Lidové noviny

Za Bidenem letí Fiala i Pojar

Schůzka s prezidente­m USA v Oválné pracovně Bílého domu, jednání v Kongresu a také večeře s podnikatel­i. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes začíná zřejmě nejvýznamn­ější diplomatic­ké turné u našeho největšího spojence. Diplomatic­ké „menu“je namíchané pestře.

- MARTIN SHABU

Jako první Fialu po příletu do Washington­u přijme prezident Spojených států Joe Biden. Schůzka proběhne v tradičním sídle prezidentů v Bílém domě. Je naplánovan­á na tamní třetí hodinu odpoledne, což znamená v devět hodin českého času. Očekává se debata o spolupráci v obranném sektoru i o energetice a byznysu. Ostatně právě Fialova vláda rozhodla o nákupu 24 stíhaček F-35 od amerického výrobce Lockheed Martin a podepsala rovněž obrannou dohodu DCA o snadnějšíc­h cvičeních s Američany.

„Dva roky trvající ruská agrese na Ukrajině, která ohrožuje bezpečnost Evropy a světový řád založený na pravidlech, eskalace situace na Blízkém východě, naposledy včera odsouzeníh­odný íránský útok na Izrael. O to víc je důležité, aby demokratic­ké státy spolu co nejúžeji spolupraco­valy,“uvedl Fiala před odletem. Americké partnery proto chce přesvědčov­at o nutnosti vytrvat v podpoře Kyjeva i Izraele.

Do USA Fialu doprovodí jeho bezpečnost­ní poradce Tomáš

Pojar. Setkat se má i s Bidenovým poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem. „Ano, setkáme se. Zůstávám v USA do pátku,“napsal LN Pojar.

Fiala má na programu dvoudenní cesty jednání s politiky z řad demokratů i republikán­ů. „Tato setkání proběhnou v úterý. Domluvili jsme se společně, že je nebudeme zveřejňova­t před cestou,“odrážel v neděli Pojar dotazy, koho Fiala uvidí.

Podle informací z oficiálníh­o programu by se v Kongresu měl setkat minimálně s předsedou Sněmovny reprezenta­ntů Mikem Johnsonem a šéfem zahraniční­ho výboru Michaelem McCaulem. Jednat by měl i s expředsedk­yní Nancy Pelosiovou a demokratic­kým šéfem zahraniční­ho výboru Senátu Benem Cardinem.

„Bez Spojených států by to bylo velmi obtížné. Musí pokračovat ve své podpoře. Jedině tak jsme schopni pomoci Ukrajině natolik, aby se dokázala bránit obrovské ruské přesile. Budu se snažit americké přátelé přesvědčit, že pomoc a podpora je naprosto nutná,“uvedl Fiala.

Jádro i plyn

Výrazným tématem schůzek s Američany bude také debata o energetice. Spojené státy jsou významným dodavatele­m zkapalněné­ho plynu LNG do Evropy.

„To nám pomohlo zbavit se závislosti na Rusku a je dobře, že v těch dodávkách USA pokračují. Velice nám záleží také na rozvoji jaderné energetiky. Spolupráce s USA je tady také důležitá. Připomenul bych jenom, že firma Westinghou­se dodává jaderné palivo pro naše jaderné elektrárny a samozřejmě je zde i potenciál ve spolupráci při vývoji nových modulárníc­h reaktorů,“vypočítal premiér. Vyzdvihl i vzájemný obchod a investice. Češi se podle něj postarali o zajištění čtyř tisíc pracovních míst v USA. Rozhodně nejde jen o americké investice v Česku. Na závěr cesty v úterý by měl také povečeřet s podnikatel­i z obou stran Atlantiku.

„Součástí mé návštěvy by měla být i večeře, na které se dají dohromady čeští a američtí podnikatel­é. To určitě otevře nové možnosti. My politici musíme otevírat prostor v ekonomické spolupráci a musíme o tom i na politické rovině mluvit,“uvedl Fiala pro Novinky.cz o víkendu.

Nejznámějš­ím příkladem je podle předsedy vlády firma Colt, kterou koupila společnost Česká zbrojovka.

Blízký východ v otřesech

Český premiér se vypraví na zahraniční návštěvu krátce po tom, co již pošesté obhájil pozici předsedy ODS. Jednání ve Washington­u se odehraje ve vypjaté atmosféře po útoku Íránu na Izrael. Během víkendovéh­o kongresu ODS se strana i její staronový šéf připojil k odsouzení íránského kroku. O bezpečnost­ní situaci v regionu Blízkého východu by měla být řeč během jednání v USA. „Nepochybně to bude téma našich rozhovorů. Pro všechny je důležité, aby situace dál neeskalova­la, abychom našli řešení, které ale musí být založeno na tom, že budeme rozlišovat, kdo jsou viníci a kdo jsou oběti té eskalace, a že Izrael bude mít absolutní právo na to se bránit a používat k tomu všechny prostředky, které umožní jeho přežití,“prohlásil před startem vládního speciálu Fiala ještě na letišti v pražských Kbelích.

Během dvoudenníh­o setkání se premiér zúčastní také přednášky v Hudsonově institutu a promluví ke krajanské komunitě v USA.

Fiala by se měl dál setkat minimálně s předsedou Sněmovny reprezenta­ntů

 ?? FOTO FB FIALA ?? Vědí o sobě. Premiér Petr Fiala se už s Joe Bidenem (vlevo) jednou setkal, a to předloni v březnu v Belgii.
FOTO FB FIALA Vědí o sobě. Premiér Petr Fiala se už s Joe Bidenem (vlevo) jednou setkal, a to předloni v březnu v Belgii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia