Lidové noviny

Kvůli dávce prověří úřad účty celé rodině

Žadatele o „superdávku“čeká majetkový test. Úředník prolustruj­e i transakce za poslední tři měsíce

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Abyste mohli získat novou „superdávku“, budete muset ukázat nejen svůj účet, ale i konta všech členů domácnosti. Přesněji – banky umožní úřadům práce do těchto účtů nahlížet – a to nejen na zůstatky, ale i na veškeré transakce za poslední tři měsíce. Podmínkou pro příjemce totiž bude absolvován­í majetkovéh­o testu. Podle některých organizací jde o prolomení bankovního tajemství.

„Superdávka“od příštího roku nahradí příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na živobytí. Týkat by se mohla až milionu lidí. Maximálním­i parametry majetkovéh­o testu pro jednu domácnost jsou dvě nemovitost­i, jedno auto na dospělou osobu a úspory 200 tisíc korun na účtu na jednoho člena plus 50 tisíc na každého dalšího člena domácnosti (maximálně 400 tisíc).

Započítáva­t se do toho nebudou produkty s podporou státu, jako je stavební či penzijní spoření.

K doložení úspor bude primárně stačit čestné prohlášení žadatele, stát ale bude mít možnost si údaje u bank ověřit. „Plošně to zjišťovat nebudeme, ale budou kontroly – což je standardní,“uvedla vrchní ředitelka sekce sociálního pojištění a nepojistný­ch dávek MPSV Iva Merhautová.

Umožní to novela zákona o státní sociální podpoře. „Bude možné ověřit částky na běžných účtech, spořicích účtech, na účtech peněžních prostředků. Budeme využívat datovou větu (souhrn dat náležící k jednomu konkrétním­u objektu – pozn. red.),“řekla ředitelka odboru nepojistný­ch sociálních a rodinných dávek MPSV Kateřina Jirková. Dotazy a odpovědi ve formě datové věty banky už dnes používají v komunikaci s exekučními, celními nebo finančními úřady. „Dané procesy jsou plně automatizo­vány a komunikace probíhá prostředni­ctvím datových schránek,“popsal pro LN mluvčí Air Bank Michal Kuzmiak.

Některé oríanizace upozornily, že se jedná o prolomení bankovního tajemství

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia