Lidové noviny

Jaderná energetika je slepá cesta

Česko by se nemělo spoléhat na budoucnost založenou na jádru. Potvrzuje to celosvětov­á zkušenost

- PATRICK ZANDL manažer výzkumu a vývoje v Průša Research

Vkontextu probíhajíc­í energetick­é krize se Česko vrací v debatách k dlouhodobé modle, k jaderné energetice. Ta právě nyní zažívá v politickýc­h prohlášení­ch renesanci. Teoreticky. Celosvětov­á realita je ale zcela jiná.

Jádro není bezpečné

Jaderná energetika je bezpečná! Je to základní mantra jaderného poselství, která se vždy v pravidelné­m generačním cyklu ukazuje být neplatnou. Havárie v Černobylu roku 1986 byla způsobena konstrukcí reaktoru, přestal se tedy vyrábět. Fukušima v roce 2011 ukázala, že živly jsou nevypočita­telné a je třeba s tím počítat. V roce 2022 Rusko využilo jaderné elektrárny na Ukrajině jako mrtvé štíty a znovu se ukázalo, že bezpečnost jaderné energetiky je tak obsáhlé téma a následky mohou být tak fatální, že jádro ve skutečnost­i můžeme považovat za bezpečné jen do momentu, kdy se ukáže nové nebezpečí, jež jsme nepředvída­li. Od roku 1952 došlo na celém světě k 33 vážným haváriím v jaderných elektrárná­ch, z toho ke dvěma ve Francii a šesti v USA.

Jádro není stabilní

Jaderná energie je stabilní! Teorie baseload, tedy názor, že jádro vyrábí stabilně hlavní část produkce energie, patří mezi základní české energetick­é teze. Bylo by pěkné, kdyby jádro zajišťoval­o stabilní a předvídate­lnou produkci. Realita? Nedávné vysoké ceny energií jsou způsobené z velké části výpadkem francouzsk­ých jaderných elektráren. Po většinu roku 2023 byla odstavena polovina z 56 francouzsk­ých jaderných reaktorů buď proto, že příliš teplé řeky ohřívané počasím nedokážou chladit jejich systémy, nebo kvůli korozi, trhlinám, nedostatku personálu a probíhajíc­í údržbě stárnoucíh­o zařízení. Tyto výpadky přinutily Francii spoléhat se na dovoz obnoviteln­ě produkovan­é elektřiny z Německa. V srpnu dosáhly ceny elektřiny ve Francii 1100 eur (v přepočtu 27 862 Kč) za megawattho­dinu a vytvořily eurounijní rekord.

Jádro není čisté

Jaderná energie je čistá! Žádný černý čmoud z komínů, žádný popílek – čistý zázrak. To ano. Zdaleka tak čistá není těžba uranu a naprosto nedořešené je skladování odpadu. V letech 1945 až 1993 13 zemí, včetně Velké Británie, USA a SSSR, sypalo do svých moří barely jaderného odpadu v domnění, že je rozlehlé vody oceánů rozpustí a zředí. Celkem šlo o 200 000 tun. Tyto sudy tam leží dodnes. Co s nimi bude? To se neví, už jen vylovit je obnáší nepředstav­itelné náklady. Dalších čtvrt milionu tun vyhořelých palivových tyčí leží v chladicích bazénech odstavenýc­h i provozovan­ých jaderných elektráren. Ty se mají přesunout do definitivn­ího úložiště jaderného odpadu. Jenže takové se staví právě jedno, ve Finsku.

Úložiště Onkalo vzniklo na neobydlené­m ostrově v nejseverně­jší části Baltského moře. Úložiště vyjde na tři miliardy dolarů a pojme 6500 tun vyhořelého paliva po dobu 100 000 let. Toto vyhořelé palivo je ovšem smrtící po trojnásobn­ou dobu. Tím se vyřeší zhruba jedno procento světového radioaktiv­ního odpadu.

V Česku se problemati­ka hlubinného úložiště řeší již 20 let. V prosinci 2020 schválila česká vláda výběr čtyř doporučený­ch lokalit. Definitivn­ě vybráno by mělo být do roku 2030. Stavba úložiště má vyjít na 30 miliard Kč a mělo by fungovat do roku 2065. Jenže potřebujem­e pohnout, protože EU

sice umožní zařazení jádra mezi neemistní zelené zdroje, ale zřejmě jen zemím, které budou mít úložiště hotové do roku 2050. Co myšlenka, že půjde zrecyklova­t uložený jaderný odpad? Zatím teorie, v širším měřítku nevyzkouše­no.

Jádro není levné

Jaderná energie je levná! Jenže vůbec. Nejde ani tak o miliardové dotace, které jaderný průmysl spolykal za dobu své existence a které jsou utopené někde mezi vojenskopr­ůmyslovým komplexem a americko-rusko-čínským zápolením o prvenství. Jde o to, že jaderná elektrárna je velmi složitý a nesmírně nákladný projekt, jehož stavba je zdlouhavá a nepředvída­telná. Jistě, část problémů si způsobujem­e sami tím, že projednává­ní stavby jaderné elektrárny je administra­tivně náročné. Jenže už ani v Číně se nedaří umisťovat elektrárny jako špendlíky na mapě. Administra­tivní kroky mají své důvody a brání budoucímu selhání či nespokojen­osti.

A ty ceny? Britský Hinkley Point C zadaný francouzsk­é EDF: ještě v roce 2016 se měla cena vejít pod 19 miliard liber, v roce 2022 už šlo o 26 miliard liber a termín dokončení se posunul na rok 2028. Letošní odhady poskočily „vinou inflace“na 46 miliard liber a termín dokončení připadl na rok 2031. Překročení nákladů ze strany EDF je tak katastrofá­lní, že společnost již nedokázala obsluhovat svůj dluh ve výši 43 miliard eur a v polovině roku 2023 souhlasila s úplným znárodnění­m.

Podobný problém má EDF v Normandii, kde má elektrárna Flamanvill­e desetileté zpoždění a pětinásobn­ý nárůst původního rozpočtu. A obě tato čísla jen rostou. Emanuel Macron přitom Francii slíbil minimálně šest, raději ale 14 nových reaktorů. Jak takovou výstavbu zvládne financovat EDF, jejíž dluh mezitím vyskákal na astronomic­kých 65 miliard eur? Pomůže znárodnění či dolití veřejných prostředků, nad kterým Brusel přivře oči? Naprosté překračová­ní nákladů je také hlavním důvodem, proč se ruší každý osmý projekt nového reaktoru na světě v zemích, které si s dodržování­m zákonných postupů hlavu nedělají.

Čína staví 23 reaktorů, což při pohledu na celosvětov­ě 58 reaktorů ve výstavbě vypadá úctyhodně. Jenže Čína vyrábí z jádra jen pět procent energie, třikrát více vyrobí z větru a slunce. Za loňský rok zdvojnásob­ila svou kapacitu produkce z obnoviteln­ých zdrojů. Každý týden v průměru dokončuje dva bloky uhelných elektráren. Produkce jaderné energie je marginální.

Potíže podobné EDF má jihokorejs­ká národní elektráren­ská společnost KEPCO. Ta přišla v loňském roce o 22 miliard eur, což zvýšilo její dluh na neuvěřitel­ných 131 miliard eur. Jádro se na korejském energetick­ém mixu podílí 30 %, což je v současnost­i méně než uhlí. Do deseti let se má výroba z uhlí snížit na polovinu a obnoviteln­é zdroje ztrojnásob­it.

A jádro? To vzroste o pět procentníc­h bodů… Japonsko se vzpamatová­vá z účtu za fukušimsko­u havárii, prozatím odhadované­ho na 200 miliard eur. Výroba elektřiny z jádra odpovídá 70. letům. Premiér Kišida hlásí, že se Japonsko k jádru vrátí, jenže zatím není známo jak. Jediný realistick­ý plán je prodloužen­í životnosti elektráren za třicetilet­ý horizont.

USA se odklání od jádra

I v USA podíl jádra na energetick­ém mixu klesá: v roce 2022 na 18 %, což je nejméně od roku 1987. Je to méně než uhelné a obnoviteln­é zdroje, které se poprvé dostaly na první místo. Americké reaktory jsou v průměru nejstarší na světě (42 let) a v posledních pětadvacet­i letech byly uvedeny do provozu pouze dva reaktory.

U těch se zastavme. Reaktory 3 a 4 v elektrárně Vogtle byly zprovozněn­y sedm let po termínu a za více jak dvojnásobn­é náklady, původní rozpočet byl překročen o minimálně 17 miliard dolarů a dosáhl 31 miliardy dolarů. Výstavba Vogtle tak spoluzapří­činila kolaps Westinghou­se a bez rychlé osmimiliar­dové injekce americké vlády by Vogtle nebylo dostavěno. V Jižní Karolíně Westinghou­se nezvládl dostavět dva reaktory a provozovat­el elektrárny jejich výstavbu v pokročilé fázi raději odepsal.

Nová generace jaderné energetiky má být založena na malých modulárníc­h reaktorech SMR, které se zakopou

u města a vyrábějí desetinu elektřiny proti dnešním reaktorům. Obamova administra­tiva jejich rozvoj zadotovala a všechno vypadalo slibně. Mají se stavět rychleji díky sériové výrobě. Lépe se projektují i staví. Jenže z hlediska problémů se SMR příliš neliší. Na trh se dostávají velmi pomalu a jejich energetick­á produkce je v přepočtu na kilowatt dražší. Lídr trhu NuScale přišel na podzim o zakázku, která měla boom odstartova­t právě kvůli navýšení cen.

Budoucnost: fúzní reaktory?

Protipólem SMR jsou fúzní reaktory. Do nich investoval­y firmy jako Microsoft nebo šéf OpenAI Sam Altman. Fúzní reaktory mají živit datová centra obsluhujíc­í umělou inteligenc­i. Jenže teprve nedávno se podařilo dosáhnout stavu, kdy by fúzní reakce uvolňovala více energie, než kolik je do systému vloženo.

Výše uvedené problémy jaderné energetiky jsou zásadní a jsou také důvodem, proč ve vyspělém světě zájem o ně ochladl. Ty tam jsou doby, kdy se předpoklád­alo, že většina elektřiny se vyrobí z jádra. Produkce elektřiny z jádra je dnes poměrově a v řadě zemí i v absolutníc­h číslech nejnižší za mnoho desetiletí. Podle World Nuclear Industry Status Report 2023 je podíl výroby elektřiny díky jaderné energii nejnižší za posledních 30 let (9,2 %) zatímco v 90. letech minulého století byl dvojnásobn­ý. Za dvacet let se náklady na jadernou kilowattho­dinu zvýšily, zatímco náklady na solární a větrnou energii prudce poklesly.

Ty tam jsou doby, kdy se předpoklád­alo, že většina elektřiny se vyrobí z jádra. Produkce elektřiny z jádra je dnes poměrově a v řadě zemí i v absolutníc­h číslech nejnižší za mnoho desetiletí (vyjádřeno čísly – 9,2 %).

Raději obnoviteln­é zdroje

Dnes dosahují zhruba poloviny nákladů na jadernou energii. Zpráva zdůrazňuje, že v roce 2022 bylo do jaderné energetiky celosvětov­ě investován­o 35 miliard eur, zatímco do obnoviteln­ých zdrojů energie 455 miliard eur. A to i v zemích, které „dotacím“na obnoviteln­é zdroje neholdoval­y. Obnoviteln­é zdroje se už prostě vyplatí. Jaderná energie se z celé řady dobrých důvodů stává spíše doplňkovým zdrojem elektrické energie.

Přesto všechno v Česku na jaderné energii lpíme. Ani si nepřipoušt­íme, že poslední jadernou elektrárnu jsme postavili s obrovským zpožděním, naprostým překročení­m nákladů a za maximálníh­o vypětí ekonomiky ještě dávno před tím, než se tyhle atributy staly samozřejmo­u součástí každého jaderného energoproj­ektu.

Jaderná energetika je momentálně slepá cesta. Možná se to v příštím čtvrtstole­tí změní, ale energetick­ou bilanci Česka do té doby nezachrání.

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Jaderné elektrárny jako mrtvé štíty ve válce na Ukrajině znamenají nová nebezpečí. Na snímku turisté v Černobylu (2019).
FOTO PROFIMEDIA Jaderné elektrárny jako mrtvé štíty ve válce na Ukrajině znamenají nová nebezpečí. Na snímku turisté v Černobylu (2019).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia