Lidové noviny

AI začne ovlivňovat volby

Velké jazykové modely nám přerostou přes hlavu, může se to stát už při souboji v USA

- JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Vkomentáři pro Bloomberg se hvězdný historik Niall Ferguson tentokrát zabývá otázkami spojenými s tím, jaké dopady bude mít revoluce umělé inteligenc­e na politiku a geopolitik­u. První otázka se týká nadcházejí­cích amerických prezidents­kých voleb. AI do nich asi vstoupí. V roce 2012 pomohl Google Obamovi, o čtyři roky později pomohl Facebook Trumpovi, v roce 2020 pomohly všechny sociální sítě Bidenovi díky jednostran­né moderaci obsahu.

Robot imitující hlas Bidena

Velké jazykové modely mají politický potenciál. Mohou garantovat obrovské kvantity obsahu bez lidského dohledu včetně úplně falešných telefonátů a videoklipů. Už jsme mohli slyšet první „robocalls“imitující Bidenův hlas v primárkách ve státě New Hampshire. Lze si jen těžko představit, že by to šlo nějak snadno zakázat. Některé studie ukazují, že respondent­i považují výstup velkých jazykových modelů na konkrétní téma za stejně důvěryhodn­ý jako materiál na stejné téma z The New York Times. Nebo se ukázalo, že AI systémy dokážou zahltit legislativ­ce a vládní agentury náloží falešné zpětné vazby od voličů. Studie také ukazují, že i když si jsou lidé vědomi existence podvodných deepfake videí, neznamená to, že se je naučí rozpoznat. Spíše ztratí důvěru ke všem videím, tedy i k těm pravým. Volby asi zvýší veřejný tlak na regulaci, zvláště pokud si jedna strana bude myslet, že ta druhá získala díky AI výhodu.

Co se regulace AI v USA týče, tak prezident Biden vydal exekutivní příkaz, který vyjmenováv­á priority regulace AI. Firmy, jež vyvíjejí AI systémy, které by mohly ohrozit národní bezpečnost, na sebe mají upozornit federální orgány a samy provádět bezpečnost­ní testy a o jejich výsledcích informovat vládu. Bidenův dekret nenařizuje povinnost žádat o státní licenci, když budu chtít budovat velký AI model. To mimochodem navrhoval šéf firmy OpenAI Sam Altman. Ten volá po vzniku nové federální agentury, která bude vývoj AI licencovat. Jak to bude s prezidents­kým dekretem v praxi, záleží na tom, jak moc ho budou federální úředníci vymáhat a jak vstřícné budou technologi­cké firmy vůči státu.

Několikale­té zpoždění regulací

V Kongresu se rodí nadstranic­ký zákon, sponzorova­ný senátorem za Demokratic­kou stranu Richardem Blumenthal­em a Joshem Howleym, senátorem ze republikán­y. Klíčovým stavebním prvkem návrhu je, že na AI se nebude vztahovat článek 230 zákona o slušné komunikaci. Podle tohoto článku nejsou sociální sítě odpovědné za šířený obsah, ale na umělou inteligenc­i a velké jazykové modely se to vztahovat nemá. Z toho vyplývá, že firmy mají být zodpovědné za šíření škodlivého AI obsahu. Dalším prvkem má být, že vývojáři a poskytovat­elé AI mají uživatele předem upozornit, že vstupují do interakce s umělou inteligenc­í. Návrh vytváří pravidla pro ochranu dětí a umožňuje uživatelům mít přehled o tom, jak je nakládáno s jejich osobními údaji. Deepfake videa mají být označena a transfer AI technologi­í z Číny má být přísně omezen.

Bude podobná legislativ­a schválena? Podle Fergusona asi ne. Historie Kongresu napovídá, že regulace nových technologi­í postupuje v USA velmi pomalu. Mezi vynálezem železnice a první federální regulací uplynulo 62 let. U telefonů to bylo 33 let. U rozhlasu 15 let a u internetu 13 let. Výjimkou je jaderná energie. Tady bylo zpoždění jenom čtyři roky.

Studie ukázaly, že systémy umělé inteligenc­e dokážou zahltit legislativ­ce a vládní agentury náloží falešné zpětné vazby od voličů

Pozor, obsah vytvořila AI

Evropa je, jak známo, mistr světa v regulaci, a nikoli ve vynálezech. Evropská komise už má regulaci AI hotovou. Má být formálně schválena koncem roku a začne platit v roce 2026. Evropská legislativ­a dělí AI na čtyři úrovně podle toho, jaké nebezpečí a hrozby může představov­at pro zdraví, bezpečnost a základní práva. Některé věci jako biometrick­é sledování a sociální bodování jsou zakázány rovnou. Vzdělávání, hraniční kontroly a vymáhání práva jsou označeny za vysoce rizikové oblasti. Uživatel musí být vždy upozorněn, že obsah vytvořil robot.

Evropané chtějí v AI opakovat prosazení ochrany osobních údajů GDPR. Mnoho neevropský­ch zemí tato pravidla adaptovalo, protože jejich firmy chtějí prodávat na evropském trhu. Od roku 2018 rozdala EU 4,5 miliardy dolarů na pokutách kvůli porušení GDPR. Velké americké technologi­cké firmy se ale většinou brání litigací (soudně – pozn. red.). Ferguson se ale obává, že Evropané nebudou úspěšní jako autoři globálních standardů pro AI. Prakticky žádná velká AI firma odtud nepochází. Výjimkou je francouzsk­á Hugging Face.

Dosáhnout dohod o globálním omezování umělé inteligenc­e na způsob regulace jaderných zbraní se asi nepovede. Závody mezi USA a Čínou budou zrychlovat. Fascinujíc­í je otázka spotřeby energie. Alarmisté varují, že AI si vyžádá čtvrtinu světových energetick­ých zdrojů už v roce 2030. Skeptici mluví o 4,5 procentech. Ale i to je hodně. Datacentra budou převážně v USA, kde se už dnes ví, že v roce 2027 AI spotřebuje 14,7 procenta veškeré energie.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia