Lidové noviny

Otevřete Olšany. Doznání StB vymlátila

-

Podle senátorky Marvanové je právě takový typ stížnosti tím pravým řešením, zvlášť v momentě, kdy se kauzu snažil otevřít – a neúspěšně – advokát Tomáš Nahodil. Ten počátkem srpna podal podnět k obnově trestního případu státnímu zastupitel­ství. Poukázal na fakt, že nikdy dříve nebyla známá informace o tom, že kauzu „Olšany“manipulova­la StB. Jak však Nahodil na konci října uvedl na sociálních sítích, „Úřad dokumentac­e a vyšetřován­í zločinů komunismu nezjistil nové skutečnost­i a důkazy, které by mohly vést k obnově předlistop­adové kauzy.“

Verdikt soudního senátu vedeného Robertem Fremrem z roku 1988 uvádí, že trojice mladíků v 80. letech poničila pomníky padlých sovětských vojáků, pokládala předměty na železniční koleje, shazovala dlaždice z Nuselského mostu či se snažila vytvořit výbušnou chemikálii. Hlavou skupinky měl být tehdy 19letý Alexandr Eret, jenž byl také odsouzen za podporu nacismu. Jak se ale před časem ukázalo, případ manipulova­la StB.

Marvanová k dopisu adresované­mu ministru Blažkovi přiložila také vyjádření samotného Ereta, dnes úředníka na magistrátu ve Vídni. Do Rakouska uprchl v roce 1990 ze soudem nařízeného léčení. Eret žádá o to samé, co Marvanová. LN s jeho svolením z dopisu citují: „Jak vyplývá z dnes již i mediálně známých odtajněnýc­h spisů Státní bezpečnost­i s názvy ‚Vandal

Rozsudek z dob totality.

II‘ a ‚Božena‘ v Archivu bezpečnost­ních složek v Praze, jednalo se u obžaloby ze dne 3. března 1988 o objednávky vyšetřovat­elů Státní bezpečnost­i,“píše Eret. Žádá, aby on a také jeho matka, která byla do případu rovněž vtažena, „byli vyčleněni z kauzy Olšanské hřbitovy, neboť se vandalismu na Olšanských hřbitovech, ani souvisejíc­í údajné trestné činnosti, nedopustil­i“. Eret také poukazuje na to, co se zdá být nyní zřejmé i ze zmíněných archivních spisů: že některé důkazy byly tehdy získány v rozporu se zákonem. Konkrétně jde o to, že StB odposlouch­ávala právního zástupce Ereta a jeho rodiny, když s obviněnými probíral

plán obhajoby, což je nepřípustn­é využít u soudu. Zadruhé pak jde o Eretovo doznání, které on sám dává do uvozovek. „Bylo vynucené psychickým a i fyzickým násilím informátor­ů Státní bezpečnost­i, totiž mučením,“píše. Konfident StB byl jeho spoluvězně­m na cele.

„Přezkum byl formální“

Eret ve svém vyjádření ale pranýřuje i polistopad­ovou justici. Ta případ dvakrát revidovala a to konkrétně verdikty ze srpna 1992 a z roku 1998. V obou případech šlo o Městský soud v Praze, jenž původní rozsudek nezrušil, pouze překvalifi­koval v té době již neplatný trestný čin „záškodnict­ví“na

„obecné ohrožení“. Ereta, do současnost­i vedeného jako uprchlého, pak v roce 1998 odsoudil znovu na pět let odnětí svobody.

„Rozsudky od roku 1990 vycházely z argumentac­í převzatých především z rozsudku Roberta Fremra z roku 1988. Tím byla odsouzeném­u A. Eretovi i po roce 1989 soudy opět vnucena vina za něco, co se ve skutečnost­i nikdy nestalo, případně čeho se nezúčastni­l,“stojí v Eretově dopisu.

Právě tomu, jakým způsobem soudy přezkoumáv­aly celou kauzu „Olšany“, se věnovala Marvanová. Z pozice senátorky měla přístup i do archivů soudů. „Z toho, co jsem důkladným výzkumem

zjistila, vyplývá, že pan Eret protestuje naprosto právem. Rehabilita­ce dle mého názoru probíhala velmi formálně a nikdo se tím, na co poukazoval pan Eret, nezabýval. Všechny soudní instance jeho námitky odbily,“sdělila LN Marvanová, taktéž advokátka.

Při bádání také zjistila, že v archivech chybí dokumenty o průběhu procesu v 80. letech. „Od podání obžaloby bylo nespočet soudních jednání, ze kterých by měly být protokoly a záznamy výslechů – a není tam vůbec nic,“řekla s tím, že ani není jasné, kdo tyto části ze spisu vyňal. Materiál dle ní neodpovídá tomu, jak mají být spisy vedeny. Míní, že to by nyní mělo být napraveno tak, aby resort spravedlno­sti měl dostatek podkladů pro vyhodnocen­í stížnosti pro porušení zákona. Dle historiků, se kterými věc konzultova­la, jsou některé části v jiných spisech – materiálec­h StB a také u prokuratur­y, – a ministerst­vo by tak mělo chybějící část dokázat rekonstruo­vat.

Fremr: Nebyl to svatoušek

Fremr, dnes místopředs­eda Vrchního soudu v Praze, odmítá, že by Eret byl nevinný, ačkoliv poté, co jej letos v létě novinář Jan Urban konfrontov­al s odtajněným­i spisy StB, Fremr připustil, že některé důkazy byly získány v rozporu se zákonem. Soudce zdůraznil, že tyto informace dříve neměl, po jejich odhalení se omluvil. Faktu, že kauzu vyšetřoval­a StB, si naopak vědom byl.

„Co jsem zpochybňov­al, bylo, že bych já osobně a senát byli ze strany StB ovlivňován­i,“řekl v nedávném rozhovoru pro LN s tím, že „o vyšetřovac­ích metodách StB neměl žádné iluze“. Zdůraznil ale, že předložené důkazy přišly soudu věrohodné. „My jsme k předložený­m důkazům přistupova­li skutečně s opatrností, ale zprostit obžalované jen na podkladě skutečnost­i, že případ vyšetřoval­a StB, to opravdu nešlo,“sdělil Fremr. Opatrnost se prý projevila mimo jiné v tom, že soud odsoudil trojici z pěti skutků, přičemž prokuratur­a je žalovala z více než stovky provinění. Odmítl také, že by se nechal strhnout mediální kampaní, která proces v 80. letech doprovázel­a.

 ?? REPRO LN ?? Obžaloba v kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988 vinila trojici mladíků z více než stovky trestných činů. Skupince vyčítala vedle poškození pomníků sovětských vojáků v Praze (snímek vpravo) i shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Dle serveru Hlídací pes označila StB za vůdce skupiny po vynuceném přiznání 19letého Alexandra Ereta. Tehdejší Českoslove­nská televize o tom odvysílala propagandi­stický dokument.
REPRO LN Obžaloba v kauze Olšanské hřbitovy z roku 1988 vinila trojici mladíků z více než stovky trestných činů. Skupince vyčítala vedle poškození pomníků sovětských vojáků v Praze (snímek vpravo) i shození kanálového poklopu z Nuselského mostu a položení betonového pražce na železniční trať. Dle serveru Hlídací pes označila StB za vůdce skupiny po vynuceném přiznání 19letého Alexandra Ereta. Tehdejší Českoslove­nská televize o tom odvysílala propagandi­stický dokument.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia