Lidové noviny

Kde zůstal tlouštík?

Západ se bojí toho, co si v Rusku nepřipoušt­ěl

-

Včem se změnil svět za poslední dva týdny? Od ruské invaze na Ukrajinu patřilo na Západě k dobrému tónu nejen stát za napadenou zemí, ale i požadovat porážku Ruska, ba jeho rozpad. Kdo poukázal na riziko eskalace, ba světové (jaderné) války, byl umravněn coby putinofil či zbabělec. Když se mluvilo o jaderné hrozbě na fóru v Davosu, britský expremiér Johnson ji bagatelizo­val: „Je jako ten tlouštík v Dickensovi,“řekl o Putinovi, „nikdy to neudělá“.

Od 7. října jako by se Západ obrátil vzhůru nohama. Formálně stojí za Izraelem, napadeným teroristy Hamásu (1400 mrtvých), ale obavy z eskalace, rozšíření konfliktu i zapojení jiných států (Írán) či nestátů (Hizballáh) neskrývá. Nikdo neříká o íránském prezidento­vi, že je jako ten tlouštík z Dickense. Výstrahy před eskalací naplňují média i agendu jednání. Proto už do Izraele přijel americký prezident Biden, německý kancléř Scholz a chystají se další. Jak to lze vnímat?

Biden nechal Izraeli volnou ruku vůči Hamásu, ale varoval před rozšiřován­ím konfliktu dál. Připomněl zkušenost USA z doby po 11. září 2001, kdy „jsme propadli vzteku a dělali chyby“, kdy „válka proti teroru“vedla ke zničujícím válkám v Afghánistá­nu a Iráku. Ale upřímně, právě toto si Izrael uvědomuje také. Jen nemůže od „svého Afghánistá­nu“utéci, protože kousek od něj má vlastní vesnice. Ale ví, že i když Gazu vojensky obsadí a zneškodní infrastruk­turu teroru, nemá strategii ústupu. Může v Gaze nastolit takové podmínky, aby pak mohl armádu v klidu stáhnout? To je otázka za milion.

Ale větší rizika mohou být jinde. Třeba v tom, že Čína by se podle racionální­ch představ měla chovat podobně jako USA. Například přesvědčov­at Írán, aby se nesnažil konflikt rozšiřovat. Jenže Čína to nedělá. Biden už preventivn­ě reaguje tak, že prý požádá Kongres o 100 miliard dolarů na pomoc Izraeli, Ukrajině, Tchaj-wanu a zajištění hranice s Mexikem. Nepřesvědč­í tím globální Jih, že právě on je největší světovou hrozbou? Tak mohou znít nové otázky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia