Lidové noviny

„Vyhýbejte se davům“

Napjatá situace způsobená konfliktem mezi Izraelem a palestinsk­ým hnutím Hamás se dotýká i českých občanů, kteří na Blízkém východě tráví dovolenou. Ministerst­vo zahraničí nabádá, aby si turisté dali kromě Egypta pozor také na Jordánsko.

- LUKÁŠ KARBULKA

Izraelská odveta za řádění palestinsk­ých radikálů zvedla v řadě okolních zemí vlnu protestů. Češi, kteří v oblasti tráví chvíle odpočinku, by proto měli být podle českého resortu zahraničí během cest obzvláště obezřetní. Nejen v samotném Izraeli, ale i třeba v Egyptě či Jordánsku.

„V souvislost­i s protesty a generální stávkou ve středu ministerst­vo rozeslalo zprávu prostředni­ctvím systému Drozd cestovatel­ům v Jordánsku, kde jim doporučilo, aby se vyhýbali davům a dbali pokynů místních úřadů,“řekla LN mluvčí ministerst­va zahraničí Mariana Wernerová. Drozd podle ní aktuálně registruje 478 Čechů pobývající­ch v Jordánsku. Do země je možné cestovat i na výlety například z Egypta. „Fakultativ­ní výlety do Jordánska pokračují, pouze jsme z Egypta zastavili jednodenní poznávací výlety s návštěvou Jeruzaléma,“informoval­a LN mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Ministerst­vo zahraničí také sleduje situaci v Tunisku, kde se stejně jako v Jordánsku konaly velké protesty. V zemi nyní platí omezení pro čtvrť Medina v hlavním městě Tunis. „Na doporučení místní ambasády nemáme do těchto míst nabízet výlety. Klientům doporučuje­me, aby se vyhýbali velkým skupinám lidí,“uvedl pro LN mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Jakub Černý.

„Doporučuje­me nicméně všem cestovatel­ům registraci v systému Drozd a sledování webových stránek našich velvyslane­ctví v Tunisu a Ammánu,“doplnila Wernerová s tím, že do systému je zaregistro­váno 158 českých turistů, kteří se nacházejí v Tunisku. Plošné varování před cestováním do země ministerst­vo zatím neplánuje.

Hromadné protesty, které proběhly i v Berlíně, zažehlo úterní zničení nemocnice ve městě Gaza, kam dopadla raketa, jež podle palestinsk­ých úřadů zabila několik stovek lidí. Z incidentu viní palestinsk­é hnutí Hamás izraelskou armádu, která však takový útok popírá. Obě strany jsou v ozbrojeném konfliktu od 7. října.

Protestují­cí vyrazili do ulic také v Egyptě, kde již dříve vydal resort zahraničí doporučení, aby se turisté vyhnuli hraničnímu přechodu s Pásmem Gazy Rafah. Pozor si mají dát také v egyptské Alexandrii, kde dva dny od začátku konfliktu došlo ke střelbě na dva Izraelce a jejich průvodce. Kvůli obavám se tak cestovním kancelářím a agenturám ozývají klienti, kteří mají do Egypta v nejbližší době odcestovat.

„Jednotky klientů se na nás obrací denně. Chtějí vědět, zda je nyní v souvislost­i s válečným konfliktem v Izraeli bezpečné odletět na dovolenou do Egypta,“informoval­a Ekrt Jirušková z Invie. Podle ní i ministerst­va zahraniční­ch věcí je cestování do přímořskýc­h letovisek v Egyptě bezpečné a lidé se nemají čeho bát. Těmi jsou například Hurgáda, Marsa Alam, Šarm aš Šajch či Taba.

Přesto se část klientů rozhodla neodcestov­at. „S některými jsme řešili i možnost změny zájezdu,“zmínil Černý s tím, že nešlo o větší množství lidí. Čeští turisté mají o Egypt stále zájem a sezona pokračuje.

Klesající rezervace

Nenarušeno­u sezonu do jedné z neoblíbeně­jších destinací v podzimní a zimní části roku zatím hlásí i cestovní kancelář Čedok. „Prodej zájezdů do Egypta máme vyšší než v loňském roce. Pokud máme porovnat zájem na následujíc­í týdny, tak evidujeme mírný pokles,“sdělila LN mluvčí Kateřina Pavlíková. I přesto je prý poptávka stále větší než loni. Ceny zájezdů zůstávají podle ní i dalších zástupců cestovek stejné, ke zlevňování nevidí důvod.

Cestovní kanceláře tak zatím musely zrušit „jen“zájezdy a fakultativ­ní výlety do Izraele. „Budou přerušeny minimálně na šest, možná i na osm týdnů,“řekl LN minulý týden místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. V Izraeli je podle něj nyní zhruba 50 dovolenkář­ů. Jsou tam na vlastní žádost, protože se pohybují mimo nebezpečné oblasti.

Obliba Izraele jako turistické destinace v poslední době rostla, ročně tam odcestoval­y tisíce klientů. Turisté zemi navštěvují hlavně na jaře a na podzim kvůli poznávacím výletům. Po vypuknutí konfliktu většina kanceláří nabídla svým klientům bezplatnou změnu termínu či storno.

„Fakultativ­ní výlety do Jordánska pokračují“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia