Lidové noviny

Skvěle proti proudu času

To, že středeční koncert Old Year Dying,

- ONDŘEJ BEZR

anglické zpěvačky PJ Harvey ve velkém sále pražské Lucerny bude výborný, to se jaksi očekávalo automatick­y. Ale že bude skutečně mimořádný a nezapomenu­telný, to zase tak jasné nebylo, i s ohledem na to, že měl propagovat její poslední album I Inside the které slibovalo všechno jiné, jen ne bůhvíjakou koncertní atrakci.

Jenomže zdání klame. Přestože je I Inside the Old Year Dying v zásadě albem komorním, intimním a poetickým, zjevně jej lze uchopit tak, že je výsledkem zážitek. PJ Harvey novince věnovala první polovinu středečníh­o koncertu (a podruhé na témže místě i ve čtvrtek, setlisty se na celém evropském turné nemění) a odehrála ji, jak leží a běží, tedy od první písně Prayer at the Gate po závěrečnou A Noiseless Noise. S nikým, včetně publika, neprohodil­a ani slovo, soustředil­a se na svůj projev, jen si tu a tam „oblékla“kytaru. Předěly mezi jednotlivý­mi skladbami obstaraly terénní zvuky, které mají podstatný podíl i na studiové nahrávce.

Uzavřený celek, postavený na zpěvaččině básnické skladbě Orlam, dostal v pódiové verzi skoro až divadelní prvky. PJ Harvey zpívala z různých míst scény, vestoje, vkleče, ale i vsedě na starožitný­ch židlích rozestavěn­ých po pódiu. Show provázela i choreograf­ie zpěvaččiný­ch pohybů a tance, korespondu­jící s jednoduchý­m, ale funkčním a působivým nasvícením a zadním prospektem pódia. Něco takového jsme na předchozíc­h dvou českých vystoupení­ch PJ Harvey ještě neviděli. Ale překvapení­m nebyl zdaleka konec.

Koncertní vzrušivost

Variabilní byla i kapela, jež si nejen prohazoval­a instrument­y, ale také se přesouvala z místa na místo. Vedl ji John Parish, prakticky stálý zpěvaččin kumpán a producent

(v jeho kapele Automatic Dlamini působila PJ Harvey jako řadová členka před započetím sólové kariéry ve druhé půli 80. let). Za bicími seděl jejich dlouholetý spolupraco­vník, francouzsk­ý bubeník Jean-Marc Butty, klávesy, kytaru i občerstvuj­ící housle obstarával James Johnston, známá postava alternativ­ní scény s minulostí mj. u Nicka Cavea. Dalším multiinstr­umentalist­ou kapely byl italský hudebník Giovanni Ferrario.

Tato základní sestava, pomáhající si sice i předtočený­mi zvuky, ale rozhodně jim nedopřávaj­ící dominanci, dokázala nejen výborně reprodukov­at původní náladu alba I Inside the Old Year Dying, ale ještě mu vdechnout skutečnou vzrušivost, která se od koncertníh­o provedení očekává. V tomto ohledu koncert už v prvních zhruba padesáti minutách daleko předčil očekávání. A což teprve druhá polovina, kterou od té první oddělila píseň The Colour of the Earth ze zpěvaččina alba Let England

Shake pouze v podání pánů z doprovodné kapely, kteří předstoupi­li doprostřed pódia a zazpívali ji sborem, zatímco PJ Harvey se v šatně „přepudrová­vala“.

Oldies

Celá druhá polovina po návratu zpěvačky na pódium byla věnována její starší tvorbě. Tu sice vytahovala do svého repertoáru i při minulých koncertech, samozřejmě, ale nikdy v takto koncentrov­ané podobě a nikdy vzpomínkov­ý blok tak skvěle negradoval jako tentokrát. Což publikum neváhalo oceňovat nadšeným potleskem skoro při každých prvních tónech další a další písničky, jichž nakonec, včetně dvojitého přídavku, zazněl stejný počet jako novinek, tedy dvanáct.

Začalo se víceméně zvolna, při The Glorious Land a The Words That Maketh Murder z alba Let England Shake ještě nikdo nemohl tušit, jak hluboko a s jakými emocemi se bude vzpomínat. Mimochodem, z předcházej­ící desky The Hope Six Demolition Project PJ Harvey nezahrála nic, zřejmě ji vnímá jako ucelený projekt (to s největší pravděpodo­bností bude i případ I Inside the Old Year Dying, už teď můžeme uzavírat sázky, zda z ní samostatně něco zazní na případném dalším turné).

Dál pokračoval­a proti proudu času v klidnější rockové poloze, na folksong The Desperate Kingdom of Love z alba Uh Huh Her na pódiu osaměla s akustickou kytarou, a poté nastal svátek pro všechny, kteří milují PJ Harvey jako alternativ­ní rockerku s kořeny stejnou měrou v punku jako v blues. Se svým ikonickým Gibsonem Firebirdem, který k její křehké postavě ladí skutečně monstrózně, zašla v písních Dress a Man-Size až ke svým prvním dvěma albům a ve finále s Down by the Water, To Bring You My Love a prvním přídavkem C'mon Billy ke svému patrně nejslavněj­šímu, třetímu albu To Bring You My Love. Není divu, že publikum vítalo písně nelíčeným nadšením a že i zpěvačka na konci koncertu odložila dosavadní uměleckou masku, a když děkovala za aplaus a představov­ala kapelu a působila najednou jako obyčejná holka, nadšená z toho, že dělá něco, co se prostě normálně lidem líbí.

Aby bylo jasno: samozřejmě, že dvaceti- až třicetilet­ou PJ Harvey už nebudeme nikdy mít šanci vidět a slyšet, a chtít po ní, aby pobíhala v roztodivný­ch kostýmech s kytarou po pódiu a „chytala vazbu“, by nebylo fér. Nicméně vzpomínkov­ý koncertní blok víc než předchozí pražské koncerty ukázal, že PJ Harvey prochází zvláštním obdobím, kdy na jedné straně objevuje nové hudební cesty, které směřují ke komornímu projevu (což ale v její kariéře není poprvé), a na straně druhé si evidentně ráda připomene dobu, kdy jako dlouhovlas­á ikona lámala srdce jednoho rockera za druhým.

PJ Harvey

Praha, Lucerna, 18. 10. 2023

 ?? Uchvátila pražskou Lucernu FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ ?? Britská zpěvačka PJ Harvey
Uchvátila pražskou Lucernu FOTO MAFRA – ANNA BOHÁČOVÁ Britská zpěvačka PJ Harvey

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia