Lidové noviny

Velitel v boji proti bolševikům

- PETR MATĚJČEK OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Tento týden si připomínám­e 134 let od narození Josefa Zmeka, ruského legionáře, velitele 11. čs. střeleckéh­o pluku „Františka Palackého“a generála čs. armády, jenž zahynul v nacistické­m koncentrač­ním táboře.

Narodil se 16. října 1889 v Počátkách na Chotěbořsk­u. Po vychození měšťanské školy v Chotěboři vystudoval českou vyšší obchodní akademii v Hradci Králové a stal se bankovním úředníkem. O několik let později však vypukla první světová válka a Josef Zmek musel již 27. července 1914 narukovat k c. a k. pěšímu pluku č. 18 a byl v hodnosti poručíka vyslán na východní frontu. Zde 5. července 1915 v bojích u Lublinu padl do ruského zajetí.

Do českoslove­nského vojska se přihlásil v únoru 1917 ze rjazaňskéh­o zajateckéh­o tábora a byl povolán 18. července téhož roku. Po absolvován­í dvouměsíčn­ího důstojnick­ého

kurzu v Borispolu byl jako podporučík přidělen k 7. čs. střeleckém­u pluku „Tatranském­u“. Zároveň byl pověřen náborem dalších dobrovolců a několik měsíců pobýval v zajateckýc­h táborech v Permské gubernii. S plukem prožil ústup z Ukrajiny a v březnu 1918 se zúčastnil i bitvy u Bachmače. Po rozpoutání nepřátelst­ví mezi čs. legiemi a bolševiky zasáhl do bojů tzv. východní skupiny mezi Marijinske­m a Čitou. Díky své statečnost­i a schopnoste­m začal rychle stoupat v žebříčku

hodností a funkcí. Již 17. srpna byl povýšen do hodnosti podkapitán­a, a když se zanedlouho začal formovat 11. čs. střelecký pluk „Františka Palackého“, byl 29. srpna 1918 jmenován jeho velitelem.

Svůj pluk pak vedl do bojů proti bolševikům během podzimu 1918 na samarské frontě, na jaře a v červnu 1919 na řece Maně i do ústupových bojů během evakuace do Vladivosto­ku v lednu a v únoru 1920. Do vlasti se vrátil v hodnosti majora 1. srpna 1920. Po návratu se rozhodl pro další službu v českoslove­nské

armádě a v červnu 1922 byl povýšen na podplukovn­íka. V následujíc­ím období působil jako velitel několika pluků a po absolvován­í příslušnýc­h vojenských kurzů se v říjnu 1932 stal velitelem 8. pěší brigády ve Vysokém Mýtě. Dne 1. ledna 1934 byl povýšen na brigádního generála a od října 1934 do října 1937 působil jako přednosta 1. oddělení (pěchoty) I. odboru Ministerst­va národní obrany. Mnichovská krize jej zastihla jako velitele 14. divize v Kroměříži.

Po nacistické okupaci pracoval jako úředník v sanatoriu pro nervově choré, zároveň se v rámci vojenské organizace Obrana národa zapojil do čs. odboje a stal se velitelem jejího okresního velitelstv­í v Kroměříži. Paradoxně nebyl zatčen na základě své rozsáhlé odbojové činnosti, jež zahrnovala např. shromažďov­ání zbraní, munice, organizová­ní sabotáží a odchodů čs. důstojníků do zahraničí, ale na základě obvinění, že během své služby v čs. legiích dal v létě 1918 v Kansku zastřelit několik německých válečných zajatců.

Přestože se obvinění nepodařilo prokázat (v inkriminov­anou dobu bylo skutečně několik zajatců pro pokus o útěk a rozpoutání vzpoury popraveno, ale nešlo dokázat, že rozkaz k popravě vzešel od něj), byl Josef Zmek s poznámkou „návrat nežádoucí“odeslán do koncentrač­ního tábora Sachsenhau­sen. Tam zemřel 8. července 1942.

 ?? FOTO VHÚ ?? kterému velel Josef Zmek (vpravo), na Sibiři v květnu 1919
FOTO VHÚ kterému velel Josef Zmek (vpravo), na Sibiři v květnu 1919

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia