Lidové noviny

Život je bláznivý

Před rokem tenistka Karolína Muchová strádala kolem 150. místa, teď se chystá na Turnaj mistryň

- STANISLAV KUČERA

Už příští týden v úterý by ráda odletěla do mexického Cancúnu, kde v neděli začne prestižní Turnaj mistryň pro osm nejlepších tenistek sezony. Podmiňovac­í způsob je v případě Karolíny Muchové nutný, neboť poslední zápas odehrála před více než měsícem v semifinále US Open a od té doby léčí zraněné zápěstí.

„Příprava není stoprocent­ní, ale snažíme se dělat, co můžeme. Na kurtu trávím hodně času, i když ne vždycky s raketou,“vysvětlila na včerejší tiskové konferenci.

Limituje ji zánět šlachy v pravém zápěstí, které si namohla právě v New Yorku, když před čtvrtfinál­e zkoušela jednu ze svých pověstných parádiček.

„K jejímu stylu patří, že pořád něco vymýšlí. Takových úderů dá na každém tréninku spoustu a nic se jí nestalo. Teď se to bohužel blbě sešlo,“přibližuje trenér 27leté Češky Emil Miške. A dodává, že kdyby nešlo o pozdní fázi grandslamu, jeho svěřenkyně by kvůli bolesti další výzvy vzdala.

Na US Open čtvrtfinál­e zvládla, načež podlehla pozdější šampionce Coco Gauffové. Za významný počin zaplatila zhoršením potíží, pak se vrhla na zotavování.

„Zkoušeli jsme hrát i nehrát, zápěstí jsme různě léčili,“osvětluje. „Ve čtvrtek ráno jsem od doktora dostala zelenou, že můžu hrát. Doufám, že do Mexika odletím a nastoupím tam.“

Aby si účast na hvězdné sešlosti pojistila, přihlásila se na akci WTA 500 v Čeng-čou, která se konala minulý týden. Do Číny dorazila, nicméně když zjistila, že její konkurentk­a Maria Sakkariová z boje o Cancún vypadla, účast

na poslední chvíli zrušila. „S týmem jsme dělali všechno pro to, abych hrát mohla, ale prostě to nešlo. Už jsme v hlavě měli, že jsem kvalifikov­aná, takže jsme zase letěli do Česka.“

Ještě předtím s Markétou Vondroušov­ou a Uns Džábirovou natočily video, jak si vychutnáva­jí potvrzení

výpravy do Mexika. „Byly jsme rády a pogratulov­aly si,“povídá Muchová.

Slavily hlavně s krajankou a rovněž členkou I. ČLTK Praha Vondroušov­ou, s níž je v poslední době pojí podobný osud.

„Zavzpomína­ly jsme, jak jsme minulý rok touhle dobou hrály turnaj ITF ve Shrewsbury, kde byly v hale asi tři stupně. A za rok se bavíme o tom, že jedeme na Turnaj mistryň. Život je bláznivý,“ohlíží se Muchová.

V jejím případě tato věta skutečně platí. V říjnu 2022 se pohybovala kolem 150. místa světového žebříčku, po vleklých zdravotníc­h komplikací­ch se marně škrábala vzhůru.

Se začátkem letošní sezony však zavelela k útoku na nejvyšší příčky. Probila se do finále Roland Garros a zmíněného semifinále US Open, díky dalším solidním výsledkům premiérově vystoupala do první desítky pořadí.

„Zatím životní sezona. Skončit mezi nejlepší osmičkou je pohlazení pro celý tým,“shrnuje.

Slovenský kouč Miške prozradil, že před antukovou částí roku si se svěřenkyní dali za cíl právě kvalifikac­i na Turnaj mistryň. „Splnili jsme ho, což je fantastick­é. Ale když už se tam dostala, byli bychom rádi, aby získala titul,“zasmál se.

Vzápětí zvážněl, když hovořil o nelogické volbě WTA, která osm elitních singlistek a deblových párů posílá do Mexika, zatímco hned dva dny po Masters startuje v Seville finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové.

„Nerozumím, jak se něco takového může stát,“diví se Miške.

„Cancún zní jako ráj a skvělé místo, ale je na druhé straně světa,“doplňuje Muchová. „Teď vrcholí asijská tour, pak budeme v Mexiku a další týden se hraje v Seville. Je to bláznivé. Ale věřím, že půjde o výborný turnaj. I když to vypadá, že tam zázemí staví na poslední chvíli.

O ambicích nepřemýšlí­m, všechny holky jsou unavené a stát se může cokoli.“Společně s Vondroušov­ou zatím plánují, že mexicko-španělský dvojboj podstoupí.

Muchová se na něj jako už tradičně nachystala hudebním zážitkem: v sobotu si v O2 areně užila vystoupení zpěvačky Ewy Farne.

„Jeden z nejlepších koncertů, na kterém jsem byla, a to chodím hodně často,“rozplývá se. „Líp jsem se naladit nemohla.“

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Aby to hrálo... Karolína Muchová se za tenisovou dřinu odměnila koncertem.
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Aby to hrálo... Karolína Muchová se za tenisovou dřinu odměnila koncertem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia