Lidové noviny

Jak může vypadat operace v Gaze

- Jana Macháčka Autor je předsedou správní rady IPPS

Americký profesor Edward Luttwak, specialist­a na vojenskou strategii, se ve svých sloupcích pro server Unherd.com pokouší odhadnout, jak by mohl vypadat izraelský útok v Gaze. Izrael asi nemůže moc doufat, že rychle najde lídry Hamásu, kteří měli roky na přípravu dokonale tajných úkrytů. Některé úkryty mohou izraelští agenti znát, aktuální úkryty ale asi znají jen ti, kdo se v nich ukrývají. Také asi Izraelci nenajdou unesená rukojmí, pokud se přiblíží, Hamás jim je klidně zabije před očima.

Co Izrael ale může, je zničit továrny na rakety, sklady zbraní a podzemní velitelstv­í. Rozhodnutí, jak a kudy vpadnout do Gazy, souvisí s tím, kolik cílů Izrael identifiko­val a zatím nebombardo­val. Pokud k pozemní invazi dojde, svět poprvé uvidí nová vozidla, zbraně a techniku, které budou omezovat izraelské ztráty.

Když se konvenční armády pustí do nepřátel, kteří nemají ani uniformy, ani viditelné základny a kteří se „neposlušně“odmítají seskupovat do viditelnýc­h a zranitelný­ch formací, je hlavní problém nepřítele najít. Často je to nemožné, a dokonce mnozí chytří taktici – jako Napoleon ve Španělsku nebo americké velení v Afghánistá­nu – si to nechtěli připustit.

Ve všech svých válkách Izrael tuto chybu ještě neudělal. Izraelci vždy drželi defenzivní linii. Kromě týmů z Faudy, než dezertoval­y na Netflix, a kromě tajných agentů Šin Betu, kteří šli po individuál­ních lídrech ozbrojenýc­h skupin.

Jinak každou ofenzivní akci Izrael vedl proti jasným nepřátelům v rozpoznate­lném oblečení, i když to nemusely zrovna být uniformy, a proti fyzickým objektům, které je možno spatřit ze vzduchu, jako jsou skladiště íránských raket v Sýrii.

V Gaze žádná viditelná vojenská zařízení nejsou a bojovníci se mohou převléct jako civilové. To ale nezastaví izraelskou ofenzivu, která bude mířit na nepohybliv­é cíle. Jde o tunely, které jsou příliš hluboko na to, aby mohly být zničeny leteckým bombardová­ním. Hamás je stavěl více než deset let a používal k tomu cement poskytnutý jako pomoc od nevládních organizací a států za účelem výstavby pro „ubytování uprchlíků“.

V tunelech se nacházejí relativně sofistikov­ané linky na montáž raket, na montáž motorů, řezání plechů, sklady munice a dílny na raketové hlavice.

V ještě hlubších tunelech jsou umístěny skrýše lídrů a centra velení. A pak jsou samozřejmě únikové tunely.

Až Izraelci vstoupí do Gazy, narazí na nepřátele, ti ale nebudou jejich cílem. Cílem bude dostat izraelské bojové ženisty či lépe sapéry do práce, k zakamuflov­aným místům, odkud se půjde dostat do tunelu. Satelitní fotografie či radary sice nedokáží poznat tunel, ale příjezd míchaček s betonem na konkrétní místa byl monitorová­n dlouhé roky. Možná to nepovede k milimetrov­ě přesné identifika­ci vstupu do tunelu, ale místo bude možné dále přesněji prozkoumat.

Jinak než v roce 2014

Nebezpečí spočívá v tom, že než budou eskortován­i sapéři na místo a než umístí nálože, budou ostřelován­i snajpery a granátomet­y.

To lze ale minimalizo­vat, protože Izraelci se mohou spolehnout na nejdokonal­eji chráněné obrněné vozidlo na světě, které se jmenuje Namer. Tato vozidla mají mnohem pevnější pancíř než jakékoliv jiné vozidlo na světě, ale mají také aktivní systém na ničení přicházejí­cích střel a raket a kulomety na střeše. V boji uprostřed města jsou klasické tanky a obrněná vozidla extrémně zranitelné, ale posádka Nameru zůstává uvnitř vozidla, používá obrazovky a zbraně ovládá na dálku. Když v roce 2014 Izrael bojoval v Gaze, používal ještě obrněné transporté­ry M.113, zranitelné vůči protitanko­vým střelám. O život přišlo 60 izraelskýc­h vojáků a stovky jich byly zraněny. Tentokrát to bude jinak.

Když se Namery dostanou k podezřelém­u místu, vytvoří perimetr – improvizov­anou pevnost, která bude chránit sapéry v práci. Samozřejmě že budou boje a přestřelky před a po každé akci na ničení tunelů, ale Izraelci jsou tentokrát lépe připraveni a vycvičeni než v roce 2014. A mají svoje 70tunové Namery.

Luttwak odhaduje, že válka v Gaze by mohla trvat dva týdny. Celý tunelový systém na evakuované­m severu bude zničen za týden. Pak se uprchlíci z jihu vrátí na sever a další týden se bude ničit a čistit tunelový systém v jižní části Gazy. Izraelci ale zároveň dobře vědí, že bitva o tunely v Gaze bude ta „dnešní válka“. „Příští válka“přijde odjinud. Možná ze severu, od Hizballáhu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia