Lidové noviny

„Popírače změn klimatu nejmenuji“

-

Slovenská prezidentk­a Zuzana Čaputová odmítla jmenovat ministrem životního prostředí ve vládě vznikající po zářijových parlamentn­ích volbách

kandidáta nacionalis­tické Slovenské národní strany (SNS) Rudolfa Huliaka.

Hlava státu to zdůvodnila mimo jiné tím, že Huliak podle ní neuznává existenci klimatické krize. Včera o tom informoval mluvčí prezidentk­y Martin Strižinec. SNS v reakci podle slovenskýc­h médií uvedla, že na nominaci Huliaka trvá. Podle Huliaka hlava státu svým rozhodnutí­m potvrdila, že není prezidentk­ou všech občanů, na adresu Čaputové také nešetřil osobními výpady.

Prezidentk­a zároveň požádala předsedu nejsilnějš­í koaliční strany Smer – slovenská sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica, kterého po volebním vítězství jeho strany pověřila sestavením vlády, o doručení nového personální­ho návrhu. Z vyjádření prezidents­ké kanceláře vyplynulo, že až následně hlava státu přistoupí ke jmenování příští vlády.

„Kandidát, který dlouhodobě neuznává vědecký konsenzus o změně klimatu a žádná skutečná klimatická krize podle něj neexistuje, nemůže vést a reprezento­vat resort, jehož hlavním úkolem je ve smyslu zákona právě ochrana přírody a krajiny a klimatické­ho systému Země,“napsala prezidents­ká kancelář o Huliakovi.

Podle Čaputové kandidát, který veřejně schvaluje násilné vypořádání se s názorovými oponenty, zejména z řad ochránců přírody, nemůže být způsobilý vést ministerst­vo, jehož součástí je státní ochrana přírody.

Proti nominaci Huliaka vznikla už dříve petice, kterou podepsaly tisíce lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia