými údery Izraele.

Pomoc závisí i na Hamásu

V oficiálním prohlášení Bílého domu stojí, že Biden a jeho egyptský protějšek Abd al-Fattáh as-Sísí se telefonick­y dohodli na podpoře naléhavé a důrazné mezinárodn­í odezvy na humanitárn­í výzvu Organizace spojených národů (OSN). „Pokud Hamás kamiony zabaví nebo nenechá projet, tak to skončí,“varoval však dle stanice BBC News Biden. Představit­elé OSN pak upozornili, že oblast by denně potřeboval­a alespoň sto kamionů s pomocí.

Obzvláště kritická situace v Pásmu Gazy je nyní podle svědectví zejména v oblasti zdravotnic­tví. „Jsme svědky kolapsu péče o pacienty. Zdravotnic­ký personál už nemůže řádně ošetřit lidi ani přijímat nové pacienty. Vše se děje v extrémně špatných podmínkách, s nedostatke­m personálu, léků a lékařského vybavení,“uvedla Guillemett­e Thomasová, koordináto­rka zdravotnic­kých

aktivit pro Palestinu z organizace Lékaři bez hranic.

Podle ní nynější odhady tvrdí, že zhruba 60 procent lidí v Gaze, tedy více než milion lidí, žije venku bez přístupu k vodě a zdravotní péči.

„Vedle případů s těžkými zraněními riskujeme, že zažijeme i vlnu nemocí spojených se špatnými životními podmínkami,“doplnila Thomasová.

Samotní Izraelci však ze svého území humanitárn­í pomoc prozatím pustit nechtějí. „Izrael do Pásma Gazy nevpustí žádnou humanitárn­í pomoc, dokud nebudou navráceni rukojmí. Ve světle požadavku prezidenta Bidena ale nebude bránit v doručení humanitárn­í pomoci z Egypta, a to za předpoklad­u, že půjde pouze o jídlo, vodu a léky pro civilní obyvatele na jihu Pásma Gazy,“stálo v prohlášení kanceláře premiéra Benjamina Netanjahua zveřejněné­ho poté, co se oba politici sešli.

Izraelská armáda ještě předtím už poněkoliká­té vyzvala obyvatele severu Pásma Gazy, aby se přesunuli na jih, čímž znovu přiživila spekulace o velké pozemní operaci na severu. Právě jih Gazy, kam se Palestinci mají evakuovat, přitom podle listu The Times of Israel armáda židovského státu ještě v úterý bombardova­la.

Veškerou přepravu humanitárn­í pomoci, vody či paliva do Pásma

Gazy Izrael přerušil po útocích palestinsk­ého hnutí Hamás ze soboty 7. října. To dle Izraelců zajalo asi 200 rukojmí a okolo 1400 lidí zabilo.

Vlna státníků v Izraeli

Premiér Izraele Netanjahu se tento týden vedle Bidena už předtím setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem. Včera do Izraele zavítal britský premiér Rishi Sunak. Všichni Netanjahua ujistili o podpoře, rovněž však zdůrazňova­li, že se nesmí zapomínat na humanitárn­í rozměr odvetných vojenských akcí.

Sunakovi pak Netanjahu mimo jiné řekl, že jedním z cílů útoku hnutí Hamás bylo zhatit mírové snahy Izraele v regionu. Na mysli měl patrně izraelské pokusy normalizov­at vztahy s arabskými státy. Obzvláště blízko byla dohoda o formálním zahájení diplomatic­kých vztahů se Saúdskou Arábií.

Ta se v minulosti nepřipojil­a k takzvaným Abrahámovs­kým dohodám zprostředk­ovaným USA, na jejichž základě s Izraelem normalizov­aly diplomatic­ké vztahy například Spojené arabské emiráty nebo Bahrajn. V posledních měsících ale zástupci Rijádu a Tel Avivu o tomto kroku znovu jednali a formální zahájení diplomatic­kých vztahů se očekávalo v prvním čtvrtletí příštího roku.

 ?? FOTO REUTERS ?? Už čekají. Kamiony vezoucí humanitárn­í pomoc egyptských neziskovek do Pásma Gazy stojí na hraničním přechodu v Rafáhu.
FOTO REUTERS Už čekají. Kamiony vezoucí humanitárn­í pomoc egyptských neziskovek do Pásma Gazy stojí na hraničním přechodu v Rafáhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia