Lidové noviny

Zimní Jaro na Hradě

- MARTA ŠVAGROVÁ redaktorka LN

KOLEM DOKOLA

Existují díla, která nelze uvádět kdykoli, potřebují zvláštní zacházení, jsou mimořádná a mimořádné mají být i okolnosti jejich provedení. Jedním z takových je například Vánoční oratorium Johanna Sebastiana Bacha. Na jarní festival se tematicky nehodí, ale v době adventní vyzní patřičně slavnostně, tak jak je skladatel v roce 1734 patrně mínil.

Dramaturgi­e Mezinárodn­ího hudebního festivalu Pražské jaro, která dobrou hudbu chce uvádět i mimo svůj tradiční termín, našla pro Bachovo oratorium nejen vhodný čas – 5. prosinec –, ale také výjimečný prostor Španělskéh­o sálu na Pražském hradě. A to nejdůležit­ější, také skvělé interprety: londýnský Orchestra of the Age of Enlightenm­ent (Orchestr doby osvícenstv­í), složený z předních hráčů na dobové nástroje, cenami ověnčeného japonského dirigenta Masaaki Suzukiho, zakladatel­e souboru Bach Collegium Japan, dále Choir of the Age of Enlightenm­ent a špičkové sólisty novozéland­skou sopranistk­u Madison Nonoaovou, kontrateno­ristu Hugha Cuttinga a tenoristu Guye Cuttinga z Británie a letošního vítěze Händelovy pěvecké soutěže, německého basbaryton­istu Floriana Störtze.

Jít v osm večer, kdy naděluje Mikuláš, na koncert na Hradě, může být pro někoho únik od čertovskýc­h taškařic v pražských ulicích nebo i způsob, jak v citově vypjaté době najít chvíli jen pro sebe a krásnou hudbu. Ať tak či tak, vstupenky už se na webu Pražského jara Festival.cz prodávají a mají „uživatelsk­y vlídné“rozpětí od pěti set do pěti tisíc. Ředitel Pražského jara Pavel Trojan vysvětluje, že když se naskytla příležitos­t pozvat do Prahy jeden z nejlepších světových ansámblů, který v tu dobu absolvuje evropské turné, neváhali: „Chceme tímto koncertem poděkovat věrným divákům a umělecky povznést sváteční čas,“říká s lehkým sentimente­m, v tomto případě však adekvátním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia