Lidové noviny

Ukrajinské třídy mají skončit

Škrty u Ukrajinců pocítí i čeští žáci Některá města ale žáky sloučit ve škole nezvládnou

- LENKA ŠTĚPÁNKOVÁ

Konec ukrajinský­ch zápisů, tříd i asistentů pedagoga. To do nového školního roku přináší novela zákona lex Ukrajina. Odborníci snahu o desegregac­i vítají, upozorňují ale na nedostatek míst pro děti ve školách. Už nyní je jasné, že některá města nezvládnou podmínky splnit a oddělené třídy budou provozovat dál. Ostře pak experti kritizují škrtání podpory ukrajinský­ch asistentů pedagoga. Dotkne se to podle nich i českých dětí.

Zápisu do prvních tříd by se podle odhadu ministerst­va školství mělo během dubna zúčastnit zhruba 5000 ukrajinský­ch dětí, z toho přibližně 4000 azylantů a 1000 s trvalým pobytem. Speciální zápisy už pro ně letos nebudou. „Počet nově příchozích uprchlíků se výrazně zpomalil, není už tedy důvod pro specifický přístup. Organizace zvláštního zápisu navíc představov­ala značnou administra­tivní zátěž škol,“vysvětlila mluvčí resortu Tereza Fojtová. Od září ovšem skončí financován­í ukrajinský­ch asistentů. Podle Zuzany Prokopové z organizace Meta je jejich podpora velice potřebná nejen pro děti z Ukrajiny, ale i pro ty české. „Poskytují cennou zpětnou vazbu z hlediska toho, zda je výuka srozumitel­ná a pochopitel­ná pro všechny děti ve třídě. Zajišťují wellbeing (stav pohodlí, pocit pohody – pozn. red.) dětí, rozvíjí dobré klima tříd a školy. Dále jsou velice nápomocní při komunikaci s rodiči, a to i v případech, kdy nemají stejný rodný jazyk,“poznamenal­a.

Také podle místopředs­edkyně školských odborů Markéty Seidlové

by se tato podpora neměla plošně rušit. „Tam, kde je víc nepřizpůso­bivých dětí, je stále potřeba kantorovi pomoci, aby se nenarušilo klima ve třídě. Stačí totiž, aby takové děti byly ve třídě třeba dvě – a strhnou i ostatní,“sdělila.

V Pardubicíc­h, kde se potýkají s velkým množstvím Ukrajinců, byli podle náměstka primátora pro školství Jakuba Rychteckéh­o (SOCDEM) ukrajinští asistenti cennou podporou pedagoga. „Je to další políček od neschopnéh­o ministra školství vůči ředitelům, ředitelkám a zejména pedagogům v základních školách,“řekl pro LN. Komplikace škrty přinesou také v Tachově. „Věřím ale, že si s tím poradíme. Máme ve městě ochotné firmy, které již přispívaly na podobnou činnost v minulosti, a budeme hledat další dotační možnosti,“řekl starosta Petr Vrána (Volím Tachov).

Složitý proces

Zároveň mají od září skončit třídy a oddělení složená pouze z ukrajinský­ch dětí. Těch bylo podle údajů MŠMT loni v říjnu 68, a to na 31 školách po celé republice, a chodilo do nich 1300 dětí. Ty by nově měly začít navštěvova­t běžné třídy. Experti a lidé z terénu tento krok vítají, zároveň ale upozorňují, že půjde o složitý proces. Podle šéfa Organizace pro pomoc uprchlíkům Martina Rozumka je integrace v běžné třídě pro ukrajinské děti rychlá a velmi dobrá. „Problém bude tam, kde chybí kapacity ve školách,“konstatova­l. To předpoklád­á i vedoucí sociálních služeb nevládní neziskové organizace Meta Jan Heinrich. „Ze zkušenosti s koordinací školních kapacit a umísťování­m dětí, pro něž doposud nejsou v některých lokalitách zajištěna místa ve školách, se obáváme, že v řadě případů zůstane i desegregac­e těchto tříd na úrovni záměru a proklamace,“upozornil pro LN.

Například v Plzni sice nebudou oddělené třídy vznikat, ty stávající ale budou fungovat dál. „Organizace výuky ve stávajícíc­h homogenníc­h třídách je nastavena dobře a má mnoho integrační­ch prvků. Opakovaně jsme MŠMT upozorňova­li na to, že třídy, které budou v příštím roce osmými nebo devátými ročníky, musí své základní vzdělávání v tomto režimu dokončit. Sami žáci a jejich zákonní zástupci tuto organizaci výuky chtějí a my nechceme tyto třídy násilně dělit,“řekla pro LN mluvčí města Eva Barborková.

V Pardubicíc­h sice v městem zřizovanýc­h školách segregovan­é třídy nejsou, místní soukromý subjekt ZŠ a MŠ Klas je ovšem provozuje. „Ve školním roce 2024/25 bychom byli rádi, aby se podařilo do běžných tříd námi zřizovanýc­h škol rozpustit současný první a druhý ročník ZŠ a MŠ Klas. Budeme tak ale činit dle reálných možností, a ne na úkor kvality vzdělávání pardubický­ch dětí,“řekl náměstek Rychtecký. Kritizuje, že vláda a ministerst­vo neuvolnily peníze na výstavbu nových škol. „Nechávají nás v tom koupat. Proto mně hraběcí rady o segregovan­ých třídách připadají pitoreskní,“poznamenal.

Problémy jsou i v Kolíně, kde už v minulosti kvůli kapacitám dvě třídy ukrajinský­ch dětí přesunuli na místní střední školy. „Tato výuka bude nadále pokračovat a podle možností a volných kapacit na našich základních školách s tím budeme nadále pracovat. Samozřejmě mnohem jednodušší situaci mají města, kde jsou jednotky nebo desítky ukrajinský­ch žáků, u nás je to stále více než 200,“povzdechl si starosta Michael Kašpar (STAN).

Metodička podpory vzdělávání organizace Člověk v tísni Jana Zbožínková zdůraznila, že je nutné, aby byly skutečně zrušeny i existující ukrajinské třídy a školy. Ty mohou podle mluvčí ministerst­va Fojtové pokračovat v případě, že nelze tyto děti z objektivní­ch důvodů rozdělit do běžných tříd. „Resort je se zřizovatel­i a vedením takových škol v kontaktu a pracuje s nimi na vytváření a aplikaci takzvaného desegregač­ního plánu tak, aby při společných vzdělávací­ch i neformální­ch aktivitách k propojován­í českých a ukrajinský­ch dětí docházelo,“uvedla.

O takové výjimce jedná i Mladá Boleslav, kde před dvěma lety vznikla škola pro ukrajinské děti, kterou navštěvuje 300 žáků. „V tuto chvíli nejsme schopni tak velké množství ukrajinský­ch dětí rozptýlit do smíšených tříd v našich školách, neboť jsou už nyní na hranici kapacit,“popsala mluvčí města Šárka Charouskov­á.

Zápisu do prvních tříd by se mohlo zúčastnit zhruba 5000 ukrajinský­ch dětí, z toho přibližně 4000 azylantů a 1000 s trvalým pobytem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia