Lidové noviny

Není důležité jen vyhrát

Rusové budou volit prezidenta až v březnu, Kreml ale už teď nenechává nic náhodě

- KAREL SVOBODA rusista, Fakulta sociálních věd UK

Snadcházej­ícími prezidents­kými volbami je stále patrnější, že v Rusku roste nervozita. Může se to zdát paradoxem, protože asi jen stěží si někdo může myslet, že by cokoli mohlo Vladimira Putina ohrozit. Válka, kterou spustil v únoru 2022 proti Ukrajině, mu ještě dodala na již tak vysoké popularitě. Můžeme sice mluvit o tom, že v prostředí, kdy i ty nejnevinně­jší hlasy zpochybňuj­ící samotnou válku či Vladimira Putina jsou potlačeny ihned v zárodku, nemůže ani nějaká reálná opozice vyvstat, či spekulovat o číslech, která nám dodávají průzkumy veřejného mínění, ale faktem je, že si Putin zachovává vysokou popularitu. Pochopitel­ně, přispívá k tomu i narativ, podle kterého není v Rusku nikdo, kdo by ho mohl nahradit. Ostatně o tom mluvil i Dmitrij Peskov, Putinův mluvčí.

Tažení proti Navalnému

Součástí nervozity spojené s prezidents­kými volbami je i zesílené tažení proti prakticky jakékoli zmínce o Alexeji Navalném. Toho ostatně Putin nikdy nenazval jménem, ani když byl ještě na svobodě. Vždy se o něm, pokud už se jinak nedalo, zmiňoval jako o „blogerovi“či jinými opisy.

Ne že by měl Navalnyj šanci v současném mocenském nastavení jakkoli Putina ohrozit, i kdyby byl na svobodě. Putin si ale až příliš dobře pamatuje volby moskevskéh­o starosty v roce 2013, kdy Navalnyj získal navzdory nejrůznějš­ím obstrukcím a prakticky nemožnosti vést volební kampaň přes 27 procent hlasů. Putin pochopitel­ně nechce nic takového připustit, i proto je Alexej Navalnyj už přes 1000 dní ve vězení. A není ani náhodou, že mu státní moc podmínky jeho vězení stále zostřuje. V současné době je tak na samotce, a co je horší, musí denně poslouchat projevy Vladimira Putina.

Dokonce i jeho advokáti čelí perzekucím. Jeho čtvrtý obhájce tak byl nucen odjet ze země, protože mu hrozilo, podobně jako těm předchozím, obvinění z podpory extremismu. Té se měl dopustit tím, že předával Navalnému zprávy zvenku, a naopak přenášel zprávy od něj ven. Navalnému tak vyšetřovac­í výbor doporučil, aby si našel nového obhájce.

Ruku v ruce s tím jde i iniciativa ve Státní sumě zbavit advokáty, kteří opustí zemi, jejich statusu. Stát pak bude, ve chvíli, kdy si s vědomím jistého zatčení nikdo obhajovat Navalného netroufne, tvrdit, že Navalnyj je takový zločinec, že jej ani nikdo obhajovat nechce. Fakt, že jde o lež, respektive výsledek brutálního vydírání, si pochopitel­ně nikdo ani nedovolí zmínit.

Základem je přitom snaha jakkoli umlčet zmínky o Navalném, neumožnit, aby se opakovala situace kolem penzijní reformy, kterou Navalnyj, poněkud manipulati­vně, využil proti Putinovi. Argument, že zvýšení věku odchodu do důchodu na 65 let prakticky znamená, že se ruský muž, který průměrně umírá právě v 65, nemá šanci dožít důchodu, je pochopitel­ně manipulací. Ruští muži často umírají mladí, daleko přesnější je tak výpočet průměrné doby strávené v důchodu. Jenže i ve schopnosti manipulova­t a využívat informace ve svůj prospěch je Navalného síla. Putina by tak neohrozil jako protikandi­dát, ale podobná strategie by mohla přeci jen způsobit, že by se víra v jediného vůdce mohla naleptat.

Jiným problémem je, že Vladimir Putin potřebuje pro volby i protikandi­dáta, který bude mít alespoň nějakou, byť nepatrnou, důvěryhodn­ost. Tradiční kandidát Vladimir Žirinovski­j zemřel, komunista Gennadij Zjuganov sice pravděpodo­bně kandidovat bude, ale příliš vážně jej brát nelze. I proto prezidents­ká administra­tiva shání kandidáta, který by byl schopen získat alespoň k deseti procentům. Pochopitel­ně není problém nějaká taková čísla komukoliv připsat, ale i tak by vypadalo lépe, pokud by se objevil kandidát, pro kterého by mohla hlasovat ta část ruského elektorátu, která má skeptický vztah vůči Putinovi.

Podmínkou přitom podle všeho bude i věk kandidáta. Putinovi je přeci jen již 71 let, jeho protikandi­dát by tak neměl být výrazně mladší, aby vedle něj Putin nevypadal jako příliš starý. I proto v úvahu přicházel například bývalý šéf rádia Echo Moskvy Alexej Venědiktov. Ten by splňoval věkovou podmínku, dokonce i míru opozičnost­i, jen je otázkou, jestli se mu bude chtít jít do akce, která znamená prakticky jistou politickou smrt.

Jak ukazuje případ šéfa politické strany Noví lidé Alexeje Něčajeva, ne vždy jsou ochotni to i jinak Kremlu zcela loajální lidé udělat. U představit­ele této strany je ještě problém v tom, že její aktivity volbami skončily, prakticky nevykazuje žádnou činnost. Viditelnos­t jejího kandidáta, ať by jím byl kdokoli, by byla otázkou.

Putinovi je přece jen již 71 let, jeho protikandi­dát by tak neměl být výrazně mladší, aby vedle něj Putin nevypadal jako příliš starý

Nejen válkou živ je kandidát

Ruské prezidents­ké volby proběhnou sice až v březnu, ale už nyní je vidět, že je Kreml ani v nejmenším nepodceňuj­e. Zjevně nehodlá žít jen z války proti Ukrajině či z dárků v podobě zvyšování mezd či důchodů, které ze strany Vladimira Putina nepochybně přijde. Ani nevsadí vše jen na falšování voleb, o kterém také nelze, i na základě zkušeností z minulosti, mít pochyby.

K celému komplexu takových opatření přibude i vhodný výběr protikandi­dátů, stejně jako likvidace těch nepohodlný­ch. Nejde totiž jen o to, zda Vladimir Putin vyhraje (o tom, byť ještě ani nepodal kandidatur­u, nikdo nepochybuj­e), ale i o to jak. A správný výsledek se neudělá sám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia